Θέλετε οι άλλοι να σας θεωρούν χαρισματικό; Αν ναι, αρχίστε να σκέφτεστε και να πράτετε γρήγορα.
Σύμφωνα με νέα ευρήματα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία, η ικανότητα των ανθρώπων να σκέπτονται και να ενεργούν γρήγορα παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο χαρισματικούς τούς θεωρούν οι άλλοι.
Και αυτό είναι ανεξάρτητο από τον δείκτη νοημοσύνης (IQ) και τα άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Psychological Science».
Τα ευρήματα προέρχονται από δύο μελέτες σε συνολικώς 417 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε κλασικά τεστ ευφυΐας και προσωπικότητας, και σε ειδικά τεστ ταχύτητας σκέψης και αντίδρασης.
Στην πρώτη μελέτη, οι εθελοντές που συμμετείχαν έπρεπε να απαντήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα σε 30 ερωτήσεις κοινής γνώσης (π.χ. «πες ένα πολύτιμο λίθο») και στη δεύτερη να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα χρονομετρημένα τεστ στα οποία έπρεπε να εντοπίσουν μία πόρτα ή να αναγνωρίσουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο.
Οι ερευνητές πήραν επίσης συνεντεύξεις από φίλους τους, από τους οποίους ζήτησαν να τους βαθμολογήσουν αναλόγως με το πόσο χαρισματικούς, ετοιμόλογους και αστείους τους θεωρούν.
Τα ευρήματα των δύο μελετών έδειξαν πως οι βαθμολογίες αυτές αυξάνονταν κατ’ αναλογίαν με την ταχύτητα αντίδρασης των εθελοντών στα τεστ των νοητικών δεξιοτήτων, ενώ η συσχέτιση αυτή δεν άλλαξε όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες, όπως η ευφυΐα και η προσωπικότητα.
«Αν και περιμέναμε να παίζει ρόλο η ταχύτητα της σκέψης στην χαρισματικότητα, πιστεύαμε ότι είναι υποδεέστερη του δείκτη νοημοσύνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γουϊλιαμ φον Χίπελ, καθηγητής στην Σχολή Ψυχολογίας του πανεπιστημίου.
«Αντ’ αυτού, όμως, ανακαλύψαμε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ταχύτητα της σκέψης και της αντίδρασης. Με άλλα λόγια, το να γνωρίζει κάποιος την απάντηση σε μία δύσκολη ερώτηση είναι λιγότερο σημαντικό από το να μπορεί λ.χ. να σκεφτεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο δέκα διαφορετικές λύσεις για ένα απλό, κοινωνικό θέμα».
Η γρήγορη σκέψη επιτρέπει επίσης σε έναν άνθρωπο να καλύψει γρήγορα μία αμήχανη (ή ατυχή) στιγμή και να επινοήσει ένα αστείο που θα σπάσει αμέσως τον πάγο, πρόσθεσε.
Ωστόσο όλ’ αυτά δεν σημαίνουν ότι η χαρισματικότητα αυτομάτως εντείνει άλλες κοινωνικές δεξιότητες, όπως η ερμηνεία των συναισθημάτων των άλλων ή η διαχείριση των διχογνωμιών, έσπευσε να επισημάνει.
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=23370&la=1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου