Η αεροβική άσκηση “φρενάρει” την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και τους καθιστά πιο ευαίσθητους στη θεραπεία, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of National Cancer Institute (JNCI).
Φαίνεται ότι η αεροβική γυμναστική κάνει καλό διότι παρέχει οξυγόνο στον όγκο. Εκ πρώτης όψεως, αυτό μπορεί να μοιάζει κακό αλλά τελικά οι όγκοι αναπτύσσονται πιο αργά και βοηθά στην αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπεία και της ακτινοθεραπείας.
H μελέτη έγινε σε ποντίκια από ερευνητές του Massachusetts General Hospital στη Βοστώνη και του Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη.
Αγγεία και υποξία
Οι καρκινικοί όγκοι, καθώς μεγαλώνουν εκπέμπουν βιοχημικά μηνύματα τα οποία προκαλούν δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων για να παίρνουν περισσότερο οξυγόνο.
Σε μερικούς όγκους, «τα νέα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται γρήγορα και προκαλούν ένα συνονθύλευμα αγγείων που μπερδεύονται και καταστρέφουν το ένα το άλλο, ελαττώνοντας έτσι την παροχή αίματος και οξυγόνου», λέει ο Μαρκ Ντιούχερστ, καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ και επικεφαλής της μελέτης. «Αυτό έχει ως συνέπεια να καθίσταται ο όγκος υποξικός, δηλαδή ζει σε περιβάλλον με λιγοστό οξυγόνο».
Η υποξία μοιάζει ως κάτι θετικό, αλλά δεν είναι. Επιπλέον, έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται οι καρκινικοί όγκοι ανθεκτικοί στη θεραπεία, διότι τα φάρμακα της χημειοθεραπείας και η ακτινοβολία είναι πιο αποτελεσματικά όταν υπάρχει αρκετό οξυγόνο.
Αεροβική άσκηση και θεραπεία
Οι επιστήμονες εξέτασαν αν η αεροβική άσκηση μπορεί να επηρεάσει την υποξία των καρκινικών όγκων. Η έρευνα έγινε σε ποντίκια, στα οποία τοποθέτησαν καρκινικά κύτταρα του μαστού.
Τα μισά από τα ποντίκια αφέθηκαν σε κλουβιά με τροχούς όπου μπορούσαν να τρέχουν και τα υπόλοιπα σε κλουβιά δίχως τροχούς όπου έκαναν καθιστική ζωή. Τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάσθηκαν και άρχισαν να δημιουργούνται όγκοι. Όμως στα ποντίκια που ασκούνταν, ο ρυθμός ανάπτυξης των καρκίνων ήταν αρκετά βραδύτερος. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα αιμοφόρα αγγεία που δημιουργήθηκαν για να τρέφονται οι καρκινικοί όγκοι ήταν πιο υγιή απ’ ό,τι των καθιστικών ζώων και δεν υπήρχε υποξία.
Οι επιστήμονες επανέλαβαν το πείραμα με άλλα ποντίκια τα οποία χώρισαν σε τέσσερις ομάδες: η πρώτη δεν έτρεχε, η δεύτερη έτρεχε σε τροχούς, η τρίτη έκανε χημειοθεραπεία χωρίς να τρέχει και η τέταρτη έκανε χημειοθεραπεία και έτρεχε.
Ύστερα από 12 εβδομάδες οι όγκοι των ζώων της πρώτης ομάδας ήταν οι πιο μεγάλοι και υποξικοί, ενώ οι όγκοι της τέταρτης ομάδας ήταν πιο μικροί και καλύτερα οξυγονωμένοι, που σημαίνει η άσκηση έκανε τους όγκους πιο ευάλωτους στην χημειοθεραπεία.
Ο ρόλος του οξυγόνου στον καρκίνο
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η αντικαρκινική έρευνα εστιάζεται στην υποξία. Μερικοί πιστεύουν ότι ο καρκίνος οφείλεται, ως ένα βαθμό, στη χαμηλότερη παροχή οξυγόνου προς τα κύτταρα.
Σύμφωνα με ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Northeastern η εισπνοή καθαρού οξυγόνου (σε ποσοστό 40% έως 60% σε σύγκριση με το 21% που έχει ο αέρας) θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine.
Οι ερευνητές αυτοί υποστηρίζουν ότι η εισπνοή οξυγόνου “ανοίγει τις πύλες του όγκου” και “ξυπνά” τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που τον καταπολεμούν επιτρέποντάς τους να εισέλθουν μέσα του και να τον πολεμήσουν. Βρήκαν ότι το περισσότερο οξυγόνο επιτρέπει στα Τ-κύτταρα να εισέλθουν στον όγκο και να τον καταστρέψουν. Υποξία σημαίνει σε μεγαλύτερη αντίσταση στη θεραπεία και αυξημένη τάση για μετάσταση.
Έτσι δήλωσαν ότι κάθε ασθενής με καρκίνο πρέπει να προσπαθεί να αυξήσει τα επίπεδα οξυγόνου στα καρκινικά κύτταρα. Και φαίνεται πως η αεροβική άσκηση είναι ένας τρόπος.
http://www.healthyliving.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου