Ο λόγος για το χαλκό, ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή ηλεκτρονικών, σκευών μαγειρικής, κοσμημάτων κ.α. Τα τελευταία χρόνια, ο χαλκός έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων λόγω της εμπλοκής του σε ποικίλες βιολογικές διεργασίες.
Είναι γνωστό πως ο χαλκός είναι απαραίτητος για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την απορρόφηση του σιδήρου, την ανάπτυξη των συνδετικών ιστών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η νεοανακαλυφθείσα ιδιότητά του είναι ότι μπορεί επίσης να διευκολύνει το μεταβολισμό του λίπους.
«Διαπιστώσαμε ότι ο χαλκός είναι απαραίτητος για τη διάσπαση των λιποκυττάρων ώστε αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια», δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Κρις Τσανγκ. «Ο χαλκός δρα σαν ρυθμιστής. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του στον οργανισμό, τόσο περισσότερο λίπος διασπάται» συμπληρώνει ο ερευνητής.
Ο χαλκός βρίσκεται σε πληθώρα τροφών, όπως οι παρακάτω:
- οστρακοειδή
- φυλλώδη λαχανικά
- μανιτάρια
- ξηροί καρποί και σπόροι
- φασόλια
- κόκκινο κρέας
- δαμάσκηνα
- αβοκάντο
Ο Τσανγκ αναφέρει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του το χαλκό, οπότε πρέπει να τον λαμβάνουμε από τις τροφές. Ο ερευνητής προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η μελέτη σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει την αυθαίρετη λήψη συμπληρωμάτων χαλκού, αφού σε υπερβολικές ποσότητες το μέταλλο οδηγεί σε ανισορροπία στα επίπεδα άλλων πολύτιμων μετάλλων, όπως ο ψευδάργυρος.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τη λιποδιαλυτική δράση του χαλκού μελετώντας ποντίκια στα οποία υπήρχε συσσώρευση του μετάλλου στο συκώτι τους. Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι των πειραματόζωων συνοδευόταν από εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα λιπιδίων στο όργανο αυτό.
Οι ερευνητές σκοπεύουν να ερευνήσουν μελλοντικά εάν η έλλειψη χαλκού συνδέεται με την εκδήλωση παχυσαρκίας και σχετιζόμενων με αυτή ασθενειών και κατ’ επέκταση εάν η αναπλήρωση των αποθεμάτων χαλκού μπορεί να προωθήσει με φυσικό τρόπο την καύση του λίπους.
http://www.planitikos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου