Παρόλο που τα τρόφιμα αυτά στοχεύουν πρωτίστως στην κάλυψη των ημερήσιων πρωτεϊνικών αναγκών, δεν είναι όλα ίδια σε σχέση με την ποσότητα και την ποιότητα του λίπους που περιέχουν. Καθώς, λοιπόν, σημαντικό διατροφικό στόχο αποτελεί και η μείωση του κορεσμένου λίπους, θα πρέπει η κατανάλωση του κρέατος να είναι μειωμένη, ενώ παράλληλα να επιλέγεται όσο το δυνατό πιο άπαχο κρέας και να καταναλώνεται χωρίς την πέτσα ή το ορατό λίπος... Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, σύμφωνα με τις αρχές της Μεσογειακής Δίαιτας, το κόκκινο κρέας πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι μας μόνο 2 φορές το μήνα, ενώ οι ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες θα πρέπει να καλύπτονται κυρίως από όσπρια, καρπούς, δημητριακά και γαλακτοκομικά. Από την άλλη, λοιπόν, τα περισσότερα γεύματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν ψάρι, όσπρια, πουλερικά.
Οι συστάσεις για το ψάρι αναφέρουν 2 φορές την εβδομάδα, και η παραγωγή του τόπος μας ευνοεί μια τέτοια συνήθεια! Ομοίως, τα όσπρια έχουν εξέχουσας θέση στην κουζίνα μας ως κυρίως γεύμα, ενώ εναλλακτικές υπάρχουν και για την ενσωμάτωσή τους στο καθημερινό τραπέζι, όπως π.χ. στις σαλάτες.
Δείτε τον πίνακα ημερήσιων αναγκών για παιδιά και εφήβους....
Ηλικία
|
Ημερήσιες ανάγκες
|
Παραδείγματα
|
Παιδιά
| ||
2 – 3 ετών
|
2 μερίδες
| |
4 – 8 ετών
|
4 μερίδες
| |
Έφηβοι 9 – 13 ετών
| ||
Κορίτσια
|
5 μερίδες
| |
Αγόρια
|
5 μερίδες
| |
Έφηβοι 14 – 18 ετών
| ||
Κορίτσια
|
5 μερίδες
| |
Αγόρια
|
6 ½ μερίδες
|
http://eyzin.minedu.gov.gr/pages/parents/Parents_ArticlesSV.aspx?ArticleID=44#.V_8kzyQgnIU
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου