Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Βρήκαν γιατί κάνει μεταστάσεις ο καρκίνος

Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν γιατί εξαπλώνεται ο καρκίνος στο σώμα – ένα εύρημα που πιστεύεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη νόσο.
Η έρευνά τους εστιάζεται στον μηχανισμό που εμφανίζεται όταν τα καρκινικά κύτταρα αλληλεπιδρούν με τα υγιή, προκειμένου να «ξεφύγουν» από την περιοχή όπου πρωτοαναπτύσσονται για να μετασταθούν σε άλλα σημεία.
Οι επιστήμονες ήξεραν ότι τα καρκινικά κύτταρα επιστρατεύουν υγιή κύτταρα για να μπορέσουν να διασχίσουν μεγάλες αποστάσεις στο σώμα, αλλά το πως γινόταν αυτό και πως θα μπορούσε να ελεγχθεί παρέμενε άγνωστο.
Όπως όμως γράφουν στην επιθεώρηση «Nature Cell Biology» επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL), κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν αυτή την διαδικασία, χρησιμοποιώντας δύο είδη εμβρυϊκών κυττάρων: τα κύτταρα νευρικής ακρολοφίας (neural crest cells) και τα πλακοειδή κύτταρα (placode cells).
Τα κύτταρα νευρικής ακρολοφίας μοιάζουν με τα καρκινικά όσον αφορά την «χωροκατακτητική» συμπεριφορά τους (σ.σ. ο καρκίνος εισβάλλει τους παρακείμενους ιστούς για να μπορέσει να εξαπλωθεί).
Τα πλακοειδή κύτταρα, εξάλλου, επιτέλεσαν τον ρόλο των υγιών κυττάρων στην νέα έρευνα.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν τοποθέτησαν κύτταρα νευρικής ακρολοφίας δίπλα στα πλακοειδή, τα πρώτα υπέστησαν μια «δραματική μεταμόρφωση» και άρχισαν «να κυνηγούν» τα δεύτερα. Την ίδια στιγμή, τα πλακοειδή εξεδήλωσαν μία συμπεριφορά «αποφυγής» των κυττάρων νευρικής ακρολοφίας.
Η όλη διαδικασία διαπιστώθηκε ότι εξαρτάται από την παραγωγή ορισμένων χημικών μορίων από τα πλακοειδή κύτταρα, τα οποία προσελκύουν εκείνα της νευρικής ακρολοφίας.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Τα... μαχαιροπίρουνα αλλάζουν τη γεύση του φαγητού

Το χρώμα και το βάρος των μαχαιροπίρουνων ασκούν μεγάλη επίδραση στην γεύση του φαγητού, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι το τυρί μοιάζει πιο αλμυρό όταν κάποιος το τρώει με μαχαίρι αντί με πιρούνι, ενώ το γιαούρτι μοιάζει πιο πυκνό και καλύτερης ποιότητας όταν καταναλώνεται με ελαφρύ, πλαστικό κουτάλι.

Όσον αφορά τα χρώματα των μαχαιροπίρουνων, οι εθελοντές που συμμετείχαν στη σχετική μελέτη βαθμολόγησαν το απλό γιαούρτι ως πιο γλυκό και καλύτερης ποιότητας από τα γιαούρτια φρούτων όταν το έτρωγαν με λευκό κουτάλι.
Αντιθέτως, όταν έτρωγαν γιαούρτι με μαύρο κουτάλι, τα γιαούρτια φρούτων είχαν καλύτερη γεύση, ενώ όταν έτρωγαν με μπλε κουτάλι, το γιαούρτι φρούτων έμοιαζε πιο αλμυρό.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Flavour», υποδηλώνει ότι έχουμε «συναισθηματική αντίδραση στο χρώμα» και ότι μεγαλώνοντας μαθαίνουμε υποσυνείδητα να συσχετίζουμε τις διάφορες γεύσεις με συγκεκριμένα χρώματα.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Σανδαλόξυλο

Το σανδαλόξυλο είναι ένα μικρό, αειθαλές δένδρο που φύεται στα τροπικά δάση της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Βορείου Αυστραλίας.
Το ξύλο του, συνήθως, καίγεται ως θυμίαμα και παίζει σημαντικό ρόλο σε τελετουργίες.
Η καρδιά του ξύλου και οι ρίζες του πολύ συχνά χρησιμοποιούνται ως θεραπευτική αγωγή από το 500 μ.Χ. στην Κίνα. Το  έντονα αρωματικό ξύλο, αφού επεξεργαστεί κατάλληλα, δίνει ένα αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ως συστατικό στην αρωματοποιία, τα φυτικά αρώματα και τη σαπωνοποιία.
Οι θεραπευτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες του σανδαλόξυλου ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, όπως επίσης και η φήμη του πως συνέβαλλε στην ενίσχυση της μνήμης. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές ως ένα μέσο διαλογισμού, ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης. Επιπλέον, ήταν γνωστές οι αφροδισιακές του ιδιότητες και γι' αυτό αποτελεί απαραίτητο υλικό για τη δημιουργία ερωτικής, εξωτικής και αισθησιακής ατμόσφαιρας. Γι΄αυτό, το σανδαλόξυλο αποτελεί ένα από τα συστατικά των ελαίων και των κεριών που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία.

Οφέλη

Μείωση στρες: Το Sandalwood αιθέριο έλαιο έχει μια ευχάριστη χαρακτηριστική οσμή που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του άγχους. Το άρωμα αυτού του ελαίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές. Για να χαλαρώσετε το μυαλό και για ανακούφιση από την ένταση, το άρωμα του σανδαλόξυλου είναι πράγματι πολύ χρήσιμο. Το λάδι μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της καταπόνησης των μυών και για τις κράμπες.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Τα κουνούπια

Ανατομία - Κύκλος ζωής - Συνήθειες

Το κουνούπι είναι ένα σχετικά μικρόσωμο έντομο (με μέσο όρο μήκους λίγο πάνω από 6mm και βάρος περί τα 2,5 milligrams), με δύο φτερά, επιμήκη και ελαστική κοιλιά και έξι μακριά πόδια που μοιάζουν εύθραυστα. Τρέφονται με νέκταρ ή γύρη από τη φύση, αλλά το θηλυκό χρειάζεται τουλάχιστον ένα γεύμα αίματος γιατί απαιτείται πρωτεϊνούχο φαγητό για να ωριμάσουν τα αβγά του. Για να τραφεί, τσιμπά το δέρμα του ανθρώπου και των ζώων. Όταν το θηλυκό κουνούπι πραγματοποιήσει ένα γεύμα αίματος, ωριμάζουν τα αβγά του (100-300) και τα τοποθετεί στην επιφάνεια στάσιμου νερού (αρκούν μόλις 2,5 εκατοστά νερού), όπου και εκκολάπτονται. Τα εκκολαπτόμενα αβγά, οι προνύμφες, τρέφονται με οργανικά κατάλοιπα, ενώ υπάρχουν είδη που τρέφονται και με άλλα κουνούπια ή μικρά έντομα. Όταν το κουνούπι ενηλικιωθεί, βγαίνει από τη ράχη της προνύμφης και χρησιμοποιεί το σώμα του για να επιπλεύσει στο νερό μέχρι να καταφέρει να πετάξει .
Άγριο Κουνούπι
Τα κουνούπια μπορούν να ζήσουν σχεδόν σε οποιοδήποτε περιβάλλον, με εξαίρεση τις συνθήκες ακραίου κρύου καιρού. Η θερμοκρασία και η υγρασία του αέρα επηρεάζουν τη δραστηριότητα τους. Για αυτό το λόγο τα περισσότερα είδη κουνουπιών είναι πιο δραστήρια και τσιμπούν κατά τη δύση του ηλίου, τις νυχτερινές και τις πρώτες πρωινές ώρες. Υπάρχουν όμως και είδη κουνουπιών που τσιμπούν όλες τις ώρες. Το ενοχλητικό βούισμα που κάνουν όταν πετούν, προέρχεται από το συγχρονισμένο τους φτερούγισμα.
Το κεφάλι του κουνουπιού είναι εφοδιασμένο με αισθητήρες που τους βοηθούν να εντοπίσουν το θήραμα τους. Διαθέτουν δύο μεγάλα μάτια που καλύπτονται με μικροσκοπικούς φακούς, ικανά να ανιχνεύσουν την παραμικρή κίνηση. Επιπλέον, στην κορυφή του κεφαλιού τους διαθέτουν ocelli, απλά φωτοευαίσθητα μάτια που μπορούν να ανιχνεύσουν τις παραλλαγές στο φως. Οι κεραίες τους, μακριά φτερωτά όργανα που προεξέχουν από το κεφάλι τους, περιέχουν ευαίσθητους υποδοχείς που ανιχνεύουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ανθρώπινη αναπνοή για πάνω από 50 μέτρα.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Τι σημαίνουν οι κινήσεις του εμβρύου

Η πρώτη φορά που μια μέλλουσα μαμά νιώθει το μωρό της να κινείται μέσα στο σώμα της, είναι κυριολεκτικά «αποκαλυπτική». Η αίσθηση ότι το έμβρυο δίνει με το δικό του τρόπο το «παρών» σε αυτό τον κόσμο είναι τόσο συγκινητική, που η έγκυος αισθάνεται ότι το κάνει μόνο και μόνο για να επικοινωνήσει μαζί της. Όμως, στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί ιατρικοί λόγοι που το προτρέπουν να κάνει τόσο αισθητή την παρουσία του



Αντίθετα με ό,τι έχουν στο μυαλό τους οι περισσότερες γυναίκες, οι πρώτες κινήσεις του εμβρύου που γίνονται αντιληπτές δεν μοιάζουν με μπουνιές ή κλοτσιές, αλλά. περισσότερο με «μπουρμπουλήθρες» που ανεβαίνουν προς το στομάχι ή σαν μια μικροσκοπική πεταλούδα να κάνει βόλτες ανοιγοκλείνοντας τα φτερά της μέσα στη μήτρα. Κάποιες έγκυοι νιώθουν το μωρό ήδη από τον τέταρτο μήνα, ενώ άλλες θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον έκτο για να λάβουν τα δικά τους σήματα… μορς. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η δραστηριότητά του αρχίζει τότε. Το έμβρυο αρχίζει να κινείται ήδη από την 8η ή 9η εβδομάδα της κύησης, όμως το μέγεθός του είναι ακόμα τόσο μικρό που οι κινήσεις δεν γίνονται αντιληπτές από τη μητέρα του.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Τέλος εποχής για τη σιλικόνη



Φυσική ανάπλαση του τμήματος ή και ολόκληρου του στήθους που έχει αφαιρεθεί από μαστεκτομή υπόσχονται με νέα τεχνική ιάπωνες επιστήμονες, βάζοντας παράλληλα τέλος στα επικίνδυνα κάποιες φορές εμφυτεύματα. 

Η νέα τεχνική περιλαμβάνει απλώς βλαστοκύτταρα και λίπος από διάφορα μέρη του σώματος και υπόσχεται αναγέννηση του ιστού που έχει αφαιρεθεί από τη μαστεκτομή.
Σε παρόμοια πειράματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, οι επιστήμονες κατάφερναν να προκαλέσουν φυσική αναδόμηση του στήθους έως 30% χρησιμοποιώντας λίπος από το σώμα της ασθενούς. Τα πρώτα δεδομένα όμως από τη νέα τεχνική είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς ο νέος ιστός που δημιουργήθηκε κάλυπτε από 70% έως 90% του κενού που είχε παραμείνει από την επέμβαση αλλά και την καταστροφή των ιστών από τον καρκίνο. Αυτό οφείλεται στο ότι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Τοτόρι της Ιαπωνίας χρησιμοποίησαν μείγμα λιπώδους ιστού και βλαστοκυττάρων που βοήθησε στον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων, τα οποία τελικά ενίσχυαν τη δημιουργία νέου ιστού.

Στη μελέτη, στην οποία υπεύθυνος ήταν ο καθηγητής Μπιν Νακαγιάμα, συμμετείχαν πέντε γυναίκες που προτίμησαν να κάνουν αυξητική στήθους παρά ολική αναδόμηση με πλαστική χειρουργική. Οι ηλικίες τους ήταν από 30 έως 60 ετών και οι ειδικοί με ένα σύνολο μικροεπεμβάσεων πήραν λίπος και βλαστοκύτταρα από τους γοφούς και την κοιλιά, τα ανέμειξαν μεταξύ τους και τα τοποθέτησαν στο σημείο του στήθους απ' όπου είχαν αφαιρεθεί οι ιστοί. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς αναδομήθηκε με φυσικό τρόπο έως και το 90% του στήθους των γυναικών.

Πηγή:Τα Νέα
 http://grizosgatos.blogspot.gr/2013/03/blog-post_2838.html

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Τα οφέλη του θαλασσινού μπάνιου για την υγεία μας

Ο Γάλλος βιολόγος Ρενέ Κεντόν, περίπου τρεις δεκαετίες πριν, επεσήμανε τις ευεργετικές ιδιότητες της θάλασσας για τον οργανισμό και απέδειξε ότι το θαλασσινό νερό έχει ίδια σύσταση με το πλάσμα του αίματος, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ομορφιά και την υγεία του οργανισμού.
Το γεγονός οτι υπάρχουν ειδικά κέντρα «θαλασσοθεραπείας» για χρόνιες παθήσεις, είναι τρανταχτή απόδειξη του σημαντικού ρόλου που παίζει η θάλασσα στην υγεία μας. Με ποιο τρόπο όμως βοηθάει τον οργανισμό και το δέρμα μας προκαλώντας αυτό το αίσθημα αναζωογόνησης και ευεξίας κάθε φορά που βουτάμε στα νερά της.

Οι κυριότερες ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού είναι:

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Στις 23 Ιουνίου το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2013

Του Διονύση Π. Σιμόπουλου, Διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

Την ερχόμενη Κυριακή, 23 Ιουνίου, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα αρκετά ενδιαφέρον φαινόμενο, την μεγαλύτερη Πανσέληνο του έτους. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν λανθασμένα ότι αυτό συμβαίνει κάθε Αύγουστο, που φυσικά δεν είναι σωστό αφού πρόκειται απλά για μια οπτική απάτη. Αυτό που συμβαίνει δηλαδή είναι ότι στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ο Ήλιος βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Σ’ αυτή τη θέση η Πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα.

Μ’ αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η Πανσέληνος είναι μεγαλύτερη ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της Πανσελήνου δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα. Υπάρχει φυσικά μετρήσιμη διαφορά του μεγέθους της Σελήνης ανάλογα με το αν βρίσκεται στο περίγειό της ή στο απόγειό της, κάτι που συμβαίνει μια φορά κάθε μήνα. Για παράδειγμα το πλησιέστερο περίγειο της Σελήνης το 2013 είναι στις 23 Ιουνίου (357.014 χιλιόμετρα), ενώ το μεγαλύτερο απόγειο ήταν στις 10 Ιουνίου (406.485 χιλιόμετρα). Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το πόσο μεγάλη φαίνεται όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, που οφείλεται όπως είπαμε αποκλειστικά και μόνο σε οπτική απάτη.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Τι είναι το οξειδωτικό στρες;

Ίσως να έχετε ακούσει πολλές φορές πως οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας. Πιθανώς, όμως, να μην γνωρίζετε το γιατί είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας. Η απάντηση είναι πως ενισχύουν τον οργανισμό μας στην καταπολέμηση του λεγόμενου οξειδωτικού στρες.

Τι είναι το οξειδωτικό στρες;
Το σώμα μας αντιδρά συνεχώς με το οξυγόνο καθώς εισπνέουμε και τα κύτταρά μας παράγουν ενέργεια. Ως συνέπεια αυτής της δραστηριότητας, είναι παράγονται ιδιαίτερα αντιδραστικά μόρια, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες αυτές ρίζες αλληλεπιδρούν με άλλα μόρια εντός των κυττάρων και αυτό μπορεί να προκαλέσει οξειδωτική βλάβη στις πρωτεΐνες, στις μεμβράνες και στα γονίδια.
Η οξειδωτική βλάβη έχει ενοχοποιηθεί ως αιτία πολλών ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η νόσος Alzheimer και έχει αντίκτυπο στη διαδικασία γήρανσης του σώματος. Εξωτερικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση, το φως του ήλιου και το κάπνισμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ορθορεξία, μια νέα διατροφική διαταραχή

Τα τελευταία χρόνια λόγω της κατακόρυφης αύξησης της πληροφόρησης που δεχόμαστε, έχουν αυξηθεί και οι ευκαιρίες να μάθουμε περισσότερα για τη διατροφή μας. Ρεπορτάζ, επιστημονικά άρθρα και βιβλία μας πληροφορούν για το πώς να διατρεφόμαστε υγιεινά αλλά και για τους διάφορους διατροφικούς κινδύνους. Πόσο εύκολο είναι όμως να κρατήσουμε μια ισορροπημένη στάση απέναντι σε αυτόν τον όγκο πληροφοριών; Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος χάνει το μέτρο και αρχίζει να παθιάζεται υπερβολικά με την υγιεινή διατροφή του;
Η ορθορεξία είναι μια διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά που δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη από τα διαγνωστικά εγχειρίδια. Ωστόσο αποτελεί μια παθολογική κατάσταση που πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους. Προτάθηκε από τον Αμερικανό γιατρό Bratman το 1997 και αφορά την παθολογική εμμονή με την ορθότητα των τροφών που καταναλώνει ένα άτομο.
Ο ορθορεξικός αρχίζει να περιορίζει το εύρος των τροφών που περιλαμβάνει στη διατροφή του αποκλείοντας τροφές που κρίνει (είτε υπάρχει επιστημονική βάση είτε όχι) ότι δεν κάνουν καλό στην υγεία του. Συνήθως αποκλείονται τροφές με συντηρητικά, πολλά λιπαρά ή υδατάνθρακες ή τροφές τυποποιημένες, επεξεργασμένες ή μαγειρεμένες με τρόπο ανθυγιεινό.
Οι επιπτώσεις της ορθορεξίας αφορούν και τη σωματική και την ψυχική υγεία.
Ενδέχεται το άτομο που πάσχει να αρχίσει πλέον να υποσιτίζεται και να λείπουν από το διαιτολόγιό του απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ δε σπανίζει και η υπερβολική απώλεια βάρους.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ηλιακό έγκαυμα. Πώς γίνεται, ποια τα συμπτώματά του και πώς αντιμετωπίζεται;

Το ηλιακό έγκαυμα αποτελεί οξεία βλάβη του δέρματος από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Οφείλεται στην υπεριώδη ακτινοβολία (UVB) η οποία διαπερνά την επιδερμίδα. Μπορεί να κυμαίνεται από ελαφρύ μέχρι πολύ σοβαρό ανάλογα με τον τύπο δέρματος, τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο και την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη λεγόμενη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία και όχι από την θερμότητα (δηλαδή ηλιακά εγκαύματα παθαίνουμε και στο κρύο, στα χιόνια). Οι κλινικές εκδηλώσεις του κυμαίνονται από απλό, ήπιο ερύθημα ως οίδημα (πρήξιμο), δημιουργία φυσαλίδων και έντονο πόνο. Να θυμάστε πάντα, ότι ένα έγκαυμα μπορεί να είναι πολύ σημαντικό. Μη διστάσετε να καλέσετε τις πρώτες βοήθειες αμέσως.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Τυφλός άντρας «βλέπει» με τους ήχους!

Ο 47χρονος Daniel Kish είναι εντελώς τυφλός από 13 μηνών, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να ζει μια απίστευτα δραστήρια ζωή που περιλαμβάνει ποδήλατο ή πεζοπορία στα βουνά! Για να το πετύχει αυτό, έχει τελειοποιήσει μια μορφή ηχοεντοπισμού, τον ίδιο μηχανισμό που χρησιμοποιούν οι νυχτερίδες για να βλέπουν στο σκοτάδι. Ο Daniel είναι τυφλός για όσο χρονικό διάστημα μπορεί να θυμηθεί. Γεννήθηκε με μια επιθετική μορφή καρκίνου που ονομάζεται ρετινοβλάστωμα, η οποία προσβάλλει τον αμφιβληστροειδή και στους 13 μήνες της ζωής του οι γιατροί έπρεπε να του αφαιρέσουν τα δύο μάτια του προκειμένου να σώσουν τη ζωή του.Έτσι δεν έχει δει ποτέ ένα δέντρο, ένα αυτοκίνητο, άνθρωπο ή ζώο αλλά είναι απολύτως ικανός να μετακινηθεί στο περιβάλλον του, χρησιμοποιώντας τους ήχους που ακούει για να βλέπει.



Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Πως ο κάκτος επιβιώνει χωρίς νερό;

Αλήθεια, πως είναι δυνατόν ο κάκτος να επιβιώνει χωρίς νερό όπως για παράδειγμα στην έρημο; Τι το ιδιαίτερο έχει που του δίνει αυτό το προτέρημα;

Όλοι μας ξέρουμε ότι τα φυτά για να ζήσουν, χρειάζονται νερό και πότισμα. Ο κάκτος όμως, εξαιτίας κάποιων χαρακτηριστικών του, μπορεί να επιβιώσει με ελάχιστο νερό.

Γι’ αυτό κιόλας είναι το μόνο σχεδόν φυτό που βλέπουμε να επιβιώνει σε ερήμους και γενικά σε ξηρά περιβάλλοντα.

 Ο κάκτος λοιπόν όπως γνωρίζουμε δεν έχει φύλλα. Τα φύλλα γενικά στα φυτά, είναι υπεύθυνα για την "εξάτμιση" σχετικά μεγάλων ποσοτήτων νερού...

Έτσι ο κάκτος μόνο και μόνο εξαιτίας της έλλειψης φύλλων, αμέσως έχει πολύ "μικρότερες απώλειες" μιας και από τα φύλλα γίνεται τεράστια δαπάνη νερού!

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Τι διαφορά έχουν τα οικολογικά με τα βιολογικά προϊόντα;

Τα βιολογικά προϊόντα δεν έχουν απλά μία - δύο διαφορές σε σχέση με τα οικολογικά, αλλά είναι δύο έννοιες που υποδηλώνουν κάτι εντελώς διαφορετικό.

Το μόνο κοινό είναι ότι πρόκειται για προϊόντα, αν και διαφέρει ο τύπος τους...

 Βιολογικά προϊόντα

Τα βιολογικά προϊόντα είναι συνήθως τρόφιμα ή και άλλα προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε στον οργανισμό μας και πολύ απλά, θέλουμε να είναι όσο πιο υγιεινά γίνεται!

Για την ακρίβεια, είναι προϊόντα που καλλιεργούνται και μεγαλώνουν χωρίς φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και άλλα τέτοια χημικά. Είναι όπως ακριβώς θα παράγονταν από τη μάνα φύση!

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά, για το λόγο ότι είναι πιο δύσκολο να δώσουν "υγιείς" καρπούς μιας και τα ζιζάνια... καραδωκούν.

Επίσης, χωρίς τη "χημική" παρέμβαση, είναι πιο δύσκολο να πάρουμε μεγάλες "υγιείς"(που δεν χάλασαν, που δεν σκουλίκιασαν, κλπ) ποσότητες, οπότε η παραγωγή είναι αρκετά πιο περιορισμένη.

Έτσι, για να βγει κέρδος από μία τέτοια παραγωγή, θα πρέπει η πώληση να γίνεται σε υψηλότερη τιμή.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Τα βακτήρια… τρέμουν το χαλκό!

Στην αρχαιότητα ο χαλκός αντιπροσώπευε για τους Αιγυπτίους την αιώνια ζωή, την υγεία και την ευημερία και χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία λοιμώξεων και την αποστείρωση του νερού. Ο Ιπποκράτης αντιμετώπιζε με χαλκό (ή χαλκό και μέλι) ανοιχτές πληγές και δερματικά προβλήματα, ενώ Ρωμαίοι, Αζτέκοι, Πέρσες, Ινδοί και Μογγόλοι τον είχαν πρώτο και καλύτερο για έλκη και μολύνσεις.

 Τα βακτήρια τον τρέμουν!
Ο χαλκός δεν κάνει μόνο για καλώδια και ηλεκτρομαγνητικές εφαρμογές, αλλά επίσης καταστρέφει (με ασφάλεια και απόλυτη επιτυχία) περισσότερο από το 99,9% όλων των βακτηρίων, ακόμα και τα πιο ανθεκτικά. Και όλα αυτά μέσα σε 10 λεπτά έως 2 ώρες, αρκεί οι ευαίσθητοι, βλαβεροί μικροοργανισμοί να έρθουν σε επαφή με την επιφάνειά του.
Άρα υπερέχει και ξεχωρίζει, επειδή κανένα υλικό δεν μπορεί να πλησιάσει την αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητά του. Ίσως γι’ αυτό στις επιδημίας χολέρας στο Παρίσι (1832-1852) οι εργαζόμενοι στον χαλκό είχαν ανοσία στην ασθένεια.

Κάνει τα μικρόβια… σουρωτήρι

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Πώς η χελώνα απέκτησε το καβούκι της

Ο Eunotosaurus, προϊστορικός ξάδελφος των χελωνών, δεν είχε ακόμα συμπληρώσει το καβούκι του 
(Πηγή: Tyler Lyson)
Ουάσινγκτον  Ο απολιθωμένος σκελετός ενός προγόνου των χελωνών επιτρέπει για πρώτη φορά στους παλαιοντολόγους να εξηγήσουν πώς αυτά τα μοναδικά ερπετά απέκτησαν καβούκι, ουσιαστικά τυλίγοντας το σώμα τους με τα οστά τους. Το καβούκι των σημερινών χελωνών δεν μια μονοκόμματη ασπίδα -είναι μια περίπλοκη κατασκευή που περιλαμβάνει γύρω στα 50 οστά.
Η κάτω επιφάνεια αποτελείται από τα πλευρά, πεπλατυσμένα και συγχωνευμένα, ενώ η πάνω επιφάνεια από προεκβολές των σπονδύλων και τα οστά. Η κοιλιακή και ραχιαία επιφάνεια του κελύφους συνδέεται στα πλάγια με ειδικές «γέφυρες» και καλύπτεται με φολίδες που προέρχονται από το δέρμα. Πώς όμως εξελίχθηκε αυτή η δομή, η οποία δεν απαντάται σε κανένα άλλο ζώο;

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Ο Αρκτούρος έχασε τον «Ανδρέα»

ΠΕΘΑΝΕ Η ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΗ ΑΡΚΟΥΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Αγκαλιά με τρεις γάτες, που φώλιασαν στο τρίχωμά του και έκλαιγαν γοερά για τον χαμό του, άφησε την τελευταία του πνοή ο «Ανδρέας», ο γηραιότερος αρκούδος στον κόσμο, που φιλοξενούνταν στο Καταφύγιο Αρκούδας του «Αρκτούρου» στο Νυμφαίο Φλώρινας.

Ο παππούς «Ανδρέας» έσπασε όλα τα... ρεκόρ και πέθανε σε βαθιά γεράματα σε ηλικία 50 χρόνων, ξεπερνώντας κάθε προσδόκιμο, που υπολογίζεται στα 25-30 χρόνια για τις αρκούδες.

Τα τελευταία χρόνια ήταν εντελώς τυφλός και, παρά τις αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, η όρασή του δεν αποκαταστάθηκε, ενώ αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα από την πολύχρονη αιχμαλωσία του και την ταλαιπωρία του ως... χορεύτρια.

Προκειμένου να έχει την ησυχία του και να μην έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο, οι υπεύθυνοι του «Αρκτούρου» τού είχαν παραχωρήσει μία... γκαρσονιέρα, στην οποία έμενε μόνος του. Μόνη του συντροφιά 3-4 γάτες, τις οποίες άφηνε να τον πλησιάσουν και να κοιμούνται στην αγκαλιά του. Αυτές είχε δίπλα του όταν έκλεισε τα μάτια του και από ένστικτο οι γάτες άρχισαν να κλαίνε, ενώ αρνούνταν να τον εγκαταλείψουν όταν τον πήραν για να τον θάψουν.

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Το στρες μπορεί να γκριζάρει τα μαλλιά

Εάν ανησυχείτε μήπως ασπρίσουν τα μαλλιά σας, προσπαθήστε να ηρεμήσετε. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι το στρες μπορεί να μας γκριζάρει.

 Σύμφωνα με τον Dr Mayumi Ito από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ο οποίος ηγήθηκε της πρόσφατης έρευνας σε ποντίκια, αναφορικά με το στρες και το χρώμα των μαλλιών φαίνεται ότι οι ορμόνες του στρες προκαλούν την «μετανάστευση» της μελανίνης – στην οποία οφείλεται το χρώμα των μαλλιών – μακριά από τους θύλακες της τρίχας. Πρόκειται ωστόσο για μια «μετανάστευση» χωρίς επιστροφή.
Εάν πάλι σκέφτεστε να χαλαρώσετε στην παραλία αυτό το καλοκαίρι, εξασφαλίζοντας έτσι και την προστασία των μαλλιών σας από το γκριζάρισμα, ξανασκεφτείτε το. Οι ίδιοι ερευνητές εξηγούν ότι η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί επίσης να προκαλέσει την «μετανάστευση» των μελανοκυττάρων από την τρίχα σε άλλα σημεία του δέρματος για την επανόρθωση βλαβών από την έκθεση στον ήλιο.

Έτσι το «ρεζερβουάρ» μελανοκυττάρων στο τριχωτό της κεφαλής αδειάζει και οι τρίχες σταδιακά γκριζάρουν και μετά ασπρίζουν.

Οι ερευνητές προσδοκούν να δημιουργήσουν φαρμακευτικά σκευάσματα που θα αντιπαρέρχονται την «γκρίζα» δράση του στρες στα μαλλιά μας, στην οποία είναι επιρρεπείς λόγου χάρη, εκείνοι που εργάζονται σε πολύ πιεστικές δουλειές.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

 http://medicalnews.gr/2013/06/to-stres-mporei-na-gkrizarei-ta-mallia/

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

H «δίκαιη κούπα» του Πυθαγόρα! (video)

Η «κούπα του Πυθαγόρα» ή η «δίκαιη κούπα» είναι είναι μια ανακάλυψη του Πυθαγόρα για να πίνει με μέτρο το κρασί του αλλά και για να σερβίρει τους μαθητές του, υπερτονίζοντας την έννοια του μέτρου και των ορίων. Η ιδέα του Πυθαγόρα ήταν απλή: Έπρεπε να περιοριστεί η απληστία στο ποτό! Πώς θα γινόταν αυτό; Το πήλινο ποτήρι αδειάζει κατά έναν «μαγικό» τρόπο όταν εκείνος που το κρατάει αποδειχτεί… πλεονέκτης και το γεμίσει περισσότερο απ’ όσο πρέπει.


Στην κούπα υπάρχει χαραγμένο ένα όριο, μια γραμμή. Αν το υγρό που περιέχει δεν υπερβεί τη γραμμή αυτή, ο πότης απολαμβάνει το κρασί του. Εάν, όμως, ξεπεράσει τη γραμμή του ορίου, τότε η κούπα αδειάχει και το κρασί χύνεται από τη βάση. Αδειάζει όλη η κούπα, όχι μόνο η επιπλέον ποσότητα. Πως όμως γίνεται αυτό;

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Γιατί το τσίμπημα των κουνουπιών ερεθίζει το δέρμα;

Γιατί με το τσίμπημα των κουνουπιών το δέρμα μας ερεθίζεται; Γιατί προκαλείται πρήξιμο και φαγούρα; Τι στο καλό συμβαίνει;! Ας δούμε!

Είναι ένα πράγμα το οποίο όλοι μας πάνω κάτω αναρωτιόμαστε. Όταν ένα κουνούπι μας τσιμπάει, μας αφήνει έναν ερεθισμό και προκαλεί  φαγούρα. Όσο περισσότερο ξύσουμε το σημείο του τσιμπήματος ...τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα!

Γιατί όμως το τσίμπημα των κουνουπιών ερεθίζει το δέρμα; Που οφείλεται όλο αυτό; 

Όταν ένα κουνούπι μας τσιμπάει στο δέρμα λοιπόν, ουσιαστικά εισάγει τη "βελόνα" του μέσα μας, ώστε να αντλήσει αίμα (όπως ακριβώς μία σύριγγα).

Όμως κατά τη διαδικασία αυτή, το κουνούπι παράγει ένα είδος σάλιου στη βελόνα του, το οποίο λειτουργεί ως αντιπηκτικό του αίματος!!
Χωρίς αυτό, το αίμα, κατά τη διαδικασία της άντλησης (και μετά την ολοκλήρωση), θα έπηζε και η "βελόνα" ...θα μπούκωνε!

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Πως μπορείς να διαγνώσεις σε 3 κινήσεις ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

Διαβάστε πως μπορείτε να καταλάβετε ότι κάποιος δίπλα σας έπαθε μόλις εγκεφαλικό και ας μην φαίνεται . Έτσι με 3 κινήσεις μπορείτε να τον σώσετε. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα μέσα από μια επιστολή ενημέρωσης που έλαβα για τους αναγνώστες μας .
Σε ένα μπάρμπεκιου μία γυναίκα σκόνταψε και έπεσε κάτω. Βεβαίωσε όλους ότι ήταν εντάξει (προσφέρθηκαν να καλέσουν ασθενοφόρο) και ότι απλά  σκόνταψε σε κάποιο τούβλο εξαιτίας των καινούριων της παπουτσιών.
 Αφού  ανασκουμπώθηκε της έδωσαν ένα άλλο πιάτο με φαγητό. Παρά το γεγονός ότι η Ingrid φαινόταν λίγο ταραγμένη, συνέχισε να απολαμβάνει το  υπόλοιπο της βραδιάς. Λίγο αργότερα ο σύζυγος της Ingrid τηλεφώνησε να ειδοποιήσει όλους ότι είχε πάει τη σύζυγό του στο νοσοκομείο (η Ingrid πέθανε στις 6 τα  ξημερώματα).

Είχε υποστεί εγκεφαλικό στο μπάρμπεκιου και δεν στάθηκε δυνατό από κανέναν να το αντιληφθεί. Αν κάποιος είχε καταλάβει τα συμπτώματα ότι επρόκειτο για εγκεφαλικό ίσως η Ingrid να ήταν μαζί μας σήμερα.

Θα χρειαστείτε μόνο 1 λεπτό να διαβάσετε το παρακάτω. Ένας νευρολόγος είπε ότι εάν του φέρουν ένα θύμα εγκεφαλικού μέσα σε 3 ώρες μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιδράσεις ενός εγκεφαλικού ... ολοκληρωτικά! Το κλειδί είναι να αναγνωρίσουμε, να διαγνώσουμε το εγκεφαλικό και  να βρεθούμε κοντά στον ασθενή μέσα σε 3 ώρες.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ

Να θυμάστε τα '3' βήματα. Διαβάστε και μάθετε τα παρακάτω:

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Πολύπλοκος μηχανισμός, φτιαγμένος από χαλκό, τοποθετημένος μέσα σε ξύλινο πλαίσιο, που προβληματίζει και συναρπάζει τους ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας, από την ανακάλυψή του λίγο πριν από το Πάσχα του 1900. Βρέθηκε σε βάθος 60 μέτρων από σφουγγαράδες σ' ένα ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα, μαζί με αγάλματα, όπως ο γνωστός Έφηβος. Αποτελούσαν πολύτιμα αντικείμενα, που μετέφερε ρωμαϊκό πλοίο από τη Ρόδο στη Ρώμη επί εποχής Ιούλιου Καίσαρα στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, όπως είναι γνωστός σήμερα, θεωρείται ένα από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα. Είναι ένας ωρολογιακός μηχανισμός με δεκάδες οδοντωτούς τροχούς μεγάλης ακριβείας, που περιστρέφονται γύρω από πολλούς άξονες, όπως στα μηχανικά ρολόγια. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του, υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής, σχεδιασμένος να υπολογίζει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. Εκτιμάται ότι φτιάχτηκε γύρω στο 87 π.Χ. από τον ρόδιο αστρονόμο Γέμινο.

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Δύο κιλά αέρια του θερμοκηπίου για κάθε κιλό γάλα

 Ουάσινγκτον
Ο όρος «αέρια του θερμοκηπίου» θα έπρεπε να περιλαμβάνει και τα αέρια των αγελάδων, τα οποία περιέργως παίζουν σημαντικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, για κάθε κιλό γάλακτος που καταναλώνεται στις ΗΠΑ εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα 2,05 κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα.

Τα αέρια από το πεπτικό σύστημα των βοοειδών αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου, ενώ το υπόλοιπο αντιστοιχεί κυρίως στα αέρια που παράγονται κατά την αποσύνθεση της κοπριάς, καθώς και στην ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή ζωοτροφών.

Τόσο το πεπτικό σύστημα των βοοειδών όσο και η αποσύνθεση της κοπριάς απελευθερώνει μεθάνιο, το οποίο είναι πολύ πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως προς την ικανότητά του να παγιδεύει θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

Λόγω του μεθανίου αλλά και της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή, επεξεργασία και διανομής των ζωικών προϊόντων, η κτηνοτροφία είναι σήμερα μια από τις σημαντικότερες πηγές αερίων του θερμοκηπίου.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Γιατί η γλώσσα μας κολλάει στον πάγο ή σε παγωμένο μέταλλο;!

Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά όπως πάντα!

Αυτό συμβαίνει στο μέταλλο, στον πάγο, κλπ, αλλά δεν συμβαίνει στο πλαστικό και σε κάποια υλικά.

Όλα έχουν να κάνουν με θερμική αγωγιμότητα (=ικανότητα απορρόφησης θερμότητας) του κάθε υλικού και θα καταλάβετε παρακάτω τι συμβαίνει.

Αρχικά, η γλώσσα μας είναι λίγο πολύ υγρή: περιέχει σάλιο, το οποίο σάλιο περιέχει μέσα του μεγάλη ποσότητα νερού.

Τώρα, όταν έρθει σε επαφή με κάποιο παγωμένο υλικό (με θερμοκρασία κάτω των 0 βαθμών κελσίου), είναι πολύ πιθανόν να την κάνει να κολλήσει επάνω του, αν καταφέρει να παγώσει το νερό του σάλιου.

 Έτσι δημιουργείται πάγος μεταξύ της γλώσσας και του υλικού, με αποτέλεσμα ο πάγος αυτός να τα έχει "κολλήσει" αναμεταξύ τους.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Oι πέντε καθημερινές συνήθειες που μας γερνάνε γρηγορότερα

Ποιος δε θέλει να φαίνεται και να είναι νέος; Η νεανικότητα και η ευεξία είναι οι σημαντικότεροι στόχοι κάθε ανθρώπου, υπάρχουν ωστόσο συνήθειες και πράγματα που μας γερνάνε πολύ γρηγορότερα.

1. Καφές: Οι περισσότεροι από εμάς δε μπορούμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας αν δεν πιούμε καφέ. Η υπερκατανάλωσή του όμως δεν κάνει καλό. Είναι προτιμότερο να τον αντικαταστήσουμε με μερικές κούπες πράσινο τσάι που προσφέρει άφθονα αντιοξειδωτικά στοιχεία και αποτοξίνωση.

2. Ανθυγιεινή διατροφή: Ανθυγιεινή διατροφή δε σημαίνει μόνο κατανάλωση πολλών λιπαρών και θερμίδων. Ανθυγιεινή είναι και η διατροφή φτωχή σε βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και λιπαρά. Οι υπερβολικά αυστηρές δίαιτες έχουν σαν αποτέλεσμα τα εξής: σπάσιμο νυχιών, άτονα μαλλιά και κουρασμένη επιδερμίδα.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Εσείς τι ώρα τρώτε βραδινό;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι Έλληνες, είναι από τους πιο παχύσαρκους λαούς; Μα πως γίνεται; Όταν μάλιστα έχουμε και την περίφημη “μεσογειακή διατροφή” στο... πιάτο μας, δεν τρώμε τόσα “σκουπίδια” και φαστ φουντ όπως οι άλλοι λαοί; Και όμως δεν είμαστε και συλφίδες. Το αντίθετο. Τι συμβαίνει λοιπόν; Αναρωτηθήκατε μήπως τι ώρα τρώτε το βραδινό σας φαγητό; Τι ώρα δειπνείτε; Διαβάστε γιατί δεν πρέπει να τρώμε το βραδινό μας, κοντά στα μεσάνυχτα...

Καταρχήν πόσοι από εσάς δεν έχετε φάει ένα καλό βραδινό και μετά να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε. Αποκλείεται. Θα νιώθετε το στομάχι σας βαρύ σαν να έχετε καταπιεί πέτρες, θα έχετε καούρες, και το πιθανότερο είναι να ξενυχτήσετε αγκαλιά με ένα μπουκάλι σόδα. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι παίρνουν το δείπνο τους νωρίς το βράδυ και όχι κοντά στα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα να μένουν τουλάχιστον 15 ώρες (μαζί με τον ύπνο) δίχως να φάνε, είναι πιο αδύνατοι από εκείνους που τρώνε την ίδια ποσότητα φαγητού και τις ίδιες θερμίδες, πολύ αργότερα.

Σύμφωνα με μελέτη του Cell Metabolism όσο μακρύτερα χρονικά απέχουν το δείπνο από το πρωινό τόσο καλύτερα το κορμί και ο μεταβολισμός μας επεξεργάζεται την τροφή και το λίπος. Οι επιστήμονες επίσης τονίζουν πως καλό θα είναι το βράδυ να επιλέγουμε να φάμε τροφές που είναι ευκολοχώνευτες. Έτσι σύμφωνα με το National Institutes of Health των ΗΠΑ, τα γεύματα αργά το βράδυ μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία που παρεμβαίνει στον ύπνο.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Πως να προστατεύσετε τα παιδιά από τα κουνούπια

Μπορεί και επίσημα το καλοκαίρι να μπήκε, αλλά εδώ και καιρό, στον ουρανό της Αττικής κάθε βράδυ, κάνουν πάρτι τα κουνούπια και κάθε είδους έντομα που μπορεί να μας τσιμπήσουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που το τσίμπημα αυτό, εάν έχουμε αλλεργία ή κάποιο άλλο πρόβλημα, μπορεί να μην μείνει μόνο στη φαγούρα ή τον πόνο, αλλά να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.
 Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα μάθετε πως να αντιμετωπίσετε τα κουνούπια, τι να κάνετε όταν τσιμπήσουν εσάς ή κάποιο από τα παιδιά σας, τι γίνεται με τις σφήκες και τις αράχνες και τι πρέπει να κάνουμε τη στιγμή που θα μας τσιμπήσει ένα έντομο.

Του Σπύρου Γαλάνη
Γενικού- Οικογενειακού γιατρού

Τα κουνούπια, μέλισσες, σφήκες, μυρμήγκια, αράχνες είναι ένα πολύ συχνό καλοκαιρινό πρόβλημα Η φαγούρα, το οίδημα και ο πόνος από τα τσιμπήματα εντόμων οφείλονται στο δηλητήριο και σε άλλες ουσίες που αφήνουν πίσω τους. Μερικές φορές υπάρχει μια καθυστερημένη αντίδραση με πρόσθετα συμπτώματα (κνίδωση, πόνος στις αρθρώσεις, πυρετός και πρησμένοι αδένες). Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιδρούν ήπια, και τα δαγκώματα μπορεί να θεραπευτούν με απλή αφαίρεση του κεντριού, αν υπάρχει, και με πλύσιμο της περιοχής με σαπούνι και νερό. Μπορεί επίσης να εφαρμοσθεί τοπική κρέμα για τη φαγούρα και ένα κρύο επίθεμα ώστε να αποφευχθεί η διόγκωση . Μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο όπως παρακεταμόλη , αν χρειαστεί .

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Κράμπες και Διατροφή. Τι λένε οι έρευνες;

Οι κράμπες είναι ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στους αθλητές, για το οποίο οι γνώμες και οι απόψεις για τα αίτια που τις προκαλούν συνεχώς διίστανται. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους. Πρώτον, δεν έχει γίνει πολύ έρευνα γύρω από το θέμα και δεύτερον, υπάρχουν πολλά είδη κράμπας για τα οποία η λύση στο ένα είδος δεν σημαίνει ότι φέρει επίλυση και σε ένα διαφορετικό είδος αυτής.

Οι διατροφικές θεραπείες για τις κράμπες ξεκινάνε από το 1800. Οι ανθρακωρύχοι που εργάζονταν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, προσέθεταν αλάτι στη μπύρα και στο γάλα τους για να αποφύγουν τις κράμπες καθώς δούλευαν σε αντίξοες συνθήκες και έχοντας ένα φτυάρι στο χέρι όλη μέρα. Παρά την συχνή εμφάνιση της κράμπας κατά τη σωματική άσκηση είναι εντυπωσιακό το πόση λίγη έρευνα έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα τον αιώνα που πέρασε από τότε. Οι κράμπες γενικά είναι δύσκολο να μελετηθούν γιατί είναι σπάνιες, απρόβλεπτες και συμβαίνουν μόνο για λίγα δευτερόλεπτα. Είναι επίσης δύσκολο για τους επιστήμονες να εισχωρήσουν μια βελόνα στο πόδι κάποιου εν ώρα κράμπας και να πάρουν μια βιοψία!

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Βρείτε πόσο ύπνο έχετε ανάγκη

Οι επιστήμονες προτείνουν έναν απλό τρόπο να για μάθει κανείς εάν κοιμάται όσο έχει ανάγκη ο οργανισμός ή ασυνείδητα δημιουργεί «χρέος ύπνου» προς το σώμα του.
Το γονίδιο του ύπνου, όπως γράφει το Σλέιτ, διαχωρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, που χρειάζονται επτά ως εννέα ώρες ύπνο ημερησίως, από ένα «προικισμένο» 3% που μπορεί να καλύψει τις αντίστοιχες ανάγκες του με μόλις έξι ώρες ύπνο.

Πώς όπως μπορεί να καθορίσει κανείς σε ποια ομάδα ανήκει, προκειμένου να μην δημιουργεί «χρέος ύπνου» προς το σώμα του; Η σταθερή έλλειψη ύπνου δεν μας κάνει μόνο κουρασμένους και δύστροπους, αλλά μειώνει και την αντίληψη και την λογική μας ικανότητα και ταυτόχρονα και λιγότερο ικανούς για σωματικές δραστηριότητες.

Το «κλειδί» είναι το ξυπνητήρι μας, λένε οι ειδικοί
Κάθε άνθρωπος πρέπει να βρει το σωστό διάστημα ύπνου που χρειάζεται και να κοιμάται με αυτό τον τρόπο καθημερινά, λένε οι ειδικοί. Για να αποφύγει την στέρηση, πρέπει να χρησιμοποιήσει με άλλο τρόπο το ξυπνητήρι του. Εάν η ύπαρξή του είναι απαραίτητη προκειμένου να σηκωθεί κανείς την ώρα που πρέπει, αυτό είναι μία σαφής ένδειξη ότι μάλλον δεν κοιμάται όσο χρειάζεται.
Η πρόταση των ειδικών είναι απλή:

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Γιατί ξυπνάτε κουρασμένοι

Τι μπορεί να «κλέβει» την ξεκούρασή σας και πώς πρέπει να το αντιμετωπίσετε.

Πολύ συχνά, αποδεικνύεται ότι δεν υφίσταται κάποιο πρόβλημα που σας κρατά ξύπνιους… αλλά κάποια αιτία που σαμποτάρει τον ύπνο σας με ύπουλο τρόπο.
Όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, το καταλαβαίνετε. Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις που μπορείτε, αλλά ξυπνάτε νιώθοντας κουρασμένοι και πονάτε ή είστε ετοιμόρροποι λίγες ώρες αργότερα; Πολύ συχνά, αποδεικνύεται ότι δεν υφίσταται κάποιο πρόβλημα που σας κρατά ξύπνιους, αλλά κάποια αιτία που σαμποτάρει τον ύπνο σας με ύπουλο τρόπο, ώστε οι ώρες που περνάτε στο κρεβάτι να μην σας ανανεώνουν ούτε να σας αναζωογονούν όπως θα έπρεπε. Ορίστε κάποια σημάδια που δείχνουν ότι ίσως να αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, που «κλέβουν» την ξεκούρασή σας.

Αν ξυπνάτε με άσχημη γεύση
Ίσως είναι σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Πρόσφατες μελέτες ύπνου έδειξαν ότι περίπου το 25% των ανθρώπων που αναφέρουν ότι δεν κοιμούνται καλά, χωρίς διαγνωσμένη αιτία, αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής παλινδρόμηση που σχετίζεται με τον ύπνο. Σε αρκετές περιπτώσεις επειδή δεν εκδηλώνονται εμφανή συμπτώματα, πολλοί αγνοούν την κατάστασή τους.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν μας επιτρέπει να απολαύσουμε ποιοτικό ύπνο, ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα τα οποία να μας κρατούν ξύπνιους. Το αποτέλεσμα αυτής της «σιωπηλής» παλινδρόμησης είναι ένας σπασμωδικός και άστατος ύπνος. Επειδή είναι πιθανό μέχρι να ξυπνήσετε η διαδικασία της πέψης να έχει ολοκληρωθεί, συχνά δεν μπορείτε να αντιληφθείτε γιατί κοιμηθήκατε άσχημα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...