Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Μικρότερη η απόδοση στη δουλειά όταν μας διακόπτουν

Μελέτες στο παρελθόν είχαν δείξει ότι οι συχνές διακοπές ενώ εκτελούμε μια δουλειά μάς οδηγούν σε περισσότερα λάθη και μάς καθυστερούν. Τώρα, μια αμερικανική μελέτη βρήκε ότι οι συχνές διακοπές την ώρα που είμαστε συγκεντρωμένοι σε μια δουλειά μπορεί να τινάξουν στον αέρα την απόδοσή μας αφού αρκούν 60 δευτερόλεπτα για να «σβήνουν» τη βραχυπρόθεσμη μνήμη μας και να μάς αναγκάσουν να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον στη Βιρτζίνια των ΗΠA θέλησαν να εξετάσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι συχνοί περισπασμοί στην ποιότητα της δουλειάς μας. Έβαλαν λοιπόν εθελοντές να γράψουν ένα διαγώνισμα ζητώντας τους να κάνουν αρχικά ένα προσχέδιο της απάντησης και στη συνέχεια να την αναπτύξουν σε ένα κείμενο, κάτω από τρεις διαφορετικές συνθήκες. Την πρώτη φορά οι εθελοντές έγραψαν το διαγώνισμα χωρίς καμία διακοπή, τη δεύτερη φορά οι ερευνητές τούς διέκοψαν τρεις φορές ενώ έγραφαν το προσχέδιο και την τρίτη φορά τους διέκοψαν τρεις φορές ενώ έγραφαν το κείμενο. Ολες οι διακοπές είχαν διάρκεια 1 λεπτό και σ’ αυτό το διάστημα οι εθελοντές έπρεπε να κάνουν μαθηματικές πράξεις.

Ένα λεπτό είναι αρκετό

Τα αποτελέσματα έδειξαν ....
ότι οι διακοπές είχαν αρνητική επίδραση στην ποιότητα της δουλειάς των εθελοντών: το 95% έγραψε χειρότερα τόσο στο προσχέδιο όσο και στις απαντήσεις.

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ακόμη και οι πολύ μικρής διάρκειας διακοπές είχαν σημαντική επίδραση στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, αυτή που αποθηκεύει πληροφορίες για περιορισμένο χρόνο και συγκρατεί πρόσφατα γεγονότα.

«Ενα λεπτό είναι περισσότερο από αρκετό για να σβήσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη μας», δήλωσε , ο Σάιρους Φορούγκι, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον και επικεφαλής της μελέτης. «Οι περισσότερες διακοπές στον πραγματικό κόσμο μπορεί να κρατήσουν από 10-15 δευτερόλεπτα ως 10-15 λεπτά».

Άλλες μελέτες όμως έχουν δείξει ότι ακόμη και μικρότερης διάρκειας του ενός λεπτού περισπασμοί μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη μας. Ο Ερικ Αλτμαν και οι συνάδελφοί του από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έχουν διαπιστώσει ότι μια διακοπή μόλις 2,7 δευτερολέπτων μπορεί να κάνει τους εθελοντές να κάνουν διπλάσια λάθη επειδή χάνουν τον ειρμό της σκέψης τους.

 http://www.healthyliving.gr/2014/08/22/douleia-apodosh-diakopes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...