Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Αποβάλλουμε τοξίνες μέσω του ιδρώτα;


 

 Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια βιομηχανία αποτοξίνωσης μέσω του ιδρώτα, και σχεδόν μας παρουσιάζουν ότι το σώμα μας θα αποβάλλει τις τοξίνες μέσω του ιδρώτα, όπως αποβάλει ο Wolverine τις σφαίρες. 

 Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να ιδρώσετε. Η αποτοξίνωση του σώματός δεν είναι ένας από αυτούς. Ο κύριος λόγος που ιδρώνουμε είναι να ρίξουμε τη θερμοκρασία σώματος. 

 «Τοξικές» ουσίες 

 Η λέξη «τοξικές» ουσίες, χρησιμοποιείται λίγο λάθος. Τοξίνες είναι επιβλαβείς ουσίες που παράγονται από ζώντες οργανισμούς φυτικούς αλλά και ζωικούς. Αλλά η λέξη χρησιμοποιείται επίσης υπό μια ευρύτερη έννοια για όλα τα πράγματα που είναι βλαβερά για το σώμα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης τους. Χωρίς καν να λάβουμε υπόψη φάρμακα και αλκοόλ, το ανθρώπινο σώμα, ήδη από μόνο του, έχει να ασχοληθεί με πολλές τέτοιες τοξικές ουσίες για να παραμείνει ζωντανό. Για αρχή πρέπει να διαχειριστεί τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού, που παράγει το ίδιο. Αυτές οι ενώσεις, σε φυσιολογικές συγκεντρώσεις, δεν είναι βλαβερές, αλλά αν αυξηθούν, προκαλούν προβλήματα. Για παράδειγμα, από τη διάσπαση των πρωτεϊνών προκύπτουν αμμωνία και ουρία, από τα δύο εκατομμύρια περίπου ερυθρά αιμοσφαίρια που ανακυκλώνετε κάθε δευτερόλεπτο προέρχεται χολερυθρίνη, παράγει επίσης διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο εκπνέετε. 

Την αποτοξίνωση αναλαμβάνουν τα μεγάλα όπλα 

Το σώμα σας όντως πρέπει να αποβάλει τις τοξίνες. Όμως, δε βασίζεται στον ιδρώτα για να το κάνει. Γι’ αυτό το σκοπό έχουμε το ήπαρ και τους νεφρούς. 

Το ήπαρ είναι εργοστάσιο αποτοξίνωσης

 Τροποποιεί, χημικά, τοξικά μεταβολικά παραπροϊόντα, όπως αμμωνία, και τα βοηθά να μετατραπούν σε λιγότερο τοξικά, όπως η ουρία. Έχει, επίσης, ισχυρά, πολλαπλών χρήσεων ένζυμα που μετατρέπουν τα φάρμακα και άλλα μόρια σε λιγότερο βλαβερά. Και για πολλά άλλα παραπροϊόντα, όπως η χολερυθρίνη, από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, το ήπαρ τα πετάει στη χολή που την αποβάλουμε. 

 Οι νεφροί είναι εξίσου εντυπωσιακοί

Έχουν ενσωματωμένα φίλτρα αίματος. Παραπροϊόντα από το ήπαρ εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και τελικά στους νεφρούς. Κρατούν τα περισσότερα από τα χρήσιμα υλικά που λαμβάνει το σώμα, όπως τα θρεπτικά συστατικά, και αποβάλλουν τα υπόλοιπα στα ούρα. Οι νεφροί φιλτράρουν τα μεταβολικά απόβλητα όπως η ουρία, διασπούν μόρια από το ήπαρ, μικρές ποσότητες από ουσίες, όπως ορμόνες και φάρμακα και ίχνη μιας σειράς τοξικών ουσιών. Διατηρούν επίσης σε υγιή επίπεδα τα μεταλλικά στοιχεία, το νερό και τους ηλεκτρολύτες στο αίμα. 

Σε κάθε μύθο, υπάρχει συνήθως ένας κόκκος αλήθειας, αλλά παρερμηνευμένος .

 Η ιδέα ότι ο ιδρώτας είναι σημαντικός για το φιλτράρισμα μπορεί να προήλθε από το γεγονός ότι οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι στην πραγματικότητα αρκετά παρόμοιοι με τους νεφρούς όσο αναφορά τη δομή και τις ικανότητές τους. Δεύτερον, γιατί όντως έχουν βρεθεί στον ιδρώτα τοξικές ουσίες. Όμως «Πρέπει πάντα να ρωτάτε «πόσο;»», λέει ο χημικός Joe Schwarcz. Αν κοιτάξετε τον ιδρώτα, μπορεί να βρείτε πολλές ουσίες, αλλά η παρουσία μιας χημικής ουσίας δεν μπορεί να εξισώνεται με την παρουσία κινδύνου. Αν και θα συναντήσουμε στον ιδρώτας και τα ούρα πολλά ίδια στοιχεία, στα ούρα η συγκέντρωση είναι πολύ μεγαλύτερη. Αντίθετα, στον ιδρώτα οι ποσότητες είναι τόσο μικρές που δεν υπάρχει καν όφελος για την υγεία να τις ξεφορτωθούμε. 

Αν όμως αποβάλλουμε μεγάλες ποσότητες ιδρώτα τότε ίσως αποβάλουμε μεγάλη ποσότητα ουσιών;  

Ακόμα και εάν κάνετε έντονη άσκηση, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ιδρώσετε τόσο πολύ ώστε να απαλλαγείτε από τις τοξικές ουσίες. Οι ποσότητες που αποβάλλονται είναι πάρα πολύ μικρές. Είναι σαν κάποιον να βρίσκεται μέσα σε μια μπανιέρα με νερό και να ανησυχεί ότι θα πνιγεί. Αν του αφαιρέσουμε μια σταγόνα από τη γεμάτη μπανιέρα, θεωρητικά μειώνουμε τον κίνδυνο, επειδή η πιθανότητα πνιγμού είναι χαμηλότερη σε λιγότερο νερό, αλλά το να απαλλαγούμε από μια τόσο μικρή ποσότητα νερού θα είναι ουσιαστικά ανούσιο. 

Αν το δέρμα σας έχει αναλάβει τη δουλειά των νεφρών, μάλλον έχετε μεγαλύτερα προβλήματα να ανησυχείτε 

 Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου το δέρμα μπορεί να αναλάβει μέρος της λειτουργίας των νεφρών και να αρχίσει να αποβάλει από τον ιδρώτα μεγαλύτερο μέρος όσων θα έπρεπε να αποβάλει από τα ούρα. Αλλά αυτές οι περιπτώσεις περιλαμβάνουν νεφρική ανεπάρκεια και χολέρα. Φυσικά, κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν έχει εμποδίσει την ανάπτυξη της βιομηχανίας αποτοξίνωσης μέσω του ιδρώτα. Αν το παρατραβήξουν, η θεραπεία εφίδρωσης μπορεί να γίνει θανάσιμη, ειδικά για τους εύπιστους. Μια 35χρονη γυναίκα στο Κεμπέκ πέθανε μετά από μια θεραπεία αποτοξίνωσης σπα, όπου την είχαν αλείψει με λάσπη, μετά την τύλιξαν με πλαστικό και έβαλαν ένα χάρτινο κουτί πάνω από το κεφάλι της. Έμεινε κάτω από κουβέρτες για εννέα ώρες, ιδρώνοντας. Ώρες μετά τη θεραπεία, ήταν νεκρή από την υπερβολική υπερθέρμανση.

Πηγές:
  1. Porucznik, C. A., Cox, K. J., Wilkins, D. G., Anderson, D. J., Bailey, N. M., Szczotka, K. M., & Stanford, J. B. (2015). A preliminary study of biomonitoring for bisphenol-A in human sweat. Journal of analytical toxicology, 39(7), 562-566. 
  2. Hodge, B. D., & Brodell, R. T. (2018). Anatomy, Skin, Sweat Glands. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.
  3. Sato, K., Kang, W. H., Saga, K., & Sato, K. T. (1989). Biology of sweat glands and their disorders. I. Normal sweat gland function. Journal of the American Academy of Dermatology, 20(4), 537-563. 
  4. Low, P. A. (2012). Sweating. In Primer on the Autonomic Nervous System (pp. 249-251). Academic Press. 
  5. Imbeault, P., Ravanelli, N., & Chevrier, J. (2018). Can POPs be substantially popped out through sweat?. Environment international, 111, 131-132. 
  6. Ishihara, N., & Matsushiro, T. (1986). Biliary and urinary excretion of metals in humans. Archives of Environmental Health: An International Journal, 41(5), 324-330. 
  7. Genuis, S. J., Birkholz, D., Rodushkin, I., & Beesoon, S. (2011). Blood, urine, and sweat (BUS) study: monitoring and elimination of bioaccumulated toxic elements. Archives of environmental contamination and toxicology, 61(2), 344-357. 
  8. Genuis, S. J., Beesoon, S., Birkholz, D., & Lobo, R. A. (2012). Human excretion of bisphenol A: blood, urine, and sweat (BUS) study. Journal of Environmental and Public Health, 2012. 
  9. Porucznik, C. A., Cox, K. J., Wilkins, D. G., Anderson, D. J., Bailey, N. M., Szczotka, K. M., & Stanford, J. B. (2015). A preliminary study of biomonitoring for bisphenol-A in human sweat. Journal of analytical toxicology, 39(7), 562-566. 
  10. Agu, K. A. (2017). Can sweat glands act as temporary or permanent replacement for the excretory function of kidney?. Emergent Life Sciences Research3, 37-41.
  11. Excretion and the liver rsc.org
  12. https://www.cbc.ca/news/canada/montreal/quebec-sweating-death-accused-lose-appeal-1.4393120

 

 https://bioximikos.gr/topics/biochemistry-molecular-biology/806-apovalloume-toksines-meso-tou-idrota#mainarticle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...