Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Αντικατάσταση οστών με τρισδιάστατη εκτύπωση

Την πλέον σύγχρονη τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης για την κατασκευή εξατομικευμένων μεταλλικών εμφυτευμάτων σε ασθενείς με οστικά ελλείμματα χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο ο καθηγητής Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Α' Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» κ. Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος και η ομάδα του.

Η ιατρική τρισδιάστατη εκτύπωση (Medical 3D Printing) είναι μια νέα τεχνολογία η οποία επιτρέπει τη φυσική, πραγματική εκτύπωση πιστών αντιγράφων ανατομικών οργάνων, όπως απεικονίζονται σε μια τρισδιάστατη αξονική τομογραφία.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να κατασκευάσει πλαστικά ανατομικά αντίγραφα των οστών πασχόντων ασθενών τα όποια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στον προεγχειρητικό σχεδιασμό σύνθετων χειρουργικών επεμβάσεων, όπως στην αφαίρεση όγκων, διόρθωση παραμορφώσεων των οστών και της σπονδυλικής στήλης, ή αποκατάσταση φθαρμένων αρθροπλαστικών.

Κυρίως όμως η τεχνολογία αυτή προσφέρει τη δυνατότητα σχεδιασμού και κατασκευής εξατομικευμένων μεταλλικών εμφυτευμάτων για την αντικατάσταση οστών. Το μεταλλικό εμφύτευμα σχεδιάζεται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με βάση τη φυσιολογική ανατομία του ασθενούς και το οστικό του έλλειμμα και στη συνέχεια εκτυπώνεται από εξειδικευμένα μηχανήματα. Τα εμφυτεύματα αυτά είναι βιοσυμβατά και καλύπτουν με πιστή ακρίβεια το οστικό έλλειμμα του ασθενούς με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση και λειτουργικότητά του.

Η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως....
από τον καθηγητή κ. Παπαγγελόπουλο σε τρεις νέους ασθενείς με κακοήθη όγκο του ποδιού με σκοπό την αντικατάσταση των παθολογικών οστών και τη διάσωση των άκρων. Αντί του μέχρι τώρα ακρωτηριασμού, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η αντικατάσταση του οστού του αστραγάλου και της πτέρνας με εξατομικευμένο μεταλλικό εμφύτευμα μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, έτσι ώστε και οι τρεις ασθενείς να έχουν άριστη λειτουργικότητα του άκρου τους.

Αλλη ασθενής, μετά από 10 αποτυχημένες επεμβάσεις αρθροπλαστικών του ισχίου της και λοίμωξη, υποβλήθηκε σε διάσωση του κάτω άκρου της με αντικατάσταση της οστικής λεκάνης, της άρθρωσης του ισχίου και ολόκληρου του μηριαίου οστού με τη χρήση ειδικής μεταλλικής πρόθεσης. Τέλος, σε νεαρή ασθενή με κακοήθη όγκο του ώμου και της ωμοπλάτης πραγματοποιήθηκε επέμβαση με ολική αντικατάσταση της ωμοπλάτης, του ώμου και του βραχιονίου οστού από τρισδιάστατα εκτυπωμένη μεταλλική πρόθεση, συμβάλλοντας στην πλήρη ίαση της ασθενούς και σε άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Η μοναδικότητα αυτών των επεμβάσεων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» αναγνωρίστηκε εφέτος σε διεθνές επίπεδο σε συνέδρια του εξωτερικού όπως της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μυοσκελετικής Ογκολογίας (EMSOS) και της Παγκόσμιας Εταιρείας Διάσωσης Μελών (ISOLS).

Οπως ανέφερε ο καθηγητής κ. Παπαγγελόπουλος, η εφαρμογή της τρισδιάστατης τεχνολογίας ανοίγει πολλούς νέους ορίζοντες για μια «προσωποποιημένη» θεραπεία ασθενών με οστικά ελλείμματα. Η τεχνολογία εφαρμόζεται σε συνεργασία με τη μονάδα ιατρικής τρισδιάστατης εκτύπωσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Εργαστήριο Φυσιολογίας αναβαθμίζοντας και την εκπαίδευση των φοιτητών.

Η Α' Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» αποτελεί το κέντρο αναφοράς στην Ελλάδα για τη διενέργεια εξειδικευμένων ορθοπαιδικών επεμβάσεων που παλαιότερα παραπέμπονταν για θεραπεία στο εξωτερικό, προσφέροντας ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό έργο και μια σημαντική οικονομική ωφέλεια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...