Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Μία νέα τεχνική CSI προσδιορίζει το χρόνο που δημιουργήθηκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα


Οι επιστήμονες σκέφτηκαν έναν τρόπο για να καταλαβαίνουν πόσο παλιό είναι ένα αποτύπωμα.

Σε μια σκηνή εγκλήματος, ο χρονικός προσδιορισμός έχει τεράστια σημασία γιατί θα βοηθήσει τους εγκληματολόγους να προσδιορίζουν ποια αποτυπώματα είναι σχετικά με την υπόθεση και να τα διαχωρίσουν από αυτά που είχαν απομείνει στο χώρο από παλιά.

Για παράδειγμα, τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός γείτονα που βρέθηκαν στη σκηνή μιας διάρρηξης είχαν μείνει από την τελευταία φορά που ο γείτονας ήρθε για καφέ ή τη νύχτα του εγκλήματος;

Τα αποτυπώματα αποτελούνται από ιδρώτα και λίπος, συμπεριλαμβανομένου ενός σύνθετου συνδυασμού χοληστερόλης, αμινοξέων και πρωτεϊνών.Τα δακτυλικά αποτυπώματα αφήνουν σχεδόν μοναδικό σημάδι σε μια επιφάνεια που μπορεί να αντιγραφεί και να συγκριθεί με μια βάση δεδομένων για τον εντοπισμό ενός ύποπτου.


Οι χημικές ουσίες σε αυτά τα δακτυλικά αποτυπώματα μπορούν να αναλυθούν. Μερικές εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Οι σχετικές αναλογίες αυτών των χημικών ουσιών μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε χρονικά ένα δακτυλικό αποτύπωμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν διάφορα μόρια σε δακτυλικά αποτυπώματα και διαπίστωσαν ότι μια ουσία που ονομάζεται παλμιτικό οξύ μεταναστεύει από τις γραμμές των δακτυλικών αποτυπωμάτων με προβλέψιμο ρυθμό, επιτρέποντας να προσδιοριστεί η ηλικία των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Επί του παρόντος, μπορούν να προσδιοριστούν δακτυλικά αποτυπώματα μέχρι και 4 ημερών, αλλά οι ειδικοί σχεδιάζουν να επεκτείνουν αυτό το παράθυρο και σε αποτυπώματα μέχρι και 10 ημερών.

--

Πηγές:

Muramoto, S., & Sisco, E. (2015). Strategies for potential age dating of fingerprints through the diffusion of sebum molecules on a nonporous surface analyzed using time-of-flight secondary ion mass spectrometry. Analytical chemistry, 87(16), 8035-8038.

Πηγές εικόνων:

Shin Muramoto, Edward Sisco--Πηγή: Βιοχημικός. https://bioximikos.gr/topics/biochemistry-molecular-biology/784-mia-nea-texniki-csi-prosdiorizei-to-xrono-pou-dimiourgithikan-ta-daktylika-apotypomata

https://bioximikos.gr/topics/biochemistry-molecular-biology/784-mia-nea-texniki-csi-prosdiorizei-to-xrono-pou-dimiourgithikan-ta-daktylika-apotypomata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...