Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Το διατροφικό πιάτο του HARVARD και οι διαφορές του με το πιάτο του FDA


Το Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ διαμόρφωσε μια εναλλακτική πυραμίδα και ένα εναλλακτικό πιάτο, βασισμένο στις αρχές της μεσογειακής διατροφής. Το Harvard παίρνει θέση για το τι είναι καλό και υγιές για το πιάτο μας και το τι θα πρέπει να περιέχει καθημερινά.

Αρχικά γίνεται αναφορά στα Φρούτα και τα Λαχανικά, στην ποικιλία αυτών και στο ότι πρέπει να καλύπτουν το 50% του πιάτου μας. Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Αποτελούν την ασπίδα της υγεία μας!

Στη συνέχεια μιλά για τους υδατάνθρακες και πώς να τους διαλέξουμε: να αυξήσουμε τις τροφές ολικής αλέσεως, και να μειωθούν τα επεξεργασμένα δημητριακά όπως το ρύζι ή οι τροφές που παράγονται από αυτά όπως το άσπρο ψωμί. Κάνει ένα βημα παραπάνω και πέρα από την αναγακιότητα ύπαρξής τους, δίνει έμφαση στην ποιότητα των υδατανθράκων.

Έπειτα αναφέρεται στο πόση πρωτεΐνη και τι πηγές πρωτεΐνης πρέπει να καταναλώνουμε. Επιλέγουμε τις εξής πηγές:ψάρια, πουλερικά, ξηρούς καρπούς (με πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά) και περιορίζουμε το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα γιατί συσχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, καρκίνο του παχέος εντέρου καθώς και αύξηση βάρους.

Για τα γαλακτοκομικά συνιστά περιορισμό του γάλακτος και των γαλακτοκομικών σε 1-2 μερίδες ημερησίως γιατί η πρόσληψη τους αυξανει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνο του προστάτη κ.α . Όπως επίσης συστήνει και περιορισμό των τυροκομικών.

Αναφορά γίνεται και στο τι είδη λιπαρά χρειαζόμαστε. Τονίζοντας την ανάγκη για καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο. Και αυτό γιατί μειώνουν τη χοληστερίνη και την εμφάνιση καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Επίσης συνιστάται μείωση του βούτυρου και η αποφυγή των trans λιπαρών (κακά λιπαρά).

Τέλος γίνεται αναφορά στη βασική πηγή ενυδάτωσης το νερό, και στην άσκηση.

Σε αντίθεση με το διατροφικό πιάτο του FDA

Το πιάτο αυτό είναι ένα εργαλείο του USDA (υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ) που προσφέρει διατροφικές συστάσεις. Συμβολίζεται με ένα πιάτο με τέσσερα τμήματα – φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και των πρωτεϊνών – με ένα συνημμένο ποτήρι γάλα. Παρατηρώντας το, βλέπουμε ότι το μισό πιάτο αποτελείται από φρούτα και λαχανικά. ‘Η αλλιώς ότι τα λαχανικά που καταναλώνουμε πρέπει να είναι σε ίση ποσότητα με τα δημητριακά. Oι αναλογίες είναι: 30% δημητριακά, 30% λαχανικά, 20% φρούτα και 20% πρωτεΐνη.

Παράλληλα, το εικονίδιο συνοδεύεται από ορισμένες συμβουλές όπως : προτιμήσετε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, φροντίστε ώστε το μισά τουλάχιστον δημητριακά να είναι ολικής άλεσης, μην πίνετε αναψυκτικά κλπ.

Tο σχήμα θεωρείται απλό, κατανοητό και πρακτικό.

Οι διαφορές στα δύο διατροφικά πιάτα είναι :

  • Το πιάτο του Harvard είναι πιο λεπτομερές και περιγραφικό σε σχέση με το πιάτο του FDA, σχετικά με το τι τρόφιμα πρέπει να φάμε και ποια να αποφύγουμε.
  • Στο πιάτο του Harvard δίνεται επεξήγηση για ποιες πρωτεΐνες είναι υγιείς – πουλερικά, τα ψάρια, τα φασόλια και ξηρούς καρπούς
  • Τονίζει την ανάγκη για υγιεινά λίπη,(Harvard) όπως το ελαιόλαδο και εξηγώντας ότι οι πατάτες (που συνήθως είναι τηγανισμένες) δεν είναι πάντα μια υγιεινή επιλογή λαχανικών.
  • Το πιάτο του Harvard αντικαθιστά επίσης το γάλα με νερό το οποίο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας και συνιστά μόλις ένα ή δύο μερίδες την ημέρα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αυτό έγινε γιατί η τοποθέτηση του γάλακτος στο πιάτο του FDA ήταν μάλλον αποτέλεσμα της πίεσης των παραγωγών γάλακτος. Από την άλλη η μη αναγραφή της περιεκτικότητας σε λίπος είναι ένας παράγοντας που μπορεί να αυξήσει σημαντικά το συνολικό λίπος.
  • Προτείνεται η κατανάλωση τσαγιού και καφέ με όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση της ζάχαρης γίνεται, σε αντίθεση με το δεύτερο πιάτο.
  • Απαγορεύει κάθετα την κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών/ποτών καθώς αποτελούν άμεσο κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη.
  • Περιορίζεται επίσης (στο πρώτο) η χρήση των χυμών σε 1 ποτήρι το πολύ την ημέρα ακόμα και αν αυτοί προέρχονται από 100% φρούτα επειδή περιέχουν τόση ζάχαρη και θερμίδες όσες ένα ποτήρι αναψυκτικού.
  • Το πιάτο του HARVARD κάνει μια σημαντική στροφή προς τους σύνθετους υδατάνθρακες: δηλαδή προτρέπει στην κατανάλωση καστανού ρυζιού αντί για λευκού, ζυμαρικών ολικής αλέσεως αντί λευκών, ψωμιού ολικής αλέσεως αντί λευκού
  • Τα φρούτα όλων των χρωμάτων και ειδικά τα λαχανικά, τα οποία μας προτρέπει να φάμε όσα μπορούμε περισσότερα είναι από τροφές που πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το μισό μας ημερήσιο πιάτο.
  • Και τέλος η άσκηση η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική όπου δεν γίνεται λόγος στο πιάτο του FDA.

ΠΗΓΕΣ:
http://www.european-fitness.com/blogs
http://blogs.usda.gov/


http://www.diatrofi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...