Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

Η χρήση smartphone αλλάζει τον εγκέφαλο!

Aποτελέσματα έρευνας αποκάλυψαν ευδιάκριτες διαφορές μεταξύ των χρηστών smartphone και ανθρώπων που χρησιμοποιούν συμβατικά κινητά.

Ο εγκέφαλός μας προσαρμόζεται στην τεχνολογία της οθόνης αφής των smartphones, δήλωσαν ερευνητές που πραγματοποίησαν έρευνα σε ανθρώπους.

Οι επιστήμονες υπέβαλαν σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα τους συμμετέχοντες για να μετρηθεί η εγκεφαλική τους δραστηριότητα.
Ανακάλυψαν ευδιάκριτες διαφορές μεταξύ των χρηστών smartphone.

Οι χρήστες smartphone είχαν πιο προσαρμοσμένα δάχτυλα με βάση τα αποτελέσματα του εγκεφαλογραφήματος.
Από τους 37 εθελοντές, 26 χρησιμοποιούσαν smartphone και 11 συμβατικά κινητά.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα εξέτασε τα ηλεκτρικά μηνύματα που πηγαινοέρχονταν μεταξύ του εγκεφάλου και των χεριών μέσω των νεύρων.Οι ερευνητές κατέληξαν σε εικόνα της ποσότητας εγκεφαλικού ιστού που αφιερώνεται σε δεδομένη περιοχή του σώματος.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ευδιάκριτες διαφορές μεταξύ των χρηστών smartphone και ανθρώπων που χρησιμοποιούν συμβατικά κινητά.

Οι χρήστες smartphone είχαν μεγαλύτερη εγκεφαλική λειτουργία στις μετρήσεις του ηλκεκτροεγκεφαλογραφήματος ως αντίδραση του μηχανικού αγγίγματος στο δείκτη, τον αντίχειρα και τα μεσαία δάχτυλα.

Αυτό φάνηκε να συνδέεται με το πόσο συχνά χρησιμοποιούν την οθόνη αφής-όσο πιο συχνά τόσο μεγαλύτερη η αντίδραση που καταγράφηκε στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Current Biology’’, είναι λογικοφανή, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος είναι εύπλαστος και μπορεί να φορμαριστεί μέσω της εμπειρίας.

Για παράδειγμα, στους βιολονίστες η περιοχή του εγκεφάλου που αντιπροσωπεύει τα δάχτυλα που παίζουν το όργανο είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους μη μουσικούς.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το ίδιο συμβαίνει με τα smartphones – η παρατεταμένη χρήση σμιλεύει τον εγκέφαλο.
Ο ερευνητής Arko Ghosh, του University of Zurich, δήλωσε έκπληκτος από την κλίμακα των αλλαγών που προέρχονται από τη χρήση των smartphones.

Δήλωσε ότι η ανακάλυψη υπογραμμίζει το πόσο κοινή κατάσταση έχει γίνει η χρήση των smartphones στην καθημερινότητά μας.

πηγή: 'Current Biology'.

http://www.iatronet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...