Τις δεκαετίες του 60’, 70’, 80’ οι Έλληνες εγκατέλειψαν μαζικά την ενασχόληση με την γη και την κτηνοτροφία καθώς ήταν η περίοδος της έντονης μετανάστευσης. Αυτό σε συνδυασμό με την μείωση των εκτάσεων που έβοσκαν οι νεροβούβαλοι, αλλά και η προτίμηση των κτηνοτρόφων σε άλλα είδη όπως οι αγελάδες (για την παραγωγή γάλακτος) και οι μόσχοι (για το κρέας τους), είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά ο πληθυσμός τους. Στις αρχές του 21ου αιώνα είχαν μείνει μόνο 1000 βουβάλια στην Ελλάδα.
Το 2004 ιδρύεται ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδος (Κ.Σ.Β.Ε) με στόχο την γενετική βελτίωση και προώθηση των ελληνικών Βουβαλιών στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος αρχικά και στην συνέχεια σε όποιες περιοχές υπάρχει βουβαλοτροφία.
( http://www.greekwaterbuffalo.gr/vouvali/plhthysmos-2004-2011.html) Έτσι ενώ το 2004 είχαν καταγραφεί 1012 βούβαλοι μέχρι το 2011 ο αριθμός τους είχε περάσει τους 3000 και προστατεύονται επειδή θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση και προστατεύονται από την σύμβαση Ραμσάρ.
Οι νεροβούβαλοι ζουν και μεγαλώνουν σε φυσικές συνθήκες.Δεν μπορούν να ζήσουν σε αιχμαλωσία για αυτό και δεν σταβλίζονται αλλά είναι πάντα ελευθέρας βοσκής χωρίς να τους χορηγούνται ορμόνες, φάρμακα ή αντιβιοτικά. Θεωρούνται υδρόβια ζώα καθώς αγαπούν ιδιαίτερα το νερό και την λάσπη που τα προστατεύει από τα έντομα. Και όπως αποκαλύπτουν οι κτηνοτρόφοι που ασχολούνται με την εκτροφή των βούβαλων, αγαπούν πολύ τον άνθρωπο και δένονται μαζί του . Είναι ζώα υγιή, ανθεκτικά και ευπροσάρμοστα. Τα δε προϊόντας τους είναι ιδιαίτερης διατροφικής αξίας.
Το κρέας του βουβαλιού: Είναι θρεπτικό, με χαμηλά ποσοστά χοληστερόλης και λίπους. Πιο αναλυτικά η θρεπτική του ανάλυση στον πίνακα που ακολουθεί.
Πηγή: USDA
Σε σύγκριση με τα κρέατα των υπόλοιπων ζώων φαίνεται να υπερέχει και πάλι:Το βουβαλίσιο γάλα
Το βουβαλίσιο γάλα καταναλώνεται ευρέως σε περιοχές όπως την Ινδία και το Πακιστάν, δεν είναι όμως διαδεδομένο στις Δυτικές χώρες. Συγκρίνοντας το με το αγελαδινό γάλα διαπιστώνονται διαφορές οι κυριότερες από τις οποίες είναι οι εξής:
Θερμίδες: στα 100 γρ το βουβαλίσιο γάλα αποδίδει 100 θερμίδες ενώ το αγελαδινό 70 θερμίδες.
χοληστερόλη: το βουβαλίσιο γάλα περιέχει λιγότερη χοληστερόλη από το αγελαδινό. Στα 100 γρ το βουβαλίσιο περιέχει 275 mg ενώ το αγελαδινό 330 mg.
Πρωτεΐνες: το βουβαλίσιο υπερέχει και εδώ ελαφρώς αφού φαίνεται να έχει παραπάνω πρωτεΐνες από το αγελαδινό ( 4g και 3g αντίστοιχα)
Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία :
«Το βουβαλίσιο γάλα είναι μια ιδιαίτερα υγιεινή τροφή, που αποδεικνύεται ευεργετική για όσους πάσχουν από αλλεργίες, ψωρίαση, έκζεμα ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Βούλγαροι, μάλιστα, επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι μετά το Τσέρνομπιλ το βουβαλίσιο γάλα παρουσίαζε τη μικρότερη συγκριτικά με άλλα είδη γάλακτος ραδιενεργή συγκέντρωση» επισημαίνει η κ. Έλενα Κομνηνού, γεωπόνος - ζωοτέχνης. (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_20/10/2012_499189)
Το βουβαλίσιο γάλα έχει δεχτεί και διάκριση αφού ο κτηνοτρόφος Τρ. Γιαντσίδης από τις Σέρρες ο οποίος είναι και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας, απέσπασε στον διαγωνισμό Arcadeli 2012 στην Ελβετία την ομώνυμη διάκριση για την υψηλή διατροφική αξία των εν λόγω προϊόντων, τη διατήρηση της αυτόχθονης φυλής των ζώων και τη συνέχιση της πολιτιστικής παράδοσης.
Άλλα προϊόντα
Η καλύτερη μοτσαρέλα φτιάχνεται από βουβαλίσιο γάλα, ενώ ιδιαίτερη γεύση δίνει στο ρυζόγαλο και το καζάν ντιπί. Αυτή την στιγμή μπορείτε να βρείτε τυρί φέτα, παγωτό και κρέμες όλες φτιαγμένες με βάση το βουβαλίσιο γάλα. Επιπλέον ιδιαίτερο έδεσμα είναι ο βουβαλίσιος καβουρμάς, ο παστουρμάς, τα βουβαλίσια λουκάνικα, το σουτζούκι και το βουβαλίσιο σαλάμι.
Κυριακή Παπά
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
http://everybody-isperfect.blogspot.gr/2013/06/blog-post_6421.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου