Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Βρείτε πόσο ύπνο έχετε ανάγκη

Οι επιστήμονες προτείνουν έναν απλό τρόπο να για μάθει κανείς εάν κοιμάται όσο έχει ανάγκη ο οργανισμός ή ασυνείδητα δημιουργεί «χρέος ύπνου» προς το σώμα του.
Το γονίδιο του ύπνου, όπως γράφει το Σλέιτ, διαχωρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, που χρειάζονται επτά ως εννέα ώρες ύπνο ημερησίως, από ένα «προικισμένο» 3% που μπορεί να καλύψει τις αντίστοιχες ανάγκες του με μόλις έξι ώρες ύπνο.

Πώς όπως μπορεί να καθορίσει κανείς σε ποια ομάδα ανήκει, προκειμένου να μην δημιουργεί «χρέος ύπνου» προς το σώμα του; Η σταθερή έλλειψη ύπνου δεν μας κάνει μόνο κουρασμένους και δύστροπους, αλλά μειώνει και την αντίληψη και την λογική μας ικανότητα και ταυτόχρονα και λιγότερο ικανούς για σωματικές δραστηριότητες.

Το «κλειδί» είναι το ξυπνητήρι μας, λένε οι ειδικοί
Κάθε άνθρωπος πρέπει να βρει το σωστό διάστημα ύπνου που χρειάζεται και να κοιμάται με αυτό τον τρόπο καθημερινά, λένε οι ειδικοί. Για να αποφύγει την στέρηση, πρέπει να χρησιμοποιήσει με άλλο τρόπο το ξυπνητήρι του. Εάν η ύπαρξή του είναι απαραίτητη προκειμένου να σηκωθεί κανείς την ώρα που πρέπει, αυτό είναι μία σαφής ένδειξη ότι μάλλον δεν κοιμάται όσο χρειάζεται.
Η πρόταση των ειδικών είναι απλή:
το να πάει κάποιος για ύπνο 15 λεπτά νωρίτερα. Εάν ακόμη χρειαστεί να χτυπήσει το ξυπνητήρι για να ξεκινήσει η ημέρα, την επόμενη ημέρα θα πρέπει να προσθέσει ακόμη 15 λεπτά ύπνου και να συνεχίσει τη διαδικασία, μέχρι να ξυπνάει μόνος του, χωρίς το ξυπνητήρι. Τότε θα είναι σαφές και το ακριβές ποσό ύπνου που χρειάζεται.

Πότε να βάζετε την αφύπνιση
Οι επιστήμονες συστήνουν επίσης και ένα μικρό «κόλπο» για να ξυπνάει κανείς πιο «φρέσκος», ακόμη και με λιγότερο ύπνο. Ο βασικός κύκλος ύπνου είναι διάρκειας 90 λεπτών και επαναλαμβάνεται κατά την διάρκεια της νύχτας (ή όποτε άλλοτε κοιμάται κανείς). Ετσι, κάποιος μπορεί να νιώθει πιο ξεκούραστος όταν το ξυπνητήρι του χτυπήσει μετά από 7,5 ώρες ύπνου, αντί για 8,5.
Για όσους μπορούν να απολαύσουν τέτοιες πολυτέλειες, προτείνονται επίσης «διακοπές ύπνου», κατά τις οποίες σε μία διάρκεια δύο εβδομάδων θα πρέπει κανείς να πέφτει για ύπνο την ίδια ώρα και να ξυπνάει όποτε θέλει χωρίς αφύπνιση από ξυπνητήρι ή άλλο λόγο. Και σε αυτή την περίπτωση, θα καταλήξει να μάθει το ακριβές διάστημα που πρέπει να κοιμάται ημερησίως.
Αυτό που πάντως μοιάζει μάλλον αδύνατον, ειδικά για εμάς εδώ στην Ελλάδα, είναι η προτροπή να κοιμάται κανείς την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Δηλαδή, να μην ξενυχτάει περισσότερο την Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς αυτό προκαλεί ένα είδος «τζετ λαγκ» στον οργανισμό.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63807030

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...