Ακόμα και η απλή καθημερινή άσκηση μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για την καρδιά. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που εκπονήθηκε σε ποντίκια και η οποία διαπίστωσε ότι τα 30 λεπτά στον κυλιόμενο τάπητα επηρεάζουν τη δραστηριότητα των γονιδίων στα καρδιακά κύτταρα κατά τρόπο ώστε να επιβραδύνουν τη γήρανση της καρδιάς των πειραματόζωων.
Αν και η μελέτη έγινε σε ποντίκια, τα αποτελέσματά της μπορεί να βοηθήσουν στο να κατανοήσουμε γιατί η άσκηση, σε κυτταρικό επίπεδο, βελτιώνει την καρδιακή υγεία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φυσική δραστηριότητα είναι καλή για την καρδιά. Πολλές μελέτες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ή να πεθάνουν από καρδιολογικά νοσήματα συγκριτικά με αυτούς που ακολουθούν καθιστική ζωή. Η άσκηση βελτιώνει την υπέρταση, τους ρυθμούς της καρδιάς, και τη χοληστερίνη, παράγοντες που συνδέονται με τη συνολικότερη καρδιακή υγεία.
Ωστόσο, οι ειδικοί που μελετούν τη σχέση ανάμεσα στην καρδιακή υγεία και στη φυσική άσκηση πιστεύουν ότι αυτές οι αλλαγές αφορούν περίπου το ήμισυ των στατιστικώς αποδεδειγμένων μειώσεων στα καρδιολογικά προβλήματα και στους πρόωρους θανάτους.
Αλλες πιο πολύπλοκες μεταβολές στο εσωτερικό της καρδιάς πρέπει να λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο φυσικής άσκησης. Πρόσφατα ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέριλαντ αλλά και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων άρχισαν να διερωτώνται κατά πόσον κάποιες από αυτές τις αλλαγές αφορούν τα τελομερή.
Τα τελομερή είναι μικρά κομμάτια στο τέλος των χρωμοσωμάτων, που μοιάζουν με τις καταλήξεις των κορδονιών των παπουτσιών και που βοηθούν στην προστασία του DNA μας. Καθώς τα κύτταρα γερνούν και υφίστανται κάποιες πιέσεις, τα τελομερή κονταίνουν. Σε περίπτωση που το μήκος τους συμπτυχθεί σημαντικά, το κύτταρο πεθαίνει.
Αν και τα κοντύτερα τελομερή υποδεικνύουν ένα γερασμένο κύτταρο, η διαδικασία δεν είναι απαραίτητα χρονολογική όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Τα κύτταρα μπορούν να γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς αναλόγως του τρόπου ζωής του οργανισμού.
Η αεροβική γυμναστική επηρεάζει τα τελομερή. Σε περασμένες μελέτες που έγιναν σε διάσημους αθλητές, αποδείχθηκε ότι τα τελομερή των λευκών αιμοσφαιρίων τους ήταν μεγαλύτερα από αυτά ανθρώπων που έκαναν καθιστική ζωή, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι αθλητές ήταν βιολογικά πιο νέοι. Ωστόσο, σήμερα είναι πολύ λιγότερα γνωστά για τα τελομερή των καρδιακών κυττάρων.
Ετσι, στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Experimental Physiology, οι ερευνητές από το Μέριλαντ εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε νέα θηλυκά και υγιή ποντίκια.
Οι ερευνητές θέλησαν να δουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό των κυττάρων του καρδιακού μυός έπειτα από κάποια φυσική άσκηση. Ετσι έμαθαν τα πειραματόζωα να αθλούνται και στη συνέχεια τα επέστρεφαν για μερικές ημέρες στα κλουβιά τους ώστε να απολέσουν τα οφέλη της αεροβικής γυμναστικής. Ως ομάδα ελέγχου χρησιμοποίησαν ποντίκια που δεν έκαναν γυμναστική. Στη συνέχεια έλαβαν δείγματα του καρδιακού μυός των ποντικών όταν είχαν ολοκληρώσει άσκηση μιας ώρας, όπως εξάλλου και από τα ποντίκια που έκαναν καθιστική ζωή.
Οι ερευνητές αναζήτησαν αλλαγές στα καρδιακά κύτταρα των τρωκτικών αλλά και στα επίπεδα κάποιων πρωτεϊνών που αποτρέπουν το κόντεμα των τελομερών. Επίσης ερεύνησαν τη δραστηριότητα άλλων γονιδίων που επιτρέπουν τη διατήρηση του DNA σε καλή κατάσταση.
Μεταβολή
Αποδείχθηκε ότι αμέσως έπειτα από φυσική άσκηση τριάντα λεπτών, τα καρδιακά κύτταρα των δρομέων ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά των ζώων που ακολουθούσαν καθιστική ζωή. Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα των πρωτεϊνών που σχετίζονται με το μήκος των τελομερών. Αυτή η μεταβολή ήταν υπαρκτή και σταθερή. Επίσης, τα κύτταρα των δρομέων είχαν δείκτες μεγαλύτερης δραστηριότητας στα γονίδια που αντιστοιχούν με το στρες στο DNA συγκριτικά πάντα με τα κύτταρα των ζώων που έκαναν καθιστική ζωή.
Τα συμπεράσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι ακόμα και η ήπια σωματική άσκηση μεταβάλλει τη βιολογία των τελομερών στην καρδιά, επισημαίνει ο Αντριου Λιουντλόου, διδάκτορας του πανεπιστημίου του Μέριλαντ και συντάκτης της έκθεσης. Προφανώς αυτές οι αλλαγές πολλαπλασιάζονται όταν η άσκηση είναι τακτική και τελικά βοηθούν ώστε τα καρδιακά τελομερή να παραμένουν μακρύτερα. Η διαδικασία, ωστόσο, μπορεί να είναι βραδεία. Στη μελέτη οι ευεργετικές συνέπειες της άσκησης στις καρδιές των ζώων άρχισαν να εξουδετερώνονται λίγη ώρα αργότερα, με τα επίπεδα των πρωτεϊνών να πέφτουν σε ίδιο σημείο με αυτές των ποντικών που έκαναν καθιστική ζωή.
http://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου