Ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει περίπου 300 περιττές θερμίδες καθημερινά λόγω της ζάχαρης, σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Υπάρχουν οι γνωστές πηγές, όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά, αλλά τη βρίσκουμε κρυμμένη και σε πιο “αθώα” μέρη, όπως dressing για σαλάτες και στο γιαούρτι.
Με λίγα λόγια, θα έκανε σε όλους μας καλό να περιορίζαμε λίγο τη ζάχαρη στη διατροφή μας. Η μέση γυναίκα, για παράδειγμα, αναφέρεται πως δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερες από 6 κουταλιές του γλυκού πρόσθετης ζάχαρης καθημερινά.
Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας όταν κόβουμε τη ζάχαρη; Αυτό έχει να κάνει με το πόσες ποσότητες συνηθίζαμε να καταναλώνουμε. Για παράδειγμα, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να βλέπουμε άτομα να βιώνουν συμπτώματα στέρησης, όπως άγχος, ανησυχία, ακόμα και κατάθλιψη. Αν τα βάλουμε στη ζυγαριά με τα θετικά αποτελέσματα, όμως, καταλήγουμε πως αξίζει τον κόπο.
Η καρδιά μας γίνεται πιο δυνατή
Ο κίνδυνος θανάτου από κάποια καρδιοπάθεια μειώνεται μέχρι και τρεις φορές όταν αποφασίσουμε να μην τρώμε τόσο πολλή ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει γιατί η χρόνια κατανάλωση αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς. Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα παρατηρήσουμε ότι η “κακή” LDL χοληστερόλη μας έχει πέσει κατά 10% και τα τριγλυκερίδια κατά 20 με 30%.
Αποχαιρετούμε την ακμή
Κόβοντας τη ζάχαρη, μπορείτε να πείτε αντίο στα ενοχλητικά σπυράκια που σας κυνηγούν ακόμα και στην ενήλικη ζωή σας. Η ακμή προκαλείται από φλεγμονές και η ζάχαρη είναι από τους παράγοντες που τις προκαλούν. Σε μία μελέτη, οι συμμετέχοντες – ενήλικες που δεν έπιναν αναψυκτικά – κατανάλωναν καθημερινά 350 ml αναψυκτικών την ημέρα, για τρεις εβδομάδες, και τα επίπεδα φλεγμονής τους αυξήθηκαν κατά 87%.
Προλαμβάνουμε τον διαβήτη
Η περιττή ζάχαρη ενισχύει τους ιστούς του λίπους γύρω από το συκώτι. Αυτό το λίπος προκαλεί (μαζί με άλλους παράγοντες) αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και υπονομεύει τη σκληρή δουλειά που κάνει το πάγκρεας, καθυστερώντας την παραγωγή ινσουλίνης. 150 γραμμάρια περιττής ζάχαρης κάθε μέρα σημαίνει 11 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με 150 γραμμάτια πρωτεΐνης ή λιπαρών. Για αυτόν τον λόγο, αντικαθιστούμε άμεσα τα ζαχαρώδη σνακ με μια μερίδα ξηρούς καρπούς.
Καλύτερη διάθεση
Είναι φυσιολογικό να είμαστε κάπως “πεσμένοι” τις πρώτες μέρες που θα κόψουμε την ζάχαρη. Άλλωστε, οι τροφές που την περιέχουν είναι συνήθως η εύκολη λύση για να αισθανθούμε καλύτερα και για να πάρουμε μια γρήγορη δόση ενέργειας. Μόλις όμως ξεπεράσουμε το μικρό σύνδρομο στέρησης, θα ανακαλύψουμε πως η διάθεσή μας είναι καλύτερη από ποτέ. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη είναι απλός υδατάνθρακας, και η ενέργεια που προσφέρει καταναλώνεται πολύ γρήγορα – αφήνοντάς μας κουρασμένους και πιο αγχωμένους από πριν.
Καλύτερος ύπνος
Αυτή η κούραση που μόλις αναφέραμε μας κάνει να νιώθουμε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, η περιττή ζάχαρη οδηγεί στην έκκριση κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, που όπως είναι λογικό δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε σωστά. Το συμπέρασμα; Κόβοντας τη ζάχαρη ξεκινούμε να κοιμόμαστε τις ώρες που πρέπει, βελτιώνοντας παράλληλα και την ποιότητα του ύπνου μας.
Καλύτερη μνήμη
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα έδειξε πως η πολλή ζάχαρη μπορεί να προκαλεί βλάβη στη μνήμη, δυσκολεύοντας την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων. Έτσι, δυσκολευόμαστε να συγκρατήσουμε νέες πληροφορίες στη μνήμη μας – ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα για μαθητές και φοιτητές κατά τη διάρκεια εξεταστικών.
Xάσιμο περοττών κιλών
Σίγουρα, θα αντικαταστήσουμε κάποιες από τις θερμίδες της ζάχαρης με θερμίδες από άλλες τροφές, αλλά θα παίρνουμε και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, είναι σίγουρο πως κόβοντας την πρόσθετη επεξεργασμένη ζάχαρη, λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες συνολικά. Κόβοντας 200 θερμίδες από ζάχαρη καθημερινά μπορεί να σημαίνει 5 χαμένα περιττά κιλά μέσα σε 5-6 μήνες.
http://www.planitikos.gr/2015/12/blog-post_70.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου