Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Τι είναι η αλλοτριοφαγία ή πίκα

Μάθετε ποια αντικείμενα μπαίνουν στη λίστα

Με τον όρο αλλοτριοφαγία (το να τρώει κανείς «αλλότρια»), αναφερόμαστε στην καταναγκαστική ακατάσχετη επιθυμία για κατανάλωση, δηλαδή για να τρώει, να μασάει ή να γλύφει, αντικείμενα που δεν είναι βρώσιμα ή τροφές χωρίς θρεπτική αξία.

Και αν αναρωτιέστε ποια «τρόφιμα αντικείμενα» μπαίνουν στη λίστα, ενδεικτικά σας αναφέρουμε, κιμωλία, τσιμπιδάκια μαλλιών, κόλλες, οδοντογλυφίδες, καμένα κεφάλια σπίρτων, γύψο, στάχτη τσιγάρου, αποτσίγαρα, χώμα, άμμο, οδοντόκρεμα, σαπούνι και ακόμη, άμυλο καλαμποκιού, baking σόδα, κόκκους καφέ, αλεύρι, αλάτι, ωμό ρύζι, παγάκια.

Η διαταραχή αυτή, που περιλαμβάνεται στην κατηγορία «Άλλες Διαταραχές Πρόληψης Τροφής» του ICD-10, είναι πιο συχνή στα μικρά παιδιά, όταν αυτά ζουν σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ή μεγαλώνει χωρίς φροντίδα και αγάπη, σε άτομα με ψυχικές διαταραχές, σε άτομα που έχουν ελλείψεις στη διατροφή τους, σε άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές (όπως ο αυτισμός), σε άτομα που κάνουν ακραίες δίαιτες. Η αλλοτριοφαγία είναι αρκετά συχνή στις εγκύους, αλλά που όμως τα συμπτώματα υποχωρούν μετά τη γέννηση του παιδιού.



Αρκετές φορές αυτή η διαταραχή συνδέεται με έλλειψη κάποιων μετάλλων, όπως για παράδειγμα η σιδηροπενία, έλλειψη σιδήρου, που εξωθεί το άτομο στη μη συνειδητή κατανάλωση ακατάλληλων τροφών για τη κάλυψη αυτής της ανάγκης.

Γίνεται σε όλους αντιληπτό πόσο εξαιρετικά επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η αλλοτριοφαγία στο άτομο. Μπορεί να υπάρξει δηλητηρίαση από τοξικά υλικά, από μόλυβδο, από εντερική απόφραξη, δηλητηρίαση από υδράργυρο, μπορεί να υπάρξουν βλάβες στο πεπτικό σύστημα, υποσιτισμός, ακόμη και οδοντικές κακώσεις.

Το άτομο που πάσχει από αυτή τη διαταραχή, επειδή οι βλάβες που να προκαλέσει είναι πολλές φορές ανεπανόρθωτες, επιβάλλεται να εξετάζεται από γιατρό για πρόληψη και θεραπεία. Και φυσικά, επειδή αυτή η διαταραχή μπορεί να συνδέεται με αγχώδεις διαταραχές ή να συνδέεται και με άλλες διαταραχές πρόσληψης της τροφής (όπως τη νευρική ανορεξία, το άτομο θεωρεί ότι αφού καταναλώνει τροφές χωρίς θερμίδες ότι δε θα παχύνει), να ακολουθήσει ψυχολογική θεραπεία.

Από τη Μάγδα Δασκαλάκη
Εξελικτική ψυχολόγο, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr
 http://www.neadiatrofis.gr/2014/04/eseis-xerete-ti-einai-h-alotriofagia-h-pika.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...