Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Ο Αριστοτέλης ανακάλυψε τη Βιολογία 2.300 χρόνια πριν τον Δαρβίνο!

Ο Αριστοτέλης – εκτός από μεγάλος φιλόσοφος- ήταν και ο ιδρυτής της επιστήμης της Βιολογίας, υποστηρίζει ο Armand Marie Leroi, καθηγητής της Εξελικτικής Βιολογίας του πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου.

Όπως αναλύει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους κυριακάτικους “Times”, “στην ερώτηση “ποιος είναι ο μεγαλύτερος βιολόγος της ιστορίας;”, οι περισσότεροι θα απαντούσαν ότι είναι ο Δαρβίνος. Κι όμως τον τίτλο του μεγαλύτερου επιστήμονα της Βιολογίας, ίσως και ολόκληρης της επιστήμης, τον αξίζει ο Αριστοτέλης, αφού δεν έφερε απλώς μια επιστημονική επανάσταση στην βιολογία, αλλά την δημιούργησε”.

Ο Armand Marie Leroi, αφού ολοκλήρωσε μία πολυετή έρευνα για τον Δαρβίνο (1809- 1882 μ.Χ), ανακάλυψε ότι η μελέτη της Βιολογίας θα ήταν ελλειπής αν δεν συνοδευόταν από αντίστοιχη έρευνα για τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο. Ετσι πρότεινε στο BBC να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Αριστοτέλη (384- 322 π.Χ.).

Το “άγνωστο” έργο του Αριστοτέλη

Ο dr Armand Leroi, βίωσε μία “αποκάλυψη”, όπως την αποκαλεί ο ίδιος, όταν το 2000 βρισκόταν για διακοπές στην Αθήνα και αποφάσισε να ταξιδέψει και στη Λέσβο. Πριν ξεκινήσιε, αναζήτησε στο τμήμα Κλασσικών Συγγραφέων ενός βιβλιοπωλείου στο Μοναστηράκι, βιβλία για το νησί.

Εκεί ανακάλυψε το βιβλίο του Αριστοτέλη “Περί τα Ζώα Ιστορίαι”, σε αγγλική μετάφραση, από το βιολόγο D’ Arcy Thompson, το οποίο περιέχει μία εξαιρετική έρευνα πάνω στη βιολογία των ζώων, που ο μεγάλος φιλόσοφος διεξήγαγε στη Λέσβο. Στο βιβλίο ο Αριστοτέλης αναφέρει την περιοχή της Αρχαίας Πύρρας, που βρίσκεται στον κόλπο της Καλλονής, και περιγράφει τα πάνω από 150 είδη ψαριών και ζώων που μελέτησε σε αυτόν!

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Η μυωπία “χτυπά” τους μορφωμένους

Η μυωπία αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια που περνάει κανείς στα μαθητικά θρανία. Ο ακριβής λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστός αλλά η αιτία ενδέχεται να είναι ότι όσοι διαβάζουν πολύ περνούν περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι τους χωρίς τα μάτια τους να εκτίθενται στο ηλιακό φως.

Επιστήμονες του Οφθαλμολογικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μάιντς, με επικεφαλής τον καθηγητή Νόρμπερτ Πφάιφερ, λένε ότι όσο πιο μορφωμένο είναι ένα άτομο, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να έχει μυωπία. Ημόρφωση φαίνεται να επηρεάζει και την σοβαρότητα της μυωπίας, και μάλιστα περισσότερο από τα σχετιζόμενα με την όραση γονίδια.

Οι ερευνητές κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 4.658 άτομα, 35 – 74 ετών. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ophthalmology.

Το ποσοστό της μυωπίας μεταξύ των ατόμων που δεν είχαν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν ξεπερνούσε το 24%, ενώ στους αποφοίτους Λυκείου και επαγγελματικών σχολών ήταν 35% και στους πτυχιούχους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ήταν 53%.

Μόρφωση και γονίδια

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και τις επιπτώσεις 45 γονιδίων, αλλά διαπίστωσαν ότι το γενετικό υπόβαθρο παίζει πολύ μικρότερο ρόλο, σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο, στο βαθμό μυωπίας που έχει κάποιος.

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

100 γονίδια σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μία νευροψυχιατρική ασθένεια που ανήκει στην ομάδα των ψυχώσεων και εκδηλώνεται συνήθως μετά την ενηλικίωση (στις ηλικίες 20 έως 32 ετών). Ο αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται παγκοσμίως σε 24 εκατομμύρια, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 100.000.

100 γονίδια

Δεκάδες γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας εντόπισε ομάδα επιστημόνων που διεξήγαγε την μεγαλύτερη στην ιστορία γενετική μελέτη για τη νόσο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature, η μελέτη αποκάλυψε 83 νέα γονίδια που εμπλέκονται στη σχιζοφρένεια, αυξάνοντας στο 100 τον συνολικό αριθμό των γονιδίων που φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της.

Πολλά από αυτά τα γονίδια συμμετέχουν στην μετάδοση χημικών μηνυμάτων μέσα στον εγκέφαλο, ενώ άλλα παίζουν ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες από 35 χώρες, οι οποίοι ανέλυσαν το DNA περισσότερων από 37.000 ατόμων που έπασχαν από σχιζοφρένεια και το συνέκριναν με το DNA 110.000 υγιών συνομηλίκων τους.

Θεραπείες

«Επί σειρά ετών ήταν πάρα πολύ δύσκολο να επινοηθούν νέες θεραπείες για τη σχιζοφρένεια, εξαιτίας κενών που υπήρχαν στην κατανόηση της βιολογίας της ασθένειας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Μάικλ Ο’Ντόνοβαν, καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής στο Ίδρυμα Ψυχολογικής Ιατρικής & Κλινικών Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, στην Ουαλία.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Οι φίλοι μοιάζουν και στο DNA τους

Μπορεί να μοιάζουμε με τους φίλους μας περισσότερο από όσο νομίζαμε. Μια μελέτη δείχνει ότι ο κώδικας του DNA τείνει να είναι περισσότερο κοινός ανάμεσα σε φίλους από ό, τι μεταξύ αγνώστων. Αυτό είναι πέρα ​​από την επίδραση της κοινής εθνικότητας, λένε οι ερευνητές. Και θα μπορούσε να είναι σημαντικό για τις θεωρίες για την εξέλιξη του ανθρώπου, λέει ο James Fowler από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο.

Φίλοι και γονίδια

Οι «κολλητοί» φίλοι έχουν κοινό το ένα 1% των γονιδίων τους, όπως συμβαίνει με τα τέταρτα ξαδέλφια τους, αναφέρουν γενετιστές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Το εύρημα υποδηλώνει ότι το γενετικό μας προφίλ παίζει ρόλο στην επιλογή των φίλων μας, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Τζέιμς Φόουλερ, καθηγητής Ιατρικής Γενετικής και Πολιτικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο.

«Εξετάζοντας ολόκληρο το γονιδίωμα των εθελοντών μας διαπιστώσαμε ότι από γονιδιακής πλευράς μοιάζουμε με τους φίλους μας», είπε. «Στην πραγματικότητα, έχουμε πολύ περισσότερο κοινό DNA με όσους επιλέγουμε ως φίλους μας, παρά με ξένους της ίδιας ηλικίας, φύλου και φυλής».

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Τζέιμς Γουάτσον: Τα πολλά αντιοξειδωτικά κάνουν κακό

Τα πολλά αντιοξειδωτικά που προέρχονται είτε από τα σούπερ τρόφιμα είτε από τα διατροφικά συμπληρώματα ίσως να μην κάνουν καλό στην υγεία, όπως θεωρείται μέχρι σήμερα, αλλά κακό. Αυτό υποστηρίζει ο μοριακός βιολόγος και γενετιστής Τζέιμς Γουάτσον, ο οποίος το 1953 ανακάλυψε μαζί με τον Βρετανό επιστήμονα Τζέιμς Κρικ τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) και έλαβε το Νόμπελ Ιατρικής του 1962.

Ο “πατέρας του DNA” υποστηρίζει ότι τα αντιοξειδωτικά «μπορεί να έχουν προκαλέσει περισσότερους καρκίνους απ’ όσους έχουν αποτρέψει”, υποστηρίζει. Πιστεύει μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει θεραπεία για πολλούς καρκίνους εάν δεν επανεξετασθεί ο ρόλος που παίζουν τα αντιοξειδωτικά. Και πραγματικά σε μεγάλες δόσεις φαίνεται ότι τα αντιοξειδωτικά δεν κάνουν καλό στην υγεία.

Η πεποίθηση ότι τα αντιοξειδωτικά έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, επειδή καταπολεμούν τα μόρια οξυγόνου που είναι γνωστά ως ελεύθερες ρίζες, είναι ευρέως διαδεδομένη.

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου

Ο δρ Γουάτσον υποστηρίζει ότι οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη και την θεραπεία του καρκίνου, και ότι ο περιορισμός τους στο σώμα μπορεί να είναι επιζήμιος.

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, γράφει σε άρθρο του, όχι μόνον διατηρούν υπό έλεγχο τα άρρωστα κύτταρα, αλλά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα πολλών αντικαρκινικών φαρμάκων και της ακτινοθεραπείας, που διεγείρουν την παραγωγή τους για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Δεν έχουμε αναμνήσεις από τη βρεφική ηλικία λόγω της νευρογένεσης

Ένα παιδί 3 ετών θυμάται τα πρόσφατα γεγονότα αλλά να χάνει αυτές τις αναμνήσεις λίγα χρόνια μετά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι παιδικές αναμνήσεις αρχίζουν να “σβήνουν” γύρω στην ηλικία των 7ετών.

Το φαινόμενο της «βρεφικής αμνησίας» είχε κεντρίσει την περιέργεια του Σίγκμουντ Φρόιντ, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναμνήσεις των πρώτων χρόνων απωθούνται στο ασυνείδητο γιατί έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο και προκαλούν ντροπή και άγχος.
Νευρογένεση

Μια νέα θεωρία παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science και αποδίδει τη βρεφική αμνησία στη γρήγορη παραγωγή νέων νευρώνων στον εγκέφαλο: οι νέοι νευρώνες φαίνεται ότι απορυθμίζουν τα νευρικά κυκλώματα στα οποία βρίσκονται αποθηκευμένες προηγούμενες αναμνήσεις. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε τρωκτικά και μένει να αποδειχθεί εάν το ίδιο ισχύει στον άνθρωπο.

Ο εγκέφαλος των θηλαστικών διατηρεί μια περιορισμένη ικανότητα να παράγει νέους νευρώνες -μια διαδικασία γνωστή ως νευρογένεση- ακόμα και μετά την ενηλικίωση. Η διαδικασία αυτή αφορά κυρίως τον ιππόκαμπο, μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου που παίζει κρίσιμο ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση.

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Τότε που τα καρπούζια δεν ήταν κολοκύθια. (Ένα ταξίδι 50 χρόνια πίσω).

Έφυγα για λίγο από την αστική βρώμα. Ταξιδάκι σε μέρη γνωστά αλλά άγονα και γι αυτό ξεχασμένα. Εκεί που κυκλοφορούσε ο Παν. Εκεί που είχε τα λημέρια του ο Θοδωρής. Στα όρη, στ’ άγρια βουνά, στις ράχες, στα λαγκάδια.

Γήινος χρόνος ταξιδιού 2,5 ώρες (από την Αθήνα). Φαίνεται όμως ότι διάβηκα κάποια χρονοθυρίδα και βρέθηκα ... 50 χρόνια πίσω!

Κρύο παιδιά. Όταν οι άλλοι ψάχνουν για δροσιά, εκεί χρειάζεσαι ζακέτα το απόγευμα και κουβέρτα το βράδυ (μάλλινη, όχι πικέ και αηδίες).

Δεν ήταν όμως αυτό που με συγκλόνισε. Άλλα ήτανε. Για πάρτε μια γεύση:


Η γιαγιά (80φεύγα-90έλα) που μας σερβίρισε (ένα κρύο νεράκι για καλωσόρισμα) χρησιμοποίησε αυτά. Τα θυμάστε;

Εντάξει, ποτέ δεν ξέρεις τι θα βρεις σε ορεινό χωριουδάκι, σε καλυβάκι χτισμένο το ’50 όπου ζει γερόντισσα αγρότισσα που δεν αγγίζει ο χρόνος, αλλά διαφημιστικά ποτήρια του Ταμ-Ταμ και του κρασιού Πλάκα από το ’60, σχεδόν ολοκαίνουργα και ετοιμοπόλεμα, δεν το χωράει ο νους έτσι;

Και μετά από πολλή κουβέντα και επειδή είχε μεσημεριάσει και πεινάσαμε, είπαμε να φάμε ελαφρά, μια σαλάτα, έτσι για να μην προσβάλουμε αλλά ούτε και να κουράσουμε τη γιαγιά. Μετά τα ποτήρια για-συλλέκτες-μόνο, νέα ταραχή:

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Πόσων χρονών είναι τα γόνατά σας;

Γιατί οι αρθρώσεις μας μπορεί να φθαρούν πρόωρα; Πώς να αντιμετωπίσουμε τον πόνο στο γόνατο;

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη και η πιο ταλαιπωρημένη άρθρωση στο σώμα, αφού σε κάθε μας βήμα δέχονται κραδασμούς με διπλάσια έως τριπλάσια δύναμη από το βάρος μας. Πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε και να τα διατηρήσουμε γερά και υγιή;

Γυναικείο «προνόμιο»
Οι τραυματισμοί στο γόνατο δεν αφορούν μόνο ανθρώπους που ασχολούνται συστηματικά με κάποιο σπορ ή έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα. Φθορές μπορεί να εμφανίσει ο καθένας από εμάς, ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων κινήσεων (π.χ. ανεβοκατέβασμα σκάλας) ή λανθασμένης εκτέλεσης κινήσεων στο γυμναστήριο ή στην καθημερινότητα. Μάλιστα, οι γυναίκες είναι 3-8 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα στο γόνατο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

* Πρώτος υπαίτιος είναι οι ορμόνες, οι οποίες μπορεί να καταστήσουν τις αρθρώσεις ευαίσθητες στη φθορά. Μάλιστα, έρευνα έδειξε ότι οι μύες στο γόνατο λειτουργούν διαφορετικά κατά τη διάρκεια των διαφόρων φάσεων του γυναικείου κύκλου, γεγονός που μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις αρθρώσεις, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα τραυματισμού.

* Το διαφορετικό νευρικό σύστημα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί έναν ακόμα λόγο που τα γόνατα των γυναικών είναι πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μύες των ανδρών ανταποκρίνονται με πιο γρήγορο ρυθμό στα νευρικά ερεθίσματα από ό,τι οι μύες των γυναικών, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά σε μια κρίσιμη στιγμή (π.χ. στην περίπτωση τραυματισμού, ο τραυματισμός τους να είναι ελαφρύς).

Ωχ, το γόνατό μου!

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Νέα έρευνα καθιστά δυνατή την παράταση της ζωής των λουλουδιών

Ιάπωνες επιστήμονες πιστεύεται πως ανακάλυψαν ένα τρόπο να καθυστερήσουν το γήρας των λουλουδιών. Ο χρόνος ζωής των λουλουδιών μπορεί να αυξηθεί κατά 50%, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ερευνητικού Οργανισμού Γεωργία και Τροφίμων στο Τόκιο, πιστεύεται πως ανακάλυψαν το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το μικρό χρόνο ζωής ενός συγκεκριμένου λουλουδιού, ιαπωνικής ποικιλίας.

Πρόκειται για μια κατηγορία λουλουδιών, στην οποία εντάσσονται πολλά είδη. Αυτά τα λουλούδια ανθίζουν την ημέρα και συνήθως μέχρι το βράδυ έχουν μαραθεί.

Με την καταστολή του γονιδίου υπό την ονομασία "EPHEMERAL1" - η διάρκεια ζωής του κάθε λουλούδι έχει σχεδόν διπλασιαστεί, σχολιάζει ο Kenichi Σιμπούγια, ένας από τους επικεφαλής των ερευνητών σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Πανεπιστήμιο Καγκοσίμα στη νότια Ιαπωνία.

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Τσίμπημα κουνούπιου! Τι κάνει μέσα στο δέρμα !! (Video)

Αξίζει να προσέξετε δύο πράγματα. Το πως το κουνούπι τρυπάει με την προβοσκίδα του το δέρμα μας και αρχίζει να ρουφάει και το πιο εντυπωσιακό: παρατηρήστε την κοιλιά του. Στην αρχή είναι φυσιολογική, αλλά καθώς τρέφεται η κοιλιά γεμίζει με αίμα, και γίνεται σαν ένα μεγάλο κόκκινο μπαλόνι



Αυτό που κάνει ο καλοκαιρινός εφιάλτης που ονομάζουμε κουνούπι μέσα στο δέρμα μας, ίσως δεν είναι ακριβώς όπως το είχατε φανταστεί.

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Πνευματική δουλειά και χόμπι καθυστερούν την άνοια μέχρι 9 χρόνια

Η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών είναι κάτι που συνοδεύει συχνά τα γηρατειά. Κατά μέσο όρο το 50% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 εμφανίζουν συμπτώματα άνοιας ή της νόσου Alzheimer.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες η μόνη πρόληψη για την άνοια φαίνεται πως είναι η χρήση του εγκεφάλου στη διάρκεια της ζωή μας αλλά και η άσκηση του σώματος.

Όπως, έδειξε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurology, τα άτομα που διατηρούν δραστήριο τον εγκέφαλό τους στη δουλειά και στον ελεύθερο χρόνο τους, εμφανίζουν την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών τους μέχρι και 9 χρόνια αργότερα απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που δεν χρειάσθηκε να «ζορίσουν» το μυαλό τους.
Παίζει ρόλο η χρήση του μυαλού κατά τα τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής

Αν και οι ειδικοί κατ’ επανάληψιν έχουν τονίσει πως όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κάποιος το μυαλό του σε προχωρημένη ηλικία τόσο πιο αργά θα το χάσει, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι σημασία δεν έχει μόνο τι κάνουμε μετά τα 60 μας, αλλά γενικότερα πως περάσαμε την ενήλικη ζωή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το μορφωτικό επίπεδο, το επάγγελμα και τις νοητικές δεξιότητες στην μέση και τρίτη ηλικία μίας ομάδας 1.995 εθελοντών, ηλικίας άνω των 70 ετών. Κανένας από τους εθελοντές δεν είχε άνοια, αλλά μόνο οι 1.718 είχαν φυσιολογική νοητική λειτουργία. Οι υπόλοιποι έπασχαν από ήπια νοητική διαταραχή, μία κατάσταση που ναι μεν προκαλεί προβλήματα με τη μνήμη τα οποία είναι σοβαρά ώστε να τα παρατηρήσει ο πάσχων ή οι οικείοι του, αλλά δεν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να επηρεάζουν την καθημερινή ζωή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...