Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Η χρήση smartphone αλλάζει τον εγκέφαλο!

Aποτελέσματα έρευνας αποκάλυψαν ευδιάκριτες διαφορές μεταξύ των χρηστών smartphone και ανθρώπων που χρησιμοποιούν συμβατικά κινητά.

Ο εγκέφαλός μας προσαρμόζεται στην τεχνολογία της οθόνης αφής των smartphones, δήλωσαν ερευνητές που πραγματοποίησαν έρευνα σε ανθρώπους.

Οι επιστήμονες υπέβαλαν σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα τους συμμετέχοντες για να μετρηθεί η εγκεφαλική τους δραστηριότητα.
Ανακάλυψαν ευδιάκριτες διαφορές μεταξύ των χρηστών smartphone.

Οι χρήστες smartphone είχαν πιο προσαρμοσμένα δάχτυλα με βάση τα αποτελέσματα του εγκεφαλογραφήματος.
Από τους 37 εθελοντές, 26 χρησιμοποιούσαν smartphone και 11 συμβατικά κινητά.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα εξέτασε τα ηλεκτρικά μηνύματα που πηγαινοέρχονταν μεταξύ του εγκεφάλου και των χεριών μέσω των νεύρων.

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ψύξη: Ελληνική έρευνα ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για το ρόλο του κρύου αέρα

Η πλειοψηφία των ανθρώπων ενοχοποιεί –λανθασμένα όπως αποδεικνύεται– τον κρύο αέρα για τον πόνο στον αυχένα και την ωμοπλάτη, πιο γνωστό και ως «ψύξη», σύμφωνα με μία μελέτη του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ανέλυσε τις υποκειμενικές αντιλήψεις που επικρατούν για τη μυαλγία.

Η ερευνητική ομάδα του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας, που αποτελείται από τους Ανδρέα Φλουρή, Ελένη Μητσιάδου, Γιάννη Κουτεντάκη, Χριστίνα Καρατζαφέρη, και Μαρία Χασάνδρα, ανέλυσε τις αντιλήψεις του ελληνικού πληθυσμού, σχετικά με την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων στην πρόκληση συμπτωμάτων μυαλγίας στο μυοσκελετικό σύστημα.

Όπως προέκυψε, το μεγαλύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού (73,6%) και των επαγγελματιών υγείας (70,8%) ανέφερε συμπτώματα μυαλγίας σε αυχένα/λαιμό και ωμοπλάτη/πλάτη, τα οποία απέδωσε στον ιδρώτα σε συνδυασμό με ρεύμα αέρα ή σε έκθεση σε κλιματιστικό (τη γνωστή σε όλους «ψύξη»).

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η οποία αξιοποίησε πληροφορίες και από διεθνείς βάσεις δεδομένων, δεν υπάρχει καμία μελέτη διεθνώς, η οποία να δικαιολογεί επιπτώσεις «ρεύματος αέρα» ή κλιματιστικού στα συμπτώματα μυαλγίας.

Όπως εξηγεί, μάλιστα, ο Δρ Φλουρής, αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για αποφυγή μυοσκελετικών παθήσεων δεν περιλαμβάνουν κάποια οδηγία σχετική με την έκθεση σε ψυχρό ή θερμό περιβάλλον.

Παράλληλα, σχολιάζει ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ακόμη και σε κρύες χώρες του βορρά, δεν υπάρχει η κοινή λογική ότι ένα κρύο ρεύμα αέρα –ειδικά όταν είμαστε ιδρωμένοι– μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα μυαλγίας.

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Η καθιστική ζωή ευθύνεται για τον εύθραυστο σκελετό του σύγχρονου ανθρώπου

Τα οστά του σύγχρονου ανθρώπου μοιάζουν με εύθραυστα ξυλαράκια συγκριτικά με τον στιβαρό σκελετό ενός αρχαίου κυνηγού-τροφοσυλλέκτη.

Φταίει άραγε για τα αδύναμα οστά μας η εξέλιξη ή η σύγχρονη διατροφή;

Τίποτα από τα δύο, απαντούν δύο μελέτες που δημοσιεύονται αυτήν την εβδομάδα στην ανοιχτή επιθεώρηση PNAS.

Ο σκελετός μας έγινε πιο εύθραυστος λόγω της καθιστικής ζωής που υιοθετήσαμε μετά την επανάσταση της γεωργίας.

Στην πρώτη μελέτη, διεθνής ερευνητική ομάδα συγκρίνει τους σκελετούς χιμπατζήδων, εξαφανισμένων αυστραλοπίθηκων, Νεάντερταλ, κυνηγών-τροφοσυλλεκτών και σύγχρονων ανθρώπων που έζησαν μετά την εμφάνιση της γεωργίας.

Η ανάλυση δείχνει ότι ο σκελετός των αρχαίων γεωργών παρουσιάζει σημαντικά χαμηλότερη οστική πυκνότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα δείγματα.

Ακόμα και σε σύγκριση με τους αρχαίους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες, οι οποίοι ήταν ανατομικά ίδιοι με τους σύγχρονουs Homo sapiens, οι αρχαίοι αγρότες είχαν 20% μικρότερη οστική μάζα.

Το ποσοστό είναι συγκρίσιμο με την απώλεια που θα εμφάνιζε ένας αστροναύτης έπειτα από τρεις μήνες παραμονής στο Διάστημα, σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι συντάκτες της μελέτης αποκλείουν ως πιθανές αιτίες τη διατροφή και άλλους παράγοντες, και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα οστά των σημερινών ανθρώπων είναι πιο αδύναμα λόγω έλλειψης της σκληρής σωματικής άσκησης των προγόνων μας.

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Δείτε πώς ακριβώς λειτουργεί η καρδιά (video)

Ένα άκρως ενημερωτικό και ταυτόχρονα απλό και κατανοητό βίντεο, τον τρόπο που λειτουργεί η ανθρώπινη καρδιά, για να πάρετε μια μικρή γεύση του «θαύματος» που λέγεται «ανθρώπινος οργανισμός».

Η καρδιά είναι χωρισμένη σε δύο πλευρές, την αριστερή και τη δεξιά, ενώ έχει τέσσερις κόλπους, δύο άνω και δύο κάτω (κοιλίες).

Το αίμα εισέρχεται στην καρδιά από την άνω ή την κάτω κοίλη φλέβα και φτάνει στη δεξιά άνω κοιλία.

Στη συνέχεια περνάει από την τριγλώχινα βαλβίδα και εισέρχεται στη δεξιά κάτω κοιλία. Αυτή στέλνει με πίεση το αίμα στην πνευμονική αρτηρία. Εκείνη διαχωρίζεται σε δύο αγγεία που το καθένα πηγαίνει στους πνεύμονες.

Το αίμα διέρχεται από τους πνεύμονες και αφότου έχει οξυγονωθεί επιστρέφει μέσω των πνευμονικών φλεβών στην αριστερή άνω κοιλία της καρδιάς.

Στη συνέχεια περνάει από την μιτροειδή βαλβίδα στην αριστερή κάτω κοιλία, η οποία κάνει και την περισσότερη εργασία όσον αφορά την άντληση του αίματος προς το υπόλοιπο σώμα.

Το οξυγονωμένο, πλέον, αίμα εκτοξεύεται από την αορτή και φτάνει στα όργανα, τους μυς και το δέρμα.
Δείτε το  video:

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Το χλωρογενικό οξύ (συστατικό του καφέ) καταπολεμά την παχυσαρκία

Το χλωρογενικό οξύ (chlorogenic acid), ένα συστατικό που υπάρχει εν αφθονία στον καφέ, προλαμβάνει την αύξηση του βάρους, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, τουλάχιστον στα ποντίκια. Ενδέχεται ωστόσο να έχει αυτή την επίδραση και στον άνθρωπο.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές στο Κολέγιο Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pharmaceutical Research.

Tο χλωρογενικό οξύ (CGA), αντιπροσωπεύει μια μεγάλη οικογένεια εστεροποιημένων ενώσεων που υπάρχουν στον πράσινο και τον καβουρδισμένο καφέ. Ο καφές αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές διατροφής σε χλωρογενικό οξύ αλλά η ουσία βρίσκεται και σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά όπως είναι τα μήλα, τα αχλάδια, οι ντομάτες και τα βατόμουρα. Η περιεκτικότητα σε χλωρογενικό οξύ μιας ποσότητας 200 ml καφέ κυμαίνεται σε 70-350 mg. Η ίδια ποσότητα του καφέ παρέχει επίσης 35-175 mg καφεϊκό οξύ.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια τα οποία ακολούθησαν διατροφή με πολλά λιπαρά για 15 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ειδικοί έδιναν στα ποντίκια ένα διάλυμα με χλωρογενικό οξύ δύο φορές την εβδομάδα.

Διαπίστωσαν ότι το διάλυμα του χλωρογενικού οξέος ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη των επιπλέον κιλών ενώ βοήθησε και στο να διατηρηθεί το “ζάχαρο” του αίματος σε κανονικά επίπεδα. Επιπλέον, το συκώτι των ποντικιών προστατεύθηκε από την λιπώδη διήθηση, δηλαδή δεν έγινε λιπαρό.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Πυρετός: Πόσο χρήσιμος είναι;

Όταν εμείς ή τα παιδιά μας έχουμε πυρετό, μια από τις πρώτες κινήσεις που κάνουμε είναι να πάρουμε αντιπυρετικά φάρμακα.

Οι αιτίες που προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μας πέραν του 37.5 0C προκαλώντας έτσι πυρετό, είναι πολλές.

Οι μολύνσεις από μικρόβια όπως βακτηρίδια, ιοί, παράσιτα, οι αυτοάνοσες ασθένειες που συνοδεύονται από φλεγμονή όπως ορισμένες αρθρίτιδες, ο λύκος, οι αντιδράσεις σε ορισμένα φάρμακα όπως αντιβιοτικά, οι όγκοι στον εγκέφαλο, διάφορες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβάνονται στις συχνότερες αιτίες πρόκλησης πυρετού.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο οργανισμός μας αντιδρά με πυρετό;

Ποια είναι η χρησιμότητα του και πότε πρέπει να μας ανησυχεί;
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που προέκυψαν από έρευνες, που έδειξαν ότι ο πυρετός είναι μια μορφή άμυνας που εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Πρόκειται για μια βιολογική προσαρμογή θερμόαιμων αλλά και ψυχρόαιμων οργανισμών που εμφανίστηκε πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Σε πειράματα που έγιναν σε σαύρες πριν από 25 χρόνια, βρέθηκε ότι ο πυρετός μέτριας έντασης, μειώνει τη νοσηρότητα και αυξάνει την επιβίωση.

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Πολύχρωμα φωτεινά… νεύρα

Νέα τεχνική επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθούν την αίσθηση της αφής


Χαϊδελβέργη 

Εντυπωσιακές εικόνες από τα νεύρα που «φωτίζονται» κάθε φορά που αγγίζουμε κάτι αποκαλύπτουν οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL), με τη βοήθεια μιας νέας απεικονιστικής μεθόδου.

Όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Methods» η τεχνική SNAP-tagging – που αφορά στην πρωτεΐνη SNAP και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν για τη μελέτη κυτταρικών καλλιεργειών – δοκιμάστηκε επιτυχώς για πρώτη φορά στη μελέτη των αισθητήριων νεύρων ζωντανών ποντικιών. Η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει στους επιστήμονες να «σημάνουν» σημεία τα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν σε θέση να διακρίνουν, προσφέροντας έτσι πολύτιμη βοήθεια κατά τη μελέτη της περίπλοκης δομής των ιστών.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Υπό προυποθέσεις.. Κι όμως... Το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται και το υπέρυθρο φως

Τα επιστημονικά βιβλία λένε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν το υπέρυθρο φως, το οποίο, μαζί με τις ακτίνες Χ, τα ραδιοκύματα και άλλες ακτινοβολίες, βρίσκονται έξω από το οπτικό φάσμα των ματιών μας. Όμως, μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα δείχνει ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, το ανθρώπινο μάτι έχει σούπερ όραση, είναι δηλαδή σε θέση να αντιληφθεί και το υπέρυθρο φως.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Πολωνία, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή οφθαλμιατρικής Βλαδιμίρ Κεφάλοφ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το "Nature" και τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», έκαναν πειράματα με κύτταρα από αμφιβληστροειδείς φακούς ποντικιών και ανθρώπων.

Με τη βοήθεια ισχυρών λέιζερ υπέρυθρου φωτός, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν οι παλμοί του λέιζερ είναι γρήγοροι, τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς μπορούν να ανιχνεύσουν αυτό το συνήθως αόρατο φως. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα εφαρμοστεί πρακτικά σε νέου τύπου διαγνωστικά μικροσκόπια για την υγεία των ματιών.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Μικροί... Αϊνστάιν που δοξάζουν την Ελλάδα με τα κατορθώματά τους

Της Χαράς Καλημέρη

Παπαγαλία, στείρα μάθηση και πλήξη θεωρούνται από πολλούς τα «συνώνυμα» του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Κι όμως, υπάρχουν εξαιρέσεις που γεννούν την ελπίδα ότι ο κανόνας αυτός μπορεί κάποτε να ανατραπεί. Για παράδειγμα, ποιος θα φανταζόταν ότι Έλληνες μαθητές θα ανακάλυπταν έναν τρόπο να γίνονται τρισδιάστατες εκτυπώσεις στον... Άρη ή πως κάποιοι άλλοι θα έφτιαχναν το διαστημικό παιχνίδι του θησαυρού; Μάλιστα, το ταλέντο και η σκληρή δουλειά τους ανταμείφθηκαν με βραβεία διεθνούς κύρους, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα.

Η πιο πρόσφατη διάκριση επιτεύχθηκε πριν από λίγες ημέρες από Έλληνες μαθητές που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην 11η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στο Σότσι της Ρωσίας: κατέκτησαν την έβδομη θέση, ξεχωρίζοντας μεταξύ 100 ομάδων από όλο τον κόσμο.

Φέτος, ο παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής είχε ως θέμα το διάστημα. Μετά από ενάμιση χρόνο προετοιμασίας, η ελληνική αποστολή «Team Minders» -αποτελούμενη από τρεις μαθητές της Γ΄ τάξης από το Λύκειο της «Εκπαιδευτικής Αναγέννησης», δύο φοιτητές και τον «προπονητή» τους, καθηγητή Πληροφορικής- έφτιαξε ένα ρομποτάκι που μπορεί να προσκολληθεί σε κομήτες και αστεροειδείς όπου υπάρχουν κοιτάσματα με σπάνια μέταλλα, όπως πλατίνα και χρυσός, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της βιομηχανίας του Διαστήματος.

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί μπορεί να σας παχαίνουν οι αμυλούχοι υδατάνθρακες

Μια σημαντική ανακάλυψη που έγινε από Βρετανούς ερευνητές μπορεί να αλλάξει το τοπίο στις δίαιτες και τη διαιτολογία. Ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια μόνο οι λιπαρές τροφές κατηγορούνταν για την παχυσαρκία, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αποδεκτό ότι και οι υδατάνθρακες παχαίνουν. Κι’ αυτό διότι παρότι στις αναπτυγμένες χώρες (π.χ. ΗΠΑ) το ποσοστό του λίπους στη διατροφή έχει μειωθεί και έχει αυξηθεί αυτό των υδατανθράκων, τα επίπεδα της παχυσαρκίας συνεχίζουν να είναι ανοδικά. Τώρα μια μελέτη εξηγεί γιατί οι υδατάνθρακες μπορεί να έχουν παχυντική επίδραση σε ορισμένους ανθρώπους.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η παχυσαρκία στο γενικό πληθυσμό μπορεί να είναι γενετικά συνδεδεμένη με το τρόπο, που το σώμα διασπά τους υδατάνθρακες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics και διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους και ενός γονιδίου που ονομάζεται AMY1, το οποίο είναι υπεύθυνο για ένα ένζυμο που βρίσκεται στο σάλιο μας, την αμυλάση. Αυτό το ένζυμο είναι το πρώτο που συναντά το άμυλο των υδατανθράκων που καταναλώνουμε. Στο στόμα γίνεται η αρχή της διαδικασίας της πέψης του αμύλου η οποία συνεχίζεται στο στομάχι και το λεπτό έντερο.

Το άμυλο είναι μια μορφή σύνθετου υδατάνθρακα που υπάρχει στις πατάτες, τα φασόλια, τα μπιζέλια και γενικά στους σπόρους των φυτών (πρόκειται για μόρια γλυκόζης ενωμένα μεταξύ τους). Το γονίδιο ΑΜΥ1 ρυθμίζει τα επίπεδα της αμυλάσης στο σάλιο και άρα την επεξεργασία των αμυλούχων υδατανθράκων.

Συνήθως έχουμε δύο αντίγραφα κάθε γονιδίου, αλλά σε ορισμένες περιοχές του DNA μας μπορεί να υπάρχει μεταβλητότητα του αριθμού των αντιγράφων που φέρει ένα άτομο.

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Η κατάψυξη του κοτόπουλου, πριν το μαγείρεμα, σκοτώνει το καμπυλοβακτήριο

Για να να αποφύγετε τυχόν τροφική δηλητηρίαση από το κοτόπουλο και άλλα νωπά πουλερικά, καταψύξτε τα για λίγες μέρες και ξεπαγώστε τα προσεκτικά πριν τα μαγειρέψετε. Αυτό συνιστά μία βρετανίδα ειδικός για να ελαττώσετε σημαντικά την παρουσία ενός βακτηρίου που ονομάζεται καμπυλοβακτήριο (campylobacter).

Το καμπυλοβακτήριο αφθονεί στα άσπρα κρέατα (πουλερικά και χοιρινό) και μεταδίδεται εύκολα κατά το πλύσιμο του κρέατος κάτω από τη βρύση. Το μικρόβιο πήρε το όνομά του από την καμπυλωτή μορφή του. Κρύβεται στα φτερά των πτηνών και στο τρίχωμα των ζώων αλλά συνήθως δεν επηρεάζει τη δική τους υγεία.

Στις αρχές του καλοκαιριού, η Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA, Food Standards Agency) συνιστούσε στους καταναλωτές να μην πλένουν το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν, διότι η συνήθεια αυτή διασπείρει το καμπυλοβακτήριο στα χέρια, τα ρούχα τους, το νιπτήρα, τις επιφάνειες της κουζίνας και τα μαχαιροπίρουνα.

Το καμπυλοβακτηριο είναι το τρίτο πιο γνωστό μικρόβιο, μετά τη σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο (e.coli), που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Μπορεί να απειλήσει τη ζωή των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών και των ηλικιωμένων. Στη Βρετανία υπολογίζεται ότι 100 άτομα το χρόνο χάνουν τη ζωή τους από αυτό το βακτήριο.

Τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται 2-5 μέρες μετά από τη μόλυνση και περιλαμβάνουν διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας. Να σημειωθεί ότι το 80% των στελεχών του καμπυλοβακτηρίου που έχουν εντοπιστεί είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Το μικρόβιο σκοτώνεται με το καλό ψήσιμο.

Το 80% όλων των μολύνσεων από το καμπυλοβακτήριο, συνδέονται με τα κοτόπουλα, τα οποία φέρουν το μικρόβιο στο έντερο και τα κόπρανα τους.

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Διασπείρουν μικρόβια οι στεγνωτήρες χεριών

Αν έχετε τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε απορροφητικό χαρτί και στεγνωτήρες αέρα χεριών στις τουαλέτες, επιλέξτε τις χαρτοπετσέτες.

Οι στεγνωτήρες χεριών στις δημόσιες τουαλέτες είναι πολύ χειρότεροι από τις χάρτινες χειροπετσέτες, όσον αφορά την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Hospital Infection.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ένα πείραμα στο οποίο τοποθετήθηκε ένας αβλαβής τύπος βακτηρίων σε χέρια εθελοντών που έπλεναν ανεπαρκώς τα χέρια τους προκειμένου να γίνει προσομοίωση της διασποράς των μικροβίων. Η μελέτη έδειξε ότι ο ζεστός αέρας των αυτόματων συσκευών για το στέγνωμα των χεριών εξαπλώνει τα βακτήρια στο υπόλοιπο σώμα και τον περιβάλλοντα χώρο.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής από το University of Leeds, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Γουίλκοξ, διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις μικροβίων στον αέρα γύρω από συσκευές στεγνώματος είναι έως 27 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τον αέρα γύρω από τις χάρτινες χειροπετσέτες.

Το συμπέρασμα προέκυψε από πειράματα που έκαναν μολύνοντας τα χέρια εθελοντών με τον ακίνδυνο λακτοβάκιλλο. Στη συνέχεια συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα αέρα και διαπίστωσαν πως όταν κάποιος στέγνωνε τα χέρια του στο μηχάνημα θερμού αέρα αφού τα είχε πλύνει ανεπαρκώς, ο μικροοργανισμός εξαπλωνόταν σε όλο τον χώρο γύρω από τη συσκευή σε απόσταση μέχρι 2 μέτρα.

Όσο πιο έντονα εκτοξευόταν ο θερμός αέρας από τη συσκευή, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα των διασκορπισμένων βακτηρίων στον χώρο. Μάλιστα, τα βακτήρια παρέμεναν στον αέρα αρκετό χρόνο, αφότου είχαν περάσει τα περίπου 15 δευτερόλεπτα που λειτουργεί το μηχάνημα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...