Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η ορμόνη της αγκαλιάς και ο αυτισμός

Η ορμόνη της αγκαλιάς που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μπορεί να κρατά το «κλειδί» για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων στα μωρά, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα.

Η οξυτοκίνηωκυτοκίνη), όπως είναι η επιστημονική της ονομασίας, παράγεται στον οργανισμό των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, την ώρα του τοκετού και κατά το θηλασμό και μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα μικρά παιδιά, αναφέρουν οι ερευνητές.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, η χημική αυτή ουσία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία αναπτυξιακών διαταραχών, όπως ο αυτισμός.

Η μελέτη αμερικανών και ιταλών επιστημόνων εξέτασε την επίδραση της εισπνεόμενης οξυτοκίνης σε μωρά πιθήκων τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννησή τους.



Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαϊμούδες που ελάμβαναν δόσεις οξυτοκίνης ήταν πιο πιθανό να μιμούνται τις εκφράσεις άλλων πιθήκων και των ανθρώπων-φροντιστών τους, αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, παρακολούθησε την ικανότητα των νεαρών μακάκων (rhesus macaques) να μιμούνται δύο εκφράσεις του προσώπου που σχετίζονται με την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Οι μαϊμούδες που εισέπνεαν μια δόση οξυτοκίνης ήταν πιο πιθανό να υιοθετούν τις εκφράσεις αυτές, όπως για παράδειγμα το γλείψιμο των χειλιών ή το να βγάζουν έξω τη γλώσσα τους.

Ενώ η επίδραση της ορμόνης αυτής στους ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά έχει ήδη μελετηθεί, αυτή ήταν η πρώτη έρευνα που εξέτασε τις επιπτώσεις της οξυτοκίνης στα νεογέννητα θηλαστικά.

«Ήταν σημαντικό να ελέγξουμε αν η οξυτοκίνη θα προωθούσε την κοινωνική συμπεριφορά στα βρέφη στον ίδιο βαθμό που φαίνεται να συμβαίνει στην κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των ενηλίκων» ανέφερε η Dr Elizabeth Simpson από το πανεπιστήμιο της Parma και συνέχισε: «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν ότι η οξυτοκίνη είναι ένας υποψήφιος για περαιτέρω μελέτες, γύρω από τη θεραπεία αναπτυξιακών διαταραχών κοινωνικής λειτουργικότητας».

http://medicalnews.gr/2014/04/h-ormonh-ths-agkalias-kai-o-autismos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...