Δείκτης SAR (Specific Absorption Rate) ή «Ρυθμός Ειδικής Απορρόφησης» δείχνει το ρυθμό που απορροφάται η ακτινοβολία κάθε συσκευής από το σώμα μας.
Οι κατασκευαστές των κινητών τηλεφώνων μάλιστα δίνουν δύο τιμές, μία για το κεφάλι και μία για το σώμα, όπου στο κεφάλι είναι πάντα μεγαλύτερη η δόση εξαιτίας της πλήρους λειτουργίας της συσκευής όταν μιλάμε με τον συνομιλητή μας αλλά και επειδή η απόσταση μεταξύ της συσκευής και του κεφαλιού μας είναι πολύ μικρή.
Στην Ευρώπη η μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή είναι 2.0 W/Kg σε 10g ιστού, ενώ στις ΗΠΑ 1.6 W/Kg σε 1g ιστού.
Η χαμηλότερη – ιδανική τιμή SAR που μπορούμε να πετύχουμε σε κινητό είναι έως 0.4,
μέτρια χαρακτηρίζεται η τιμή από 0.4 έως 0.7,
από 0.7 έως 1 δεν είναι ό,τι καλύτερο («καιγόμαστε» που λέμε), ενώ κινητά με ακτινοβολία SAR από 1 και πάνω καλό είναι να τα αποφεύγετε.
Αυτό που κανείς δε λαμβάνει υπόψιν του, είναι οτι ο SAR δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας δείκτης υπολογισμού της ληφθήσας ακτινοβολίας κατά την καθημερινή χρήση της συσκευής σας.
Ο SAR, είναι το ΑΝΩΤΕΡΟ όριο ακτινοβολίας που μπορεί να εκπέμψει η συσκευή κάτω απο τις χειρότερες δυνατές συνθήκες που συνήθως αναπαράγονται μόνο εντός εργαστηρίου.
Η ακτινοβολία που δέχεστε αυξάνεται δραματικά σε περιοχές με χαμηλό σήμα, ή όταν οι κεραίες για κατασκευαστικούς λόγους τοποθετούνται πιο κοντά στην πρόσοψη της συσκευής, κάτι που μειώνει ακόμα περισσότερο την απόσταση του πομπού-δέκτη απο το κεφάλι σας.
Έτσι μια συσκευή με SAR 0.7 για παράδειγμα που λόγω κακής κατασκευής ή χαμηλής ποιότητας κεραίας που το αναγκάζει να λειτουργεί συνεχώς στην ανώτατη ένταση (0.6-0.65) είναι μεγαλύτερο πρόβλημα απο μια συσκευή με SAR 1.1 που λόγω καλής λήψης σήματος λειτουργεί συνεχώς σε κατώτατα όρια (0.4- 0.5).
Ο δείκτης SAR απο μόνος του οπως βλέπετε δεν αποτελεί κανόνα για το ποια συσκευή είναι η δεν είναι ασφαλής για χρήση.
Η έρευνα από τον Δόκτορα Om Gandhi ήδη από το 1997 (κάτω φωτογραφία) έδειξε ότι υπάρχει μέγας κίνδυνος για τα παιδιά από την μικροκυματική ακτινοβολία των κινητών. Η ακτινοβολία έχει την ικανότητα:
Να διαπερνά την οστική μάζα του κρανίου στους ενήλικες 25%.
Στα παιδιά 10 ετών 50%.
Και στα παιδιά 5 ετών 75% επειδή τα οστά είναι αναπτυσσόμενα.
Καλό είναι σε περιοχές με μικρή κάλυψη δικτύου να μην μιλάτε για πολλές ώρες, ακόμα και αν η συσκευή σας έχει μικρό SAR, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στη χρήση κινητών τηλεφώνων απο μικρά παιδιά, αλλά για αυτά θα απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
https://www.angroid.gr/android-tutorials/ti-ine-o-diktis-sar-ke-ti-prepi-na-prosechete-prin-agorasete-mia-nea-siskevi
https://techblog.gr/mobile/sar-mobile-phones-2014-7665/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου