Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Γιατί αλλάζουν χρώμα οι μελανιές;


Τι συμβαίνει όταν αλλάζει το χρώμα μιας μελανιάς και γιατί βάζουμε πάγο μόλις χτυπήσουμε.

Πώς σχηματίζονται οι μελανιές
Όταν χτυπάμε τους μαλακούς ιστούς του σώματός μας, το δέρμα μας δηλαδή, σχηματίζονται οι μελανιές. Οι μικρές φλέβες και τα αγγεία κάτω από το δέρμα σπάνε και τότε ερυθροκύτταρα διαρρέουν από τα αιμοφόρα αγγεία και σχηματίζουν τη μελανιά.

Καθώς το σώμα μας επουλώνεται, σε μια διαδικασία που τα ερυθροκύττρα αποδομούνται, βλέπουμε να αλλάζει χρώμα η μελανιά. Ο λόγος που μια μελανιά έχει διαφορετικό χρώμα σε διάφορα σημεία, είναι γιατί η κατανομή του αίματος διαφέρει από σημείο σε σημείο και ο χρόνος επούλωσης δεν είναι ίδιος.

Στην αρχή...
Κόκκινη μελανιά

Η μελανιά έχει κόκκινο χρώμα και πρήζεται από τα "φρέσκα" ερυθροκύτταρα που μαζεύονται κάτω από το δέρμα. Το αίμα έχει ανοιχτό κόκκινο χρώμα γιατί περιέχει σίδηρο και οξυγόνο.

Τις επόμενες ώρες...
Μπλε μελανιά

Το αίμα που διεύρεσε από τα τραυματισμένα αιμοφόρα αγγεία χάνει το οξυγόνο που μετέφερε, και εμφανίζει ένα πιο σκούρο μπλε προς μωβ χρώμα. Αν το τραύμα είναι βαθύ μπορεί να μη δείτε το στάδιο που η μελανιά είναι κόκκινη αλλά να τη διακρίνετε όταν γίνει μωβ.

Τις επόμενες 3 μέρες...
Μωβ μελανιά

Καθώς το σώμα μας επουλώνεται, τα ερυθροκύττρα αποδομούνται, διασπάται η αιμοσφαιρίνη και απελευθερώνεται ο σίδηρος. Και τότε η μελανιά παίρνει ένα μωβ προς μαύρο χρώμα.

Μετά από 5 με 10 μέρες...
Πράσινη μελανιά

Όταν αρχίσει να πρασινίζει, έχει αρχίσει να εξαφανίζεται. Η μετατροπή από μωβ σε πράσινο ξεκινά από περιφερειακά προς το κέντρο. Τα μόρια της αίμης καταβολίζονται από ένζυμα σε ένα άλλο μόριο την χολοπρασίνη που δίνει το πράσινο χρώμα.

Στις 10 με 14 ημέρες...
Κίτρινη μελανιά

Στη συνέχεια του καταβολισμού της αίμης, η χολοπρασίνη μετατρέπεται σε χολερυθρίνη, που έχει κιτρινωπό χρώμα. Ενώ η αιμοσιδερίνη (πρωτεΐνη, σαν τη φεριτίνη, που αποθηκεύει σίδηρο) αρχίζει να φαίνεται καθώς τα υπόλοιπα συστατικά έχουν διασπαστεί, και δίνει ένα καφέ χρώμα.

Σιγά-σιγά καθώς αποδομούνται και τα τελευταία συστατικά που έχουν απελευθερωθεί το σημείο καθαρίζει και το δέρμα αποκτά το κανονικό του χρώμα.

Γιατί βάζουμε πάγο μόλις χτυπήσουμε;

Ο πάγος δεν μειώνει τον πόνο. Αποτρέπει περισσότερο αίμα να συγκεντρωθεί στο σημείο και να σχηματιστεί το αιμάτωμα, η μελανιά δηλαδή.

Πηγές:
Bruises medlineplus.gov
Bruise healing medlineplus.gov

Πηγές εικόνων:
draxe.com--

 https://bioximikos.gr/topics/physiology-anatomy/350-giati-allazoun-xroma-oi-melanies

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...