Ένα έξυπνο νυστέρι που ανιχνεύει τους καρκινικούς όγκους ανέπτυξαν επιστήμονες του Αυτοκρατορικού Κολλεγίου του Λονδίνου (Imperial College London), με στόχο τον περιορισμό ή την εκμηδένιση των περιπτώσεων που υπολείμματα όγκων παραμένουν στους ασθενείς μετά την εγχείριση και συνεχίζουν να αναπτύσσονται.
Όπως προέκυψε από τις πρώτες δοκιμές, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine, το νυστέρι μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια και επί τόπου τους καρκινικούς όγκους.
Για να μειώσουν τις πιθανότητες να αφήσουν καρκινικό ιστό στο σώμα, οι χειρούργοι αφαιρούν ακόμα και υγιή ιστό.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα στέλνουν δείγματα για εξέταση ενώ ο ασθενής ακόμα χειρουργείται, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν βγαίνουν άμεσα.
Παρόλαυτά, ένας στους πέντε ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση αφαίρεσης όγκου από το στήθος πρέπει να χειρουργηθεί και δεύτερη φορά, ενώ για τον καρκίνο του πνεύμονα η αναλογία είναι ένας στους δέκα.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές τροποποίησαν ένα χειρουργικό νυστέρι το οποίο κόβει τον ιστό με θερμότητα και ήδη χρησιμοποιείται σε πολλά νοσοκομεία παγκοσμίως.
Ειδικότερα οι επιστήμονες αναβάθμισαν το νυστέρι ώστε να αναλύει τον καπνό που απελευθερώνεται όταν η λεπίδα καίει τον ιστό.
Ο καπνός απορροφάται σε μια «μύτη» υψηλής τεχνολογίας που ονομάζεται μαζικό φασματόμετρο και ανιχνεύει τη λεπτή διαφορά που έχει ο καπνός καρκινικού και υγιούς ιστού.
Το καλύτερο είναι ότι το νυστέρι ενημερώνει τους γιατρούς για τα αποτελέσματα εντός δευτερολέπτων.
Κλινικές δοκιμές σε 91 ασθενείς έδειξαν ότι το νυστέρι μπορούσε να διακρίνει επιτυχώς τον τύπο ιστού που έκοβε και να διαγνώσει αν ήταν καρκινικός ή όχι.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το νυστέρι μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα χειρουργείων για την αφαίρεση καρκινικών όγκων», δήλωσε ο Δρ. Zoltan Takats, που εφηύρε το σύστημα.
«Δίνει αποτελέσματα σχεδόν άμεσα, επιτρέποντας στους χειρούργους να διεξάγουν επεμβάσεις με επίπεδο ακρίβειας που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν», προσέθεσε ο Δρ. Takats.
http://www.econews.gr/2013/07/18/karkinos-nusteri-103083/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου