Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Τι χρώμα θα έχουν τα μάτια του;

Τελικά, είναι ξανθό με γαλανά ματάκια ή μελαχρινό με καστανά; Προς το παρόν τίποτα δεν είναι βέβαιο. Για να μάθετε τα χρώματα των βασικών χαρακτηριστικών του μωρού σας θα πρέπει να περιμένετε μερικούς μήνες και να ρίξετε μια ματιά στο... γενεαλογικό σας δέντρο.

Επιστημονική επίβλεψη: Ελευθέριος Μπίτζος, παιδίατρος - νεογνολόγος

Μη σας ξεγελούν τα γαλανά ματάκια του ή το άσπρο δερματάκι του! Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το χρώμα των ματιών του μωρού , όπως, άλλωστε, και της επιδερμίδας και των μαλλιών του. Τους πρώτους έξι μήνες το χρώμα των τριών αυτών χαρακτηριστικών μπορεί να αλλάξει ριζικά. Αυτό, εκτός από το ότι προσθέτει... σασπένς στις ατέλειωτες συζητήσεις γύρω από το «σε ποιον μοιάζει; Πήρε από το σόι της μαμάς ή από το σόι του μπαμπά;», μπορεί να οδηγήσει και σε λάθος συμπεράσματα σχετικά με το φωτότυπο του μικρού.

Καθώς μεγαλώνει, αλλάζουν απόχρωση

Σύμφωνα με την παράδοση, το χρώμα των ματιών του μωρού αλλάζει, όταν σταματά να θηλάζει. Αυτή η λαϊκή αντίληψη ανταποκρίνεται -κατά κάποιον τρόπο- στην αλήθεια, αλλά το γάλα της μαμάς δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αλλαγή. Απλώς, το πραγματικό χρώμα που θα έχουν τελικά τα μάτια του μωρού εμφανίζεται αφού το μωρό συμπληρώσει τον 6ο μήνα. Η αλλαγή του χρώματος συνδέθηκε με την αλλαγή της διατροφής γιατί, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, η χρωστική ουσία χρειάζεται μερικούς μήνες για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα και οριστικά στα μάτια. Η ίριδα, το χρωματιστό μέρος του ματιού, κατά τους πρώτους έξι μήνες είναι συνήθως γκρίζα, γαλάζια ή μπλε.

Μόνο τα μωρά που έχουν πράσινα μάτια δεν αποκτούν ποτέ σταθερό χρώμα, χωρίς, όμως, να παίζει ρόλο η ηλικία σε αυτό. Απλώς, η συγκεκριμένη χρωστική είναι τόσο αραιή, που τα μάτια δεν αποκτούν δικό τους χρώμα, αλλά αντικατοπτρίζουν κάθε φορά το χρώμα του περιβάλλοντος. Γίνονται θαλασσιά, όταν εκτίθενται στο δυνατό φως ή καστανά μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Στους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού δεν γίνονται αλλαγές μόνο στην ίριδα του ματιού. Το λευκό μέρος του ματιού ενός νεογέννητου, σε σύγκριση με των μεγαλύτερων παιδιών, έχει μια γαλαζωπή απόχρωση, η οποία οφείλεται στο ότι οι εξωτερικοί ιστοί του ματιού είναι τόσο λεπτοί, που αφήνουν να διαφανεί το χρώμα του αίματος που ρέει από κάτω. Και αυτή η γαλαζωπή απόχρωση θα εξαφανιστεί μετά τους πρώτους μήνες.

Ποιος είναι ο τύπος του;

Μικροί και μεγάλοι, ανάλογα με τα χρώματα των ματιών, των μαλλιών και της επιδερμίδας, ανήκουμε σε έναν από τους 4 φωτότυπους, που δηλώνουν τον τύπο αντίδρασης του δέρματος στο ηλιακό φως (δηλαδή αν είμαστε περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι στην ακτινοβολία του ήλιου) και μας καθοδηγούν στην επιλογή της σωστής αντηλιακής προστασίας (όσο πιο «ανοιχτά» είναι τα χρώματα, τόσο μεγαλύτερη πρέπει αυτή να είναι). Για να βρείτε, βέβαια, το φωτότυπο του μωρού  πρέπει να περιμένετε μερικούς μήνες μέχρι να οριστικοποιηθούν τα χρώματα των χαρακτηριστικών του.

Να ποιοι είναι οι 4 φωτότυποι

Φωτότυπος 1:

Δέρμα: Πολύ λευκό με φακίδες.

Μάτια: Ανοιχτά γαλάζια ή γκρίζα.

Μαλλιά: Κόκκινα ή ανοιχτά ξανθά.

Φωτότυπος 2:

Δέρμα: Πολύ ανοιχτόχρωμο.

Μάτια: Πράσινα, γαλάζια ή καστανά.

Μαλλιά: Ξανθά ή ανοιχτά καστανά.

Φωτότυπος 3:

Δέρμα: Αρκετά μελαμψό.

Μάτια: Πράσινα, φουντουκί ή σκούρα καστανά.

Μαλλιά: Καστανά.

Φωτότυπος 4:

Δέρμα: Πολύ μελαχρινό.

Μάτια: Σκούρα καστανά ή μαύρα.

Μαλλιά: Καστανά ή μαύρα.

Δεν έχουν πρόβλημα

Προσπαθώντας να δείτε το χρώμα των ματιών του, ίσως παρατηρήσετε ότι το παιδί «αλληθωρίζει». Δεν υπάρχει πρόβλημα, το φαινόμενο είναι απολύτως φυσιολογικό μέχρι τον 5ο–6ο μήνα κι αυτό συμβαίνει γιατί σ’ αυτήν την ηλικία τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει την ικανότητα εστίασης και προσαρμογής του βλέμματος και γι’ αυτό μας φαίνεται σαν να «αλληθωρίζουν».

Θα έχει μάτια γαλανά ή καστανά;

Θα πάρει το χρώμα των δικών σας ματιών ή του μπαμπά; Μήπως, τελικά, θα γίνει γαλανομάτικο σαν τον παππού; Για να το μάθετε, συμβουλευθείτε τον πίνακα, όπου θα βρείτε τις πιθανότητες να έχει το μωρό  γαλανά ή καστανά μάτια, ανάλογα με το συνδυασμό των οικογενειακών χαρακτηριστικών:

Μάτια γαλανά ή καστανά;
μητέρα με μάτια καστανά  (και οι δύο παππούδες με μάτια καστανά) 

μητέρα με μάτια καστανά (οι παππούδες με μάτια καστανά και γαλανά)
 μητέρα με μάτια γαλανά (οι παππούδες δεν παίζουν κανένα ρόλο)
πατέρας με μάτια καστανά (και οι δύο παππούδες με μάτια καστανά) 

παιδί κατά 98% με μάτια καστανά
παιδί κατά 90% με μάτια καστανά
παιδί κατά 80% με μάτια καστανά
πατέρας με μάτια καστανά (οι παππούδες με μάτια καστανά και γαλανά) 

παιδί κατά 90% με μάτια
 καστανά
παιδί κατά 75% με μάτια καστανά
παιδί κατά 50% με μάτια γαλανά
πατέρας με μάτια γαλανά (οι παππούδες δεν παίζουν κανένα ρόλο)
παιδί κατά 80% με μάτια καστανά
παιδί κατά 50% με μάτια γαλανά
παιδί κατά 99% με μάτια γαλανά

Πώς θα 'ναι τα μαλλιά του... τελικά;

Ακόμη κι αν το μωρό γεννηθεί με πολλά μαλλιά, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πέσουν κι ότι εκείνα που θα τα αντικαταστήσουν μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικό χρώμα. Τα μαλλιά αρχίζουν να πέφτουν κατά τον 3ο μήνα. Πρώτα πέφτουν τα μαλλιά του αυχένα (όχι, δεν φταίει ότι τρίβονται στο μαξιλάρι!) και στη συνέχεια τα υπόλοιπα. Πολλά μικρά βρίσκονται για ένα τρίμηνο «φαλακρά». Τα μαλλιά αρχίζουν να ξαναφυτρώνουν μετά τον 6ο μήνα με διαφορετική σειρά. Πρώτα βγαίνουν στο μέτωπο, στη συνέχεια στα πλάγια και τελικά στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Γι’ αυτό μόνο μετά τον 6ο μήνα θα έχετε τις πρώτες πραγματικές ενδείξεις για τα χαρακτηριστικά των μαλλιών του παιδιού. Το χρώμα που θα έχουν κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του δεν είναι το οριστικό, αργότερα μπορεί να γίνει πιο σκούρο. Πάντως, αφού περάσουν οι πρώτοι έξι μήνες, μπορείτε να βασιστείτε στο χρώμα που βλέπετε, για να διαλέξετε την κατάλληλη αντηλιακή κρέμα για το παιδί σας. Αν και συχνά η βασική απόχρωση που είχε το πρώτο χνούδι διατηρείται, η τελική απόχρωση σταθεροποιείται μόνο προς το τέλος του πρώτου έτους. Η έκπληξη μπορεί να έρθει μετά το πρώτο κόψιμο των μαλλιών, όταν οι «μπούκλες» δώσουν τη θέση τους σε μια κόμη λιγότερο... ρομαντική. Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά των μαλλιών, πόσο γερά ή πόσο σπαστά θα είναι και, φυσικά, τι χρώμα θα έχουν, τα πάντα εξαρτώνται από τη γενετική. Δηλαδή, τα μαλλιά του μικρού θα έχουν χαρακτηριστικά, τα οποία θα κληρονομήσουν μόνο από τη μαμά και το μπαμπά. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι, καθώς το δέρμα το παιδιού είναι πιο «υγιές» και το δέρμα δεν είναι σχεδόν ποτέ υπερβολικά λιπαρό, τα μαλλιά των μικρών, όταν γεννιούνται και όταν αναπτύσσονται, είναι πιο γερά και δυνατά από τα δικά μας.

Η εξέλιξη από το πρώτο «χνούδι» της γέννησης μέχρι το οριστικό μαλλί ακολουθεί πάντα μια βασική αρχή: Τα μαλλιά που δημιουργούνται μαζικά, δηλαδή γεννιούνται και πεθαίνουν όλα μαζί, είναι πιο λεπτά και αδύναμα. Και το κυριότερο, οι τρίχες που έχει ο καθένας μας στο κεφάλι του δομούνται όπως ο πληθυσμός. Υπάρχουν, δηλαδή, οι «νεογέννητες», κάποιες σε φάση ανάπτυξης, οι «ενήλικες», που είναι οι περισσότερες, και οι «ηλικιωμένες», οι οποίες σταδιακά πέφτουν και αντικαθίστανται από καινούργιες. Εάν το μικρό εξακολουθούσε να έχει έναν «πληθυσμό» μαλλιών, τα οποία γεννήθηκαν μαζί και πέφτουν ταυτοχρόνως, θα κατέληγε... φαλακρό. Γι’ αυτό είναι αναγκαία αυτή η αλλαγή.

 http://kids.in.gr/kid-related/growth/article/?aid=5438483

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...