Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Πώς σχηματίζονται τα μαργαριτάρια


Από την αρχαιότητα υπάρχουν διάφοροι μύθοι για την προέλευση των μαργαριταριών και τις διαφορετικές χρήσεις που τους έχουν δοθεί. 

Πίσω από την ανακάλυψη των μαργαριταριών βρίσκουμε την προσπάθεια των δυτών και την επιμονή των επιστημόνων που έχουν ερευνήσει να γνωρίσουν το φαινόμενο του σχηματισμού τους. Τα μαργαριτάρια είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα στον κόσμο και η ανθρώπινη φιλοδοξία να τα αποκτήσει για εμπορικούς σκοπούς έχει αυξηθεί με το πέρασμα του χρόνου.

Τι είναι τα μαργαριτάρια 

Το μαργαριτάρι είναι ένα γυαλιστερό σκληρό αντικείμενο μεγάλης αξίας για τον άνθρωπο που δημιουργείται μέσα στον μαλακό ιστό μαλακίου. Υπάρχουν διαφορετικά είδη μαργαριταριών ανάλογα με το χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα και την περιοχή που συλλέγονται, όπως: 

Τα μαργαριτάρια της θάλασσας.  

Τα μαργαριτάρια του ποταμού. 

Τα λευκά μαργαριτάρια. 

 Τα μαύρα μαργαριτάρια. 

Οι στρογγυλές πέρλες. 

Τα μπαρόκ μαργαριτάρια.

Ποια μαλάκια έχουν μαργαριτάρια 

Κυρίως, τα μαργαριτάρια σχηματίζονται σε δίθυρα μαλάκια, δηλαδή έχουν δύο κοχύλια (όστρακα). Στρείδια και μύδια Είναι ξεκάθαρα παραδείγματα μαλακίων που παράγουν μαργαριτάρια, αλλά για τη βιομηχανία μαργαριταριών χρησιμοποιείται συνήθως το στρείδι, ειδικά το λεγόμενο φίλντισι. 

 Σχηματισμός μαργαριταριού 

Όταν ένας κόκκος άμμου ή κάποιο παράσιτο, εισχωρήσει σε ένα από τα δύο κοχύλια ενός στρειδιού, μία ενόχληση προκαλείται στο στρείδι. Εκείνο, αδυνατώντας να διώξει τον «εισβολέα», παράγει μια λεία σκληρή κρυστάλλινη ουσία (αποτελούμενη από ανθρακικό ασβέστιο) γύρω από αυτό για να προστατεύσει τον εαυτό του. Όσο ο εισβολέας μένει εκεί, το στρείδι συνεχίζει να παράγει στρώματα αυτής της ουσίας, ώσπου μετά από κάποια χρόνια έχει παγιδευτεί μέσα σε ένα λείο και λαμπερό κουκούλι, το οποίο πλέον έχει γίνει ένα μαργαριτάρι. Δηλαδή, τα μαργαριτάρια είναι κύστεις μαργαριταριών που σχηματίζονται στα μαλάκια για να απομονώσουν ένα ξένο σώμα που έχει εισέλθει στο σώμα τους. 

Το χρώμα του μαργαριταριού ποικίλλει και μπορεί να είναι άσπρο, ασημί, κρεμ, χρυσό, πράσινο, μπλε ή μαύρο, ανάλογα με το στρείδι ή το οστρακόδερμο μέσα στο οποίο βρίσκεται σε συνδυασμό με τις συνθήκες του νερού και συχνά σε συνδυασμό με τον πυρήνα βάση του οποίου δημιουργείται το μαργαριτάρι.

 Ωστόσο, τα μαργαριτάρια που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων προέρχονται από καλλιέργειες μαργαριταριών, καθώς υπάρχει λιγότερη πιθανότητα να σχηματιστεί ένα μαργαριτάρι φυσικά 

Για την καλλιέργεια μαργαριταριών επιλέγονται συνήθως εύκρατες υδάτινες περιοχές όπως το Βιετνάμ, η Καραϊβική, η Αυστραλία, η Ιαπωνία ή ο Περσικός Κόλπος. Αν και άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδονησία ή η Πολυνησία μπαίνουν στην αγορά.

 Τα τελευταία χρόνια με την μόλυνση των θαλασσών και γενικώς του οικολογικού συστήματος, ένας τομέας που είχε πληγεί ήταν και αυτός των φυσικών μαργαριταριών. Καθώς η ζήτηση αυξανόταν και οι ποσότητες δεν επαρκούσαν άρχισαν να τα καλλιεργούν σε ειδικές φάρμες μαργαριτάρια. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και καθόλου εύκολη, αρκεί να αναφέρουμε ότι από τα 2.000 μύδια που θα καλλιεργηθούν μόνο τα 10 μύδια θα παράγουν μαργαριτάρια που θα είναι με υψηλά ποιοτικά στάνταρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...