Κάποιοι πιστεύουν ότι είμαστε φτιαγμένοι τυχαία, χάρη σε μια… πετυχημένη σύμπτωση. Το ερώτημα είναι, πόσες συμπτώσεις συνδυάστηκαν άραγε για τη δημιουργία ενός τόσο εκπληκτικού οργάνου όπως είναι η ανθρώπινη καρδιά;
Ας δούμε μερικά από τα θαυμαστά πράγματα που κάνει, σύμφωνα με το αμερικανικό Νευροκαρδιολογικό Ινστιτούτο Institute of HeartMath:
Δεν είναι μια απλή αντλία
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο, αυτόνομο κέντρο πληροφοριών, που διαθέτει δικό του λειτουργικό εγκέφαλο. Επικοινωνεί με τον (κρανιακό) εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος. Κρατά τα ηνία του σώματος διαμορφώνοντας ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον έξω κόσμο και αντιδρούμε σε αυτόν. Επίσης επηρεάζει τα περισσότερα ζωτικά όργανά μας (από τους πνεύμονες έως το δέρμα), άρα από αυτήν εξαρτάται τελικά τόσο η ποιότητα της ζωής μας όσο και η πνευματική μας διαύγεια. Ίσως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήξεραν κάτι περισσότερο που την ονόμαζαν πηγή της νοημοσύνης, δηλαδή των συναισθημάτων, του θάρρους και της σοφίας, υποστηρίζοντας ότι διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη λήψη των αποφάσεών μας.
Απλώνεται… ηλεκτρομαγνητικά
Η καρδιά εκπέμπει το πιο ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ολόκληρου του σώματος, το οποίο αλλάζει ανάλογα με τα συναισθήματά μας. Αυτό το πεδίο εκτείνεται δεκάδες εκατοστά γύρω από το σώμα μας.
Έχει μνήμη
Είναι εξοπλισμένη με ένα περίπλοκο δίκτυο νευρώνων (περίπου 40.000), που διαθέτουν μνήμη (είτε σύντομης είτε μακράς διάρκειας). Τα σήματα αυτών των νευρώνων στέλνονται στον εγκέφαλο επηρεάζοντας τις συναισθηματικές εμπειρίες μας.
Έχει τη δική της λογική
Η καρδιά έχει τη δική της ανεξάρτητη λογική, η οποία πολλές φορές αποκλίνει από την κατάσταση στην οποία θέλει να μας οδηγήσει το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Έχει παρατηρηθεί ότι σε μια μεταμόσχευση καρδιάς, η νέα καρδιά μπορεί και λειτουργεί χάρη στο δικό της ανεξάρτητο νευρικό σύστημα, έστω και αν δεν συνενωθεί σωστά με το νευρικό σύστημα του σώματος του λήπτη.
Πρώτα καρδιά, μετά εγκέφαλος
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καρδιά στέλνει περισσότερες πληροφορίες στον εγκέφαλο από όσες στέλνει ο εγκέφαλος στην καρδιά. Όταν αναπτύσσεται το έμβρυο, η καρδιά σχηματίζεται πρώτη και αρχίζει να χτυπά πριν ακόμα σχηματιστεί ο εγκέφαλος.
Συντονίζει τη μητέρα με το παιδί
Σύμφωνα με έρευνες, τα αγέννητα μωρά συγχρονίζονται με τον χτύπο της καρδιάς της μητέρας τους, όταν εκείνη αναπνέει ρυθμικά. Το έμβρυο αισθάνεται την ρυθμική αλλαγή της καρδιάς της μητέρας και την ακολουθεί προσαρμόζοντας και τη δική του καρδιά στον ίδιο χτύπο.
Μετά τη γέννηση του παιδιού, όπως αποδείχτηκε, οι μαμάδες και τα μωρά τους μπορούν και συγχρονίζουν τους χτύπους της καρδιάς τους μέσα σε δευτερόλεπτα απλώς κοιτάζοντας και χαμογελώντας ο ένας στον άλλον με αγάπη! (η συγκεκριμένη έρευνα έγινε με βρέφη τριών μηνών).
Άλλη έρευνα έδειξε επίσης ότι τα εγκεφαλικά κύματα της μητέρας συντονίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπει η καρδιά του νεογέννητου βρέφους της, όταν εκείνη το κρατάει στην αγκαλιά της και του δίνει όλη την προσοχή της. Το εύρημα αυτό συμφωνεί με την επιστημονική άποψη ότι επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους μέσω των καρδιών μας, πέρα από την προφορική επικοινωνία, με έναν τρόπο που συνήθως ονομάζουμε «διαισθητικό».
Εκκρίνει (και αυτή) την ορμόνη της στοργής
Η καρδιά παράγει ορισμένες χημικές ουσίες (ορμόνες – νευροδιαβιβαστές) που παράγει και ο εγκέφαλος, είναι δηλαδή (ένας ακόμα) ενδοκρινής αδένας. Για παράδειγμα, εκκρίνει την ορμόνη της στοργής, της αγάπης και της τρυφερότητας, την ωκυτοκίνη, σε ποσότητες ίσες με αυτές που παράγει και ο εγκέφαλος. Επίσης μπορεί και εκκρίνει μια ισχυρή αγγειοδιασταλτική ορμόνη (ατριοπεπτίνη, ANP), η οποία σταματά την απελευθέρωση των ορμονών του στρες. Δηλαδή έχει τη δυνατότητα να μας ρυθμίσει μια χαρά, όταν μας ανεβαίνει η αρτηριακή πίεση λόγω άγχους και αγωνίας.
Άκουσε τους χτύπους της…
Να πούμε λοιπόν ότι όλα ξεκινούν από την καρδιά; Ή ότι είναι καλό να…ακούμε την καρδιά μας και να την αφήνουμε να μας ρυθμίζει, για να μας προσφέρει σωματική και ψυχική αναζωογόνηση; Αυτό που όλοι ξέρουμε σίγουρα είναι ότι, αν συγκεντρωθούμε για λίγο στους χτύπους της αναπνέοντας βαθιά, ηρεμούμε. Πόσο μάλλον αν την αφήσουμε να πλημμυρίσει από αγάπη…
http://www.goldenmag.gr/epta-thaymastes-leitoyrgies-ths-kardias/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου