Καταλαβαίνουν το νόημα των λέξεων οι τετράποδοι φίλοι μας, σύμφωνα με τελευταία έρευνα. |
Ο δρ Αντιτς του Πανεπιστημίου Εότβος Λοράντ της Βουδαπέστης και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν στο περιοδικό Science μελέτη όπου φαίνεται ότι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου του σκύλου αντιδρούν στο νόημα μιας λέξης και άλλες στην εκφορά της, ακριβώς, δηλαδή, όπως συμβαίνει και στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Ειδικότερα οι επιστήμονες έδειξαν ότι, όπως συμβαίνει και με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, τμήμα του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου του σκύλου αντιδρά στο νόημα, ενώ τμήματα του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου του σκύλου αντιδρούν στον τονισμό της λέξης, στο συναισθηματικό περιεχόμενό της. Αυτό που έχει ενδιαφέρον για όσους έχουν σκυλιά στη ζωή τους είναι ότι μόνο μία επιβράβευση, η οποία θα ειπωθεί με θετικό τόνο, θα δραστηριοποιήσει το σύστημα ανταμοιβής του σκύλου. Το πείραμα των επιστημόνων ήταν μία επιτυχία από μόνο του. Ο δρ Αντιτς και οι συνεργάτες του εκπαίδευσαν σκυλιά να μπαίνουν στο κουβούκλιο του μαγνητικού τομογράφου και να ξαπλώνουν ενώ η συσκευή κατέγραφε την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Ενας εκπαιδευτής έλεγε κάποιες λέξεις στην ουγγρική γλώσσα, συνηθισμένες λέξεις που χρησιμοποιούνται συνήθως από τους ιδιοκτήτες των ζώων όπως «καλό αγόρι» και «μπράβο», αλλά και κάποιες ουδέτερες λέξεις όπως «πάντως» ή «ειδάλλως». Και στις δύο ομάδες λέξεων αρχικά η φωνή του εκπαιδευτή ήταν επιβραβευτική και αργότερα ουδέτερη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι λέξεις επιβράβευσης εκφέρονταν με ενθουσιώδη τόνο, προκαλούσαν δραστηριοποίηση του κέντρου ανταμοιβής του εγκεφάλου. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η δραστηριότητα του σημείου διατηρήθηκε στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Δηλαδή, οι λέξεις «καλό αγόρι» σε ουδέτερο τόνο και «ειδάλλως» σε επιβραβευτικό τόνο προκάλεσαν την ίδια αντίδραση. Για τους ιδιοκτήτες σκύλων, επισημαίνει ο δρ Αντιτς, σημαίνει ότι ο σκύλος σας προσέχει το νόημα των λέξεων και πρέπει να το προσέχετε και εσείς. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο τετράποδος φίλος σας δεν θα κουνήσει χαρούμενα την ουρά του, αν του πείτε «είσαι βλάκας» με επιβραβευτικό τόνο. Αλλά το ζώο κοιτά τη γλώσσα του σώματος και τα μάτια σας και πιθανώς να καταλάβει ότι το «είσαι βλάκας» δεν είναι λόγια επιβράβευσης.
http://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου