Οι επιστήμονες μελέτησαν τις αντιδράσεις 20 υγιών εθελοντών και κατέγραψαν τις αντιδράσεις τους με τη χρήση καρδιογραφημάτων και ειδικής τεχνολογίας υπολογιστών. |
Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Νευροεπιστημών έδειξε για πρώτη φορά ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τον φόβο διαφέρει ανάλογα με το τι συμβαίνει στην καρδιά τη στιγμή που εμφανίζονται εικόνες που προκαλούν φόβο.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως όταν η καρδιά βρίσκεται σε συστολή, οι εικόνες αυτές φαίνονται πιο τρομακτικές σε σχέση με την εντύπωση που αφήνουν όταν η καρδιά βρίσκεται σε διαστολή.
Οι επιστήμονες κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν τις αντιδράσεις 20 υγιών εθελοντών και κατέγραψαν τις αντιδράσεις τους με τη χρήση καρδιογραφημάτων και ειδικής τεχνολογίας υπολογιστών, προκειμένου να προβάλλουν εικόνες φόβου σε συγκεκριμένες στιγμές που είχαν να κάνουν με τη λειτουργία της καρδιάς.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο βαθμός στον οποίο η καρδιά μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται κανείς και επεξεργάζεται τον φόβο, επηρεάζεται από τα επίπεδα του άγχους που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή.
Σύμφωνα με τη δρ Sarah Garfinkel, τα ευρήματα αυτά ίσως δώσουν στους επιστήμονες τη δυνατότητα να βοηθήσουν τα άτομα που υποφέρουν από διάφορες διαταραχές, όπως το σύνδρομο μετατραυματικού στρες. «Εντοπίσαμε έναν σημαντικό μηχανισμό, μέσω του οποίου η καρδιά και ο εγκέφαλος επικοινωνούν για να αλλάξουν τα συναισθήματα και να μειώσουν τον φόβο. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εξερευνήσουμε τις θεραπευτικές λύσεις που υπάρχουν για τα άτομα που πάσχουν από πολύ σοβαρές διαταραχές».
http://www.naftemporiki.gr/story/637197
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου