Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Πως να προστατεύσετε τα παιδιά από τα κουνούπια

Μπορεί και επίσημα το καλοκαίρι να μπήκε, αλλά εδώ και καιρό, στον ουρανό της Αττικής κάθε βράδυ, κάνουν πάρτι τα κουνούπια και κάθε είδους έντομα που μπορεί να μας τσιμπήσουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που το τσίμπημα αυτό, εάν έχουμε αλλεργία ή κάποιο άλλο πρόβλημα, μπορεί να μην μείνει μόνο στη φαγούρα ή τον πόνο, αλλά να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.
 Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα μάθετε πως να αντιμετωπίσετε τα κουνούπια, τι να κάνετε όταν τσιμπήσουν εσάς ή κάποιο από τα παιδιά σας, τι γίνεται με τις σφήκες και τις αράχνες και τι πρέπει να κάνουμε τη στιγμή που θα μας τσιμπήσει ένα έντομο.

Του Σπύρου Γαλάνη
Γενικού- Οικογενειακού γιατρού

Τα κουνούπια, μέλισσες, σφήκες, μυρμήγκια, αράχνες είναι ένα πολύ συχνό καλοκαιρινό πρόβλημα Η φαγούρα, το οίδημα και ο πόνος από τα τσιμπήματα εντόμων οφείλονται στο δηλητήριο και σε άλλες ουσίες που αφήνουν πίσω τους. Μερικές φορές υπάρχει μια καθυστερημένη αντίδραση με πρόσθετα συμπτώματα (κνίδωση, πόνος στις αρθρώσεις, πυρετός και πρησμένοι αδένες). Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιδρούν ήπια, και τα δαγκώματα μπορεί να θεραπευτούν με απλή αφαίρεση του κεντριού, αν υπάρχει, και με πλύσιμο της περιοχής με σαπούνι και νερό. Μπορεί επίσης να εφαρμοσθεί τοπική κρέμα για τη φαγούρα και ένα κρύο επίθεμα ώστε να αποφευχθεί η διόγκωση . Μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο όπως παρακεταμόλη , αν χρειαστεί .


Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να παρουσιάσει σοβαρή αντίδραση, με συμπτώματα όπως πρήξιμο του λαιμού και των χειλιών, ναυτία, αναπνευστικά προβλήματα, λιποθυμία, ζάλη, ταχυκαρδία, σύγχυση και σοκ. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να ζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως. Τα άτομα με γνωστή έντονη αλλεργία σε τσιμπήματα εντόμων θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αυτο-ενέσιμη επινεφρίνη .

Οπότε, παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της αυγής και το σούρουπο, όταν τα κουνούπια είναι ενεργά. Αν πρέπει να βγείτε έξω, φορέστε ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια για να προστατεύσετε το δέρμα σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εντομοαπωθητικά . Το εντομοαπωθητικό δεν θα κρατήσει σφήκες και μέλισσες μακριά, οπότε το κλειδί είναι η αποφυγή τους. Μείνετε μακριά από κάδους σκουπιδιών, όπου οι σφήκες έχουν την τάση να συγκεντρώνονται . Για να αποφύγετε τις μέλισσες, να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα, μην χρησιμοποιείτε σαμπουάν άρωμα ή άρωμα και να αποφεύγετε τα ανθοφόρα φυτά. Εάν μια μέλισσα ή σφήκα πετά γύρω σας, μην προσπαθήσετε να τη χτυπήσετε . Απότομες κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν το έντομο να σας τσιμπήσει.

 http://www.iatropedia.gr/articles/read/4230

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...