Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Μητέρα-χταπόδι κυοφορεί τα μικρά της για πάνω από 4 χρόνια!

Το χταπόδι του είδους Graneledone boreopacifica κατέχει πλέον το ρεκόρ μακροχρόνιας κύησης, καθώς εντοπίστηκε θηλυκό στις ακτές της Καλιφόρνια που κυοφορούσε για σχεδόν 4 και μισό χρόνια. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στην αλπική σαλαμάνδρα, που περνούσε την ίδια διαδικασία για τέσσερα χρόνια, ενώ στο βασίλειο των ψαριών, το ρεκόρ φτάνει …μόλις στους 4 με 5 μήνες. Πριν εντοπιστεί το κεφαλόποδο στην Καλιφόρνια, το αντίστοιχο ρεκόρ για τα χταπόδια ανήκε στο είδος Bathypolypus arcticus με 14 μήνες κυοφορία σε περιβάλλον εργαστηρίου.

Τα αποτελέσματα των ερευνητών στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών του Κόλπου του Monterey δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLoS ONE και προκάλεσαν έκπληξη στην ερευνητική κοινότητα, καθώς τα χταπόδια των ρηχών νερών συνήθως εμφανίζονται μετά από λίγους μόνο μήνες, πιθανώς επειδή το θηλυκό χταπόδι τα προστατεύει και τα καθαρίζει μέχρι να εκκολαφθούν. Τον Απρίλιο 2007, ο Δρ. Robison και οι συνεργάτες του εξερευνούσαν τον κόλπο και εντόπισαν το χταπόδι χάρη σε ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο. Μέσα στα επόμενα 4 και μισό χρόνια, η ερευνητική ομάδα επέστρεψε 18 φορές στο ίδιο σημείο και έβρισκε το ίδιο ακριβώς χταπόδι (ξεχώριζε χάρη σε χαρακτηριστικές ουλές στα πλοκάμια τους). Παρακολουθώντας το μεγάλωμα των αυγών με τη χρήση εξειδικευμένων laser, οι ερευνητές ήταν πεπεισμένοι ότι μπροστά τους εξελίσσεται η εκκόλαψη μιας και μόνο συγκεκριμένης γενιάς, όπως συμβαίνει και με σχεδόν όλα τα είδη χταποδιών. Χρειάστηκε να περάσουν 40 μήνες για να αρχίσουν να γίνονται ευδιάκριτα τα εκκολαπτόμενα χταπόδια μέσα στα αυγά της μητέρας τους.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Το «βασανιστήριο» των ρούχων

Η τελευταία λέξη της... μόδας πολλές φορές ταλαιπωρεί το σώμα μας προκαλώντας μάλιστα ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία

Αν στο τέλος της ημέρας νιώθετε πόνο στη μέση ή στις αρθρώσεις, τότε ίσως εκτός από τη γυμναστική ή κάποια απότομη κίνηση να πρέπει να κατηγορήσετε την… γκαρνταρόμπα σας. Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι τα μοδάτα ρούχα πολλές φορές ταλαιπωρούν το σώμα και την υγεία μας. Τα στενά ρούχα πιέζουν τους μυς μας, τα ψηλά τακούνια και τα παπούτσια που δεν διαθέτουν αναπαυτική σόλα επιβαρύνουν τις αρθρώσεις μας και οι βαριές τσάντες προκαλούν μυοσκελετικά προβλήματα.

Η ντουλάπα στο μικροσκόπιο

Ο βρετανός χειροπράκτης και μέλος της Βρετανικής Χειροπρακτικής Εταιρείας (BCA) Τιμ Χάτσφουλ μελετώντας τα σύγχρονα ρούχα εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει κυρίως στις γυναίκες όταν π.χ. «στριμώχνονται» σε εφαρμοστά ρούχα, φορτώνονται με βαριά αξεσουάρ και «ανεβαίνουν» στις θελκτικές αλλά επώδυνες γόβες τους.

Πόνος εκ των έσω

Τα εσώρουχα, τα μαγιό και τα στενά μπλουζάκια που δένουν πίσω από τον λαιμό μπορούν να γίνουν «βραχνάς» για τις γυναίκες με μεγάλο στήθος, καθώς όλο το βάρος συγκεντρώνεται στον αυχένα.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς

Γιατροί στο Σίδνεϊ μεταμόσχευσαν για πρώτη φορά καρδιά που είχε σταματήσει να πάλλεται επί 20 λεπτά

Σίδνεϊ, Αυστραλία

Χειρουργοί στην Αυστραλία πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς.

Οι καρδιές που μεταμοσχεύονται σήμερα προέρχονται από δότες που έχουν χαρακτηριστεί εγκεφαλικά νεκροί αλλά η καρδιά τους συνεχίζει να χτυπά.

Ανάσταση… καρδιών

Τώρα ομάδα γιατρών από το Νοσοκομείο St Vincent στο Σίδνεϊ «ανέστησε» και στη συνέχεια μεταμόσχευσε καρδιές οι οποίες είχαν σταματήσει να πάλλονται ως και επί 20 λεπτά.

Η πρώτη ασθενής που έλαβε τέτοια «νεκρή» καρδιά δήλωσε ότι νιώθει πλέον δεκαετίες νεώτερη και «ένας καινούργιος, διαφορετικός άνθρωπος».

Η καρδιά είναι το μόνο όργανο που δεν χρησιμοποιείται σε μεταμοσχεύσεις αφότου σταματήσει να πάλλεται. Οι πάλλουσες καρδιές λαμβάνονται συνήθως από άτομα των οποίων έχει επιβεβαιωθεί ο εγκεφαλικός θάνατος (η μη αναστρέψιμη δηλαδή βλάβη του εγκεφάλου με μόνιμη απώλεια όλων των λειτουργιών του εγκεφαλικού στελέχους). Μετά τη λήψη τους οι καρδιές συντηρούνται στον πάγο για περίπου τέσσερις ώρες πριν τη μεταμόσχευσή τους στους λήπτες.

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Καρκινικά κύτταρα μολύνουν υγιή, με μόρια RNA

Η ανακάλυψη δείχνει να περιπλέκει περαιτέρω τις προσπάθειες για αντιμετώπιση του καρκίνου


Χιούστον, Τέξας 

Τα κυτταρικά απόβλητα των καρκινικών όγκων περιέχουν μόρια RNA που μπορούν να μετατρέψουν υγιή γειτονικά κύτταρα σε καρκινικά, αποκαλύπτουν πειράματα στις ΗΠΑ.

Τα νέα ευρήματα

Η νέα μελέτη αφορά τα λεγόμενα εξωσωμάτια, μικροσκοπικά σφαιρίδια που απελευθερώνονται από πολλά είδη κυττάρων και πιστεύεται ότι περιέχουν διάφορα μεταβολικά απόβλητα. Προηγούμενες έρευνες, επισημαίνει ο δικτυακός τόπος της επιθεώρησης Nature, είχαν δείξει ότι τα καρκινικά κύτταρα απελευθερώνουν περισσότερα εξωσωμάτια από τα υγιή, χωρίς να είναι γνωστό το γιατί.

Όπως δείχνει η νέα έρευνα, τα εξωσωμάτια των καρκινικών όγκων είναι κι αυτά επιθετικά. Οι ερευνητές αναφέρουν στην επιθεώρηση «Cancer Cell» ότι η έκθεση υγιών κυττάρων σε εξωσωμάτια που απομονώθηκαν από καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων οδηγεί στην εμφάνιση όγκων. Η διαπίστωση δείχνει να περιπλέκει περαιτέρω τις προσπάθειες για αντιμετώπιση του καρκίνου, θα μπορούσε όμως να αξιοποιηθεί στην ανίχνευση και την παρακολούθηση των όγκων.

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Η γαλάζια φάλαινα (video)

Η γαλάζια φάλαινα είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό που έζησε ποτέ στη γη,στο παρελθόν και το παρόν, με κάποιες να φθάνουν σε μήκος σχεδόν τα 40 μέτρα.Βρίσκεται σε σχεδόν όλους τους ωκεανούς, αλλά προτιμά τα θερμότερα νερά. Έχει κυνηγηθεί σχεδόν μεχρι την εξαφάνιση από τον άνθρωπο, όταν η φαλαινοθηρία ήταν στη μόδα στην Ανατολική Ασία εκατό χρόνια πριν.Σήμερα έχουν μείνει λιγότερες από 12.000 μπλε φάλαινες σε όλο τον κόσμο .

Τρέφονται κυρίως με κριλ, αλλά και μικρά ψάρια και καλαμάρια, που κολυμπούν μέσα στο τεράστιο στόμα τους. Η γαλάζια φάλαινα έχει χιλιάδες εξαιρετικά λεπτά δόντια που επιτρέπουν στο νερό να φιλτράρεται έξω από το στόμα τους, χωρίς να μπορούν τα θηράματά τους να αποδράσουν.

Μόλις μία ανάσα από μία πλήρως ανεπτυγμένη ενήλικη γαλάζια φάλαινα, παράγει αρκετό αέρα για να γεμίσει σχεδόν 2.000 μπαλόνια! Η καρδιά της είναι τόσο μεγάλη που έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα μικρό αυτοκίνητο, και οι κεντρικές αρτηρίες είναι αρκετά μεγάλες για να κολυμπήσει μέσα ένας άνθρωπος άνετα.

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ο αριθμός των ωαρίων προβλέπει τον κίνδυνο... εμφράγματος

Μελέτη έδειξε ότι όσο λιγότερα είναι τα ωάρια, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων

Χονολουλού, Χαβάη

O αριθμός των ωαρίων μιας γυναίκας μπορεί να «μιλήσει» για πολύ περισσότερα εκτός από τη γονιμότητά της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, μπορεί να δείξει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει να αναπτύξει καρδιοπάθεια.

Οι γυναίκες γεννιούνται με πεπερασμένο αριθμό ωαρίων ο οποίος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Κάποια στιγμή όταν τα ωάρια μειώνονται δραματικά αρχίζει η φάση της εμμηνόπαυσης. Αφού η εμμηνόπαυση «χτυπήσει» ο κίνδυνος καρδιοπάθειας αυξάνεται.

Ταχύτερη γήρανση του οργανισμού;

Παράγοντες που συμπίπτουν με την εμμηνόπαυση συμβάλλουν στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου: στη συγκεκριμένη φάση της ζωής εμφανίζεται αλλαγή στον τύπο της χοληστερόλης που παράγει ο οργανισμός, ανακατανομή του σωματικού λίπους και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Βιταμίνη D και θυρεοειδής

Η βιταμίνη D αποτελεί μια πολύ σημαντική βιταμίνη, η οποία σχετίζεται με την απορρόφηση και το μεταβολισμό του ασβεστίου στο ανθρώπινο σώμα.

Η έλλειψη της σε ασθενείς που πρόκειται να κάνουν επέμβαση για αφαίρεση του θυρεοειδούς σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση χαμηλών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα μετά την επέμβαση.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες του νοσοκομείου Henry Ford Hospital στο Ντιτρόιτ. Η μελέτη Henry Ford συγκέντρωσε στοιχεία από 110 ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε θυρεοειδεκτομή, όπου μετρήθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D, το ασβέστιο ορού και οι ορμόνες του θυροειδούς πριν την επέμβαση.

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Πόσο επικίνδυνη είναι η κορτιζόνη; Σε ποιες παθήσεις χορηγείται και τι πρέπει να προσέχουμε;

Επιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγος

Η κορτιζόνη είναι ένα απολύτως φυσικό προϊόν που παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και η έλλειψη του οποίου είναι ασυμβίβαστη με τη ζωή. Η κορτιζόνη, ή για την ακρίβεια υδροκορτιζόνη ή κορτιζόλη, παράγεται στο φλοιό των επινεφριδίων μαζί με 30 περίπου άλλα στεροειδή. Τα επινεφρίδια είναι δύο μικροί ενδοκρινείς αδένες βάρους περίπου 15 γρ. που βρίσκονται στο άνω μέρος κάθε νεφρού, όπως άλλωστε φανερώνει το όνομά τους.
Άλλη σπουδαία ιδιότητα της κορτιζόλης, που δεν είναι άσχετη με τις προαναφερθείσες, είναι η καταπολέμηση της φλεγμονής διαμέσου και της καταστολής ορισμένων πτυχών του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το σώμα θεραπεύεται με την φλεγμονή. Η διαδικασία της φλεγμονής περιλαμβάνει την φαγοκυττάρωση (κύτταρα του ανοσοποιητικού καθαρίζουν την περιοχή), την αγγειογέννεση (δημιουργία νεόπλαστων αγγείων) και την δημιουργία ινοβλαστών (δημιουργία νέου κολλαγόνου). Όλα αυτά εμποδίζονται από την κορτιζόνη. Η κορτιζόνη επίσης σταματά την μετανάστευση κυττάρων του ανοσοποιητικού στην τραυματισμένη περιοχή. Αυτή η μετανάστευση και η διαδικασία αποκατάστασης είναι αυτή που προκαλεί τον πόνο. Η κορτιζόνη εμποδίζει αυτήν την διαδικασία γι αυτό και ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα. Ο ασθενής που κάνει κορτιζόνη θυσιάζει την ίαση για τον έλεγχο του πόνου του. Αυτή είναι λανθασμένη επιλογή επειδή τώρα έχει μια αποδυναμωμένη δομή που νομίζει ότι είναι καλά.

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ατομική βούληση στις αποικίες άγριων μελισσών

Τα κοινωνικά έντομα συχνά υποτιμώνται ως σκλάβοι του συλλογικού πνεύματος της κυψέλης. Όμως το κάθε μέλος της αποικίας έχει εγκέφαλο και είναι τεχνικά ικανό να πάρει τις δικές του αποφάσεις. Πράγματι, διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι έντομα όπως για παράδειγμα μυρμήγκια ή μέλισσες, μερικές φορές αγνοούν την κοινή πληροφορία υπέρ της ατομικής τους γνώσης. Αυτό που τα ωθεί να δράσουν ανεξάρτητα αποτελεί μυστήριο. Νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι όταν υπάρχει πρόσβαση σε μία νόστιμη πηγή τροφής, η νοοτροπία της κυψέλης αγνοείται απροκάλυπτα.

Η ανακάλυψη έγινε από την Ελουίζ Λιντμπίτερ, που εργαζόταν τότε στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, και την Κλερ Φλόρεντ από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, οι οποίες μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο οι άγριες μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ. Τα έντομα έχουν ποικίλους τρόπους να μoιράζονται πληροφορίες. Τα μυρμήγκια αποκτούν κοινωνικές πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες πηγές τροφής ακολουθώντας χαρακτηριστικά των χημικών ουσιών που αφήνουν τα πόδια άλλων μυρμηγκιών, ενώ οι μέλισσες μαθαίνουν για τις πηγές τροφής μελετώντας τους χορούς των άλλων μελών της κυψέλης.

Ομοίως, και οι άγριες μέλισσες, έχουν τη δική τους τεχνική.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Πώς οι μαθησιακές δυσκολίες επηρεάζουν την κοινωνικότητα του παιδιού στο σχολείο

από Έλενα Μπούλια

Το να μπορεί ένα παιδί να προσεγγίσει άλλα, να παίξει μαζί τους, να κάνει φιλίες είναι πολύτιμο εφόδιο για τη μετέπειτα ζωή του. Ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες, όμως, θα δυσκολευτεί πολύ περισσότερο από άλλα παιδιά στις κοινωνικές του σχέσεις. Η ειδική παιδαγωγός κ. Μαράνια Γκιόκα (*) εξηγεί ποιες είναι οι μαθησιακές δυσκολίες που βάζουν εμπόδιο στην κοινωνικότητα ενός παιδιού, με ποιον τρόπο την επηρεάζουν και τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να βοηθήσει το παιδί να ενταχθεί χωρίς προβλήματα στο σχολικό πλαίσιο.

Κάποιες φορές τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν ή προσεγγίζουν τους άλλους με τρόπο που δεν τους βοηθάει να χτίζουν σταθερές φιλίες. Οι γονείς και οι δάσκαλοι συχνά προβληματίζονται μήπως συμβαίνει κάτι στο οικογενειακό ή σχολικό περιβάλλον που δυσκολεύει το παιδί αναφορικά με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις του. Ωστόσο, χρειάζεται να είμαστε υποψιασμένοι ότι ένας πιθανός λόγος που μπορεί να οδηγεί ένα παιδί στο να αντιμετωπίζει προβλήματα στον κοινωνικό τομέα είναι οι μαθησιακές δυσκολίες που μπορεί να έχει.

Πολύ συχνά γονείς παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες παρατηρούν οι ίδιοι ή ενημερώνονται από το σχολείο ότι το παιδί δεν παίζει με άλλα παιδιά ή ότι παρουσιάζει προβληματικές συμπεριφορές. Πρόκειται για αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις όπου η μαθησιακή δυσκολία συνοδεύεται από κάποιο έλλειμμα στις κοινωνικές δεξιότητες.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ποιες υπερτροφές του Οκτωβρίου πρέπει να μπουν στο πιάτο σας

Φρέσκα, μυρωδάτα, χρωματιστά και υγιεινά φρούτα και λαχανικά εποχής περιμένουν να μπουν στη διατροφή σας και να σας χαρίσουν τα οφέλη τους.
Οκτώβρης δεν σημαίνει μόνο πρωτοβρόχια, φθινόπωρο, ψύχρα και μελαγχολία. Σημαίνει και φρέσκα, νόστιμα και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται στην εποχή τους, είναι γεμάτα οφέλη και μπορούν να εμπλουτίσουν τη διατροφή μας και την υγεία μας.

Αντί, λοιπόν, να ψάχνετε αφορμή να κλειστείτε μέσα σε κάθε υποψία βροχής και να καταβροχθίζετε σοκολάτες και διάφορες άλλες τροφές… παρηγοριάς, δοκιμάστε λίγη φρεσκάδα εποχής και νιώστε τη νοστιμιά και τα οφέλη της.

Καρότα: πηγή βιταμίνης Α
Μια καλή επιλογή για σνακ, σαλάτες, αλλά και στο φαγητό, τα καρότα βρίσκονται στην εποχή τους, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και Κ και ωφελούν το ανοσοποιητικό, την όραση, το πεπτικό, ενώ διώχνουν και τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια χάρη στη βιταμίνη Κ. Προτιμήστε τα ωμά κι αν τα μαγειρέψετε, μαγειρέψτε τα ελαφρά, για να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα θρεπτικά συστατικά τους.

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

“Γραμμένη” στα γονίδιά μας η αγάπη μας για τον καφέ

Σε γενετική προδιάθεση οφείλεται η προτίμησή μας στον καφέ σύμφωνα με διεθνή έρευνα με επικεφαλής την Μέριλιν Κορνέλις του Τμήματος Διατροφολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής "Molecular Psychiatry".

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια γενετική μετα-ανάλυση σε πάνω από 120.000 τακτικούς καταναλωτές καφέ. Η ανάλυση έφερε στο φως δύο γονίδια (POR και ABCG2) που εμπλέκονται στον μεταβολισμό της καφεΐνης στον ανθρώπινο οργανισμό και τα οποία έρχονται να προστεθούν σε άλλα δύο που είχαν βρεθεί παλαιότερα (τα AHR και CYP1A2).

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Στην οπτική μικροσκοπία το Νόμπελ Χημείας

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.
 Με το βραβείο Νομπέλ Χημείας 2014 τιμήθηκαν οι Αμερικανοί Ερικ Μπέτζιγκ και Ουίλιαμ Μόρνερ καθώς και ο Γερμανός Στέφαν Χελ, για την ανάπτυξη της μικροσκοπίας φθορισμού υψηλής ανάλυσης, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της σουηδικής Ακαδημίας.

«Το καινοτόμο έργο τους έφερε την οπτική μικροσκοπία στη νανοδιάσταση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας.

Οι εργασίες τους επιτρέπουν στους επιστήμονες «να έχουν οπτική επαφή με το εσωτερικό των τοιχωμάτων των μεμονωμένων μορίων εντός ζώντων κυττάρων».

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Τα τεχνητά γλυκαντικά ευνοούν την παχυσαρκία

Τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, που θεωρούνται κατάλληλα για αδυνάτισμα και πιο υγιεινά λόγω έλλειψης θερμίδων, στην πραγματικότητα μπορεί να κάνουν το ακριβώς αντίστροφο, δηλαδή να ευνοούν την παχυσαρκία και τον διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα, που ήδη έχει προκαλέσει επιστημονικές διαμάχες.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει, επειδή οι εν λόγω ουσίες που αντικαθιστούν τη ζάχαρη, μεταβάλλουν τη σύνθεση και τη λειτουργία του μικροβιώματος, δηλαδή του «οικοσυστήματος» των δισεκατομμυρίων μικροοργανισμών, που ζουν στο ανθρώπινο έντερο και παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και στην επεξεργασία των τροφών.

Τα τεχνητά γλυκαντικά, που βρίσκονται συχνά σε σνακ, ποτά και άλλα τρόφιμα, είναι έως 20.000 φορές πιο γλυκά από την κανονική ζάχαρη και δεν έχουν θερμίδες. Η πιθανότητα ότι μπορεί να προκαλούν μεταβολικές διαταραχές, θα αποτελέσει έναν ακόμη πονοκέφαλο για τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Η ακοή χάνεται από τα... ντεσιμπέλ

Οι ειδικοί λένε ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση των διαταραχών της ακοής με σύγχρονα ιατρικά μέσα μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχή ένταξη των πασχόντων στο κοινωνικό σύνολο και να διασφαλίσει σημαντικούς πόρους στην οικονομία
Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΡΗΚΟΙΑ

Tα επίπεδα θορύβου είναι, κυρίως στις ώρες αιχμής, αυξημένα στην Αττική, ενώ το υψηλότερο επίπεδο καταγράφηκε στον εσωτερικό δακτύλιο της Αθήνας

Η ζωή στο περιβάλλον των μεγαλουπόλεων, με τον επίμονο και δυνατό θόρυβο, προκαλεί ολοένα και περισσότερα προβλήματα στην ακοή των κατοίκων τους. Η βαρηκοΐα κατέχει πλέον την έβδομη θέση σε συχνότητα εμφάνισης μεταξύ των χρόνιων νοσημάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο ένας στους τρεις κατοίκους των πόλεων ζει κατά τη διάρκεια της νύχτας σε επίπεδα θορύβου που ξεπερνούν τα 55 ντεσιμπέλ.

Τα επίπεδα θορύβου είναι αυξημένα και στην Αττική, κυρίως στις ώρες αιχμής. Το υψηλότερο επίπεδο καταγράφηκε στον εσωτερικό δακτύλιο της Αθήνας και ήταν 86 ντεσιμπέλ την ημέρα και 81 ντεσιμπέλ τη νύχτα. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλές τιμές θορύβου που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ακοής σε περίπτωση συνεχούς έκθεσης. Οι ακουστικές διαταραχές, επισημαίνουν οι επιστήμονες, οδηγούν σε αποδιοργάνωση του συνολικού ψυχισμού του ατόμου, ενώ ταυτόχρονα παρεμβαίνουν βίαια στην υπόλοιπη κοινωνικο-οικονομική δομή τόσο του ιδίου όσο και της πολιτείας. Δυστυχώς, τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η απώλεια της ακοής δεν γίνονται αντιληπτά με ευκολία καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή οπτική ένδειξη για την απουσία της.

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Υπάρχει κάποια διαφορά στη θρεπτική αξία των άσπρων και των καφέ αβγών;

C. CLAIBORNE RAY / THE NEW YORK TIMES

Δεν υπάρχει καμία ευδιάκριτη διαφορά όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία, λέει ο δρ Τρο Μπούι, ερευνητής ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στη Νέα Υόρκη. Τα καφέ αβγά σε γενικές γραμμές ίσως να έχουν περισσότερα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά η απόκλιση είναι ελάχιστη, εξηγεί. Επίσης, δεν υπάρχει καμία διαφορά στη γεύση ή στο χρώμα του κρόκου.

Τα γονίδια είναι αυτά που καθορίζουν το χρώμα του κελύφους, λέει ο ίδιος. Κότες με άσπρο φτέρωμα και λευκούς λοβούς αυτιών γεννούν λευκά αβγά, ενώ κόκκινες ή καφέ κότες με κόκκινους λοβούς γεννούν καφέ αβγά. Επίσης, η ράτσα Αmeraucana γεννά αβγά με μπλε κελύφη.

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Μήλα κατά της παχυσαρκίας

Οι ενώσεις που περιέχουν βοηθούν στην πρόληψη της πάθησης Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακάλυψαν ότι άπεπτες ενώσεις που περιέχονται στα μήλα (ιδιαίτερα στην ποικιλία Granny Smith) μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη διαταραχών που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η συγκεκριμένη μελέτη θεωρείται ότι είναι η πρώτη που αξιολογεί αυτές τις ενώσεις σε διάφορες ποικιλίες μήλων.

«Γνωρίζουμε ότι, σε γενικές γραμμές, τα μήλα είναι καλή πηγή αυτών των μη αφομοιώσιμων ενώσεων, αλλά υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις ποικιλίες. Τα αποτελέσματά της θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να επιλέγουν αυτά που μπορεί να τους ωφελήσουν περισσότερο στην καταπολέμηση των παραπανίσιων κιλών», δήλωσε η Giuliana Noratto, επικεφαλής της μελέτης.

Μάλιστα, φαίνεται πώς τα ξινά πράσινα μήλα Granny Smith ωφελούν την ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων που βρίσκονται στο παχύ έντερο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε άπεπτες ενώσεις, όπως για παράδειγμα οι διαιτητικές ίνες και οι πολυφαινόλες, αλλά και της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε διαθέσιμους υδατάνθρακες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...