Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός φρούτου και ενός λαχανικού; Η πιο απλή απάντηση είναι πως το ένα το τρώμε μαζί με τα αλμυρά κυρίως γεύματά μας, ενώ το άλλο είναι πιο γλυκό και το τρώμε σαν σνακ ή επιδόρπιο.
Βοτανικά όμως αυτό που διαχωρίζει ένα φρούτο από ένα λαχανικό, είναι πως το φρούτο προκύπτει από το άνθος του φυτού και περιέχει συνήθως τους σπόρους, ενώ κάθε άλλο μέρος του φυτού κατατάσσεται στα λαχανικά. Έτσι πολλά από τα λαχανικά τα οποία βάζουμε στη σαλάτα μας ανήκουν στην πραγματικότητα στην οικογένεια των φρούτων.
Η ντομάτα και νομικά από το 1893 έχει κατοχυρωθεί σας φρούτο, αφού ο έμπορος Nix. V. Hedden δεν ήθελε να πληρώσει φόρο εισαγωγής σαν φρούτο. Δοκιμάστε να φτιάξετε μαρμελάδα με ντομάτα εάν θέλετε να ανακαλύψετε τη φρουτένια πλευρά της.
Το αγγούρι είναι και αυτό άλλο φρούτο! Ανήκει μάλιστα στην ίδια οικογένεια με το πεπόνι. Είναι πηγή βιταμίνης Κ , αλλά και αντιοξειδωτικών συστατικών (λιγνάνες) τα οποία θωρακίζουν τα κύτταρα και την καρδιά. Ένα sorbet με lime και αγγούρι θα σας πείσει πως πρόκειται για φρούτο!
Μόνο το χρώμα της μπορεί να προδώσει πως η μελιτζάνα ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των μούρων. Στη χώρα μας φυσικά γνωρίζουμε το γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι, και έτσι μπορούμε να λάβουμε τα οφέλη του και με γλυκούς τρόπους. Όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έτσι και η αγκινάρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Η νασουνίνη (nasunin) συγκεκριμένα που βρίσκεται στη φλούδα της μελιτζάνας φαίνεται από πρώιμες μελέτες πως προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου.
Το καλαμπόκι έχει αρκετά γλυκιά γεύση και έτσι σχεδόν προδίδεται πως είναι και αυτό ένα ακόμη φρούτο. Έρχεται σε πολλά διαφορετικά χρώματα όπως μωβ, ροζ, μπλε και μαύρο και είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών ανθοκυανιδινών. Αλεύρι από καλαμπόκι, αλλά και το ίδιο το καλαμπόκι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκές ζύμες.
Θα πήγαινε ποτέ το μυαλό σας πως οι μπάμιες που όλοι μισήσαμε ως παιδιά είναι ένα φρούτο με μοναδική θρεπτική αξία; Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών Κ και C, φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Μία ιδέα για μπάμιες γλυκές και διαφορετικές είναι τα τις ψήσετε στο φούρνο μαζί με γλυκοπατάτες για να συνοδεύσουν τα ψητά σας.
Διατροφικά σίγουρα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα φρούτα με τα λαχανικά καθώς και τα 2 είναι πολύ πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, με διαφορετικά χρώματα έτσι ώστε να λαμβάνετε ποικιλία βιταμινών. Και αφού πρόκειται για αδελφάκια μη διστάσετε να τα ανακατέψετε σε σαλάτες, smoothies και κυρίως πιάτα!
Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
http://www.healthview.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου